Kolejne ciasto na latoJ Tym razem wykonane z przepisu siostry Anastazji. Kokosowa śnieżynka to delikatne blaty ciasta biszkoptowego przełożone waniliowym kremem oraz subtelną pianką z mleka skondensowanego i zatopionymi w niej kryształkami galaretki cytrynowej. Całość wieńczy prażony kokos(cudowny smak kokosanek). Ten przekładaniec jest niezwykle delikatny i lekki, rozpływa się w ustach. Mnie szczególnie przypadła do gustu pianka z galaretkami- radzę użyć cytrynowej, gdyż ładnie przełamuje słodycz pianki. Ciasto jest wysokie, więc z powodzeniem można go wykonać jako tort urodzinowyJ
Składniki na 3 biszkopty:
· 9 jaj
· 1 i ½ szklanki cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej lub tortowej
· ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy do trzech 3 blaszek 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na krem:
· 3 i ½ szklanki mleka
· 30 dag cukru pudru
· budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
· 10 dag mąki pszennej
· 2 żółtka
· 250 g masła roślinnego
½ szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i budyń miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą z budyniu, mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem.
Składniki na piankę z galaretką:
· 2 galaretki cytrynowe
· 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
· 5 łyżek cukru pudru
· 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w ok. 100 ml gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.
Mleko ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę , następnie kostki galaretki i mieszamy drewnianą łyżką. ( Masa szybko tężeje- radzę wykonać na końcu).
· 100 g wiórków kokosowych
· łyżeczka masła
· 2 łyżki cukru
Masło topimy na patelni i dodajemy kokos i cukier. Prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe
2/3 kremu waniliowego
ciasto biszkoptowe
pianka z kryształkami galaretki
ciasto biszkoptowe
1/3 kremu waniliowego
prażony kokos
Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Ciasto wygląda obłędnie, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ciasto ale za to jakie pięknie i efektowne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
A Mariola znów pokazuje swoje cudeńka. Ciasto takie piękne, jasne wręcz niewinne. :)
OdpowiedzUsuńlekkie i smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, mniam! :)
OdpowiedzUsuńwow, jak zwykle robisz ciacho jak z cukierni :) wrażenie robi niesamowite!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie.
Za każdy post się odwdzięczam!
http://szejkus.blogspot.com/
jakie wysokie ciasto, świetnie się prezentuje:) Zapisze przepis:d
OdpowiedzUsuńAleż ono smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy 30dag cukru pudru do masy budyniowej, to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńWydaję mi się, że nie- krem jest w sam raz na "słodkość". Tyle jest podane w oryginalnym przepisie z książki siostry Anastazji:)
UsuńDziękuję za odpowiedz :), pozdrawiam
UsuńPiekłam to ciasto na święta .Wszystko byłoby ok tylko dając 5 łyżeczek zelatyny masa z mleka była za rzadka.Dodałam jeszcze dwie i masa stężała dopiero po nocy.Co wezmę jaki przepis z netu to mam zawsze pieczenie w stresie :(
UsuńAle fajnie że sobie poradziłaś:) Mi starczyło 5 bo mocno ubiłam mleczko skondensowane, pozdrawiam i wesołych świąt!
UsuńWszystko wyszlo piknie poza masa budyniowa. Nie wiem dlaczego mialem grudki. Jutro degustacja😄😄😄 ps. Moj pierwszy w zyciu biszkopt wyszedl idealnie:)
OdpowiedzUsuńMadi, może budyń za bardzo się schłodził? Ja zawsze lekko rozmiksowuje budyń przed połączeniem z masłem- wtedy jest ok:) Pozdrawiam i smacznego!
UsuńCuasto na biszkopt nie opadnie, gdy co pół godziny pieczemy i wkladamy do piekarnika nastepna blaszke? Trzecia blaszka godzne musi czekac???
OdpowiedzUsuńWitaj Ewo. Ja piekłam 2 x biszkopt na dwóch poziomach piekarnika i jeden czekał. Nie opadł żaden. Oczywiście dobrze jak ciasto surowe na biszkopt czekające w blaszce jest w miejscu niezbyt ciepłym. Poza tym te biszkopty nie muszą być bardzo wysokie bo to tylko blaty do przełożenia(3 jaja na biszkopt wychodzi plus dodatek mąki ziemniaczanej więc nie opada tak jak przy samej pszennej mące ) . Nie kroimy ich więc na wysokość są w sam raz🙂 warto też "rzucic' biszkoptem upieczonym w blasze (tzw biszkopt rzucany" aby domknąć pory ciasta. Wtedy nie opadnie. Pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń