Składniki:
·
1
kg buraków
·
strąk
papryki
·
1
duża cebula
·
3
łyżki octu
·
2
łyżki masła klarowanego
·
sól
·
pieprz
·
cukier
·
1
łyżka mąki
·
woda
Buraki
gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą, aby szybciej wystygły.
Obieramy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy paprykę na maśle i dolewamy trochę wody.Podduszamy.
Zasypujemy posiekaną cebulą i dodajemy łyżkę soli. Dusimy do miękkości.
Do startych buraczków
dodajemy ½ szklanki ciepłej wody, mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą.
Mieszamy.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie
przygotowujemy zawiesinę z mąki i 4 łyżek wody. Zaprawiamy buraczki i dusimy
jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy szczyptą soli , pieprzu, cukru i 3 łyżkami
octu.
Smacznego!
Takie buraczki z pewnością by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja akurat kocham buraczki, zwłaszcza takie na ciepło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuńDziś robię buraczki z tego przepisu Mam nadzieję że będą mi smakowały
OdpowiedzUsuń😚
UsuńWitam ile.soli i cukru
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie 🙂 a więc przy podsmazaniu papryki i cebuli: Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy paprykę na maśle i dolewamy trochę wody.Podduszamy. Zasypujemy posiekaną cebulą i dodajemy łyżkę soli. Dusimy do miękkości.
UsuńNa koniec: doprawiamy szczyptą soli , pieprzu, cukru. Ja zawsze próbuję przy doprawianiu ☺️
Bo ciężko tak na łyżki powiedzieć, bo trzeba doprawić do smaku🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń