Ogórki
małosolne to wyśmienity dodatek do kanapek. Można też wcinać je soloJ
Przepis na nie jest prosty, a głównie potrzebujemy cierpliwości, bo czas
oczekiwania na nie wynosi ok.3 dni. Warto jednak czekać, moim zdaniem, gdyż ich
smak jest niepowtarzalny. Wykonanie tym razem należy do mojej mamy, gdyż jest
ona w tym specjalistkąJ i jej zawsze wychodzą idealnie
ukwaszone.
Składniki:
·
2
kg ogórków gruntowych małych
·
2
l wody
·
garść
soli ( spora)
·
pół
główki czosnku
·
kawałek
świeżego chrzanu
·
liść
dębu lub czarnej porzeczki
·
2
gałązki kopru ( z koszyczkami i łodygami)
Ogórki układamy w kamionkowym
lub szklanym naczyniu.
Pomiędzy
nie wkładamy: ząbki czosnku, gałązki kopru, chrzan i liść dębu.
Wodę
gotujemy z garścią soli. Zalewamy nią ogórki z przyprawami i przykrywamy.
Odstawiamy
w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!
PYSZNE OGÓRECZKI ;ROBIĘ PODOBNIE A ZAPRASZAM NA OGÓRKI Z CHILI -IDEALNE NA ZAKĄSKĘ.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ogoreczki-w-chili.html
mniam, smak lata <3 pyszności!
OdpowiedzUsuńTakie ogórasy to jest to. Ja czasem jak mam smak, dorzucam gałązkę selera i nabierają nowego smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń