Snikers siostry Anastazji to niezłe ciachoJ Podobieństwo nazwy do słynnego batonika też nie jest przypadkowe, bowiem to przekładaniec nadziany sporą dawką przeróżnych bakalii, miodu i kremu pomiędzy dwoma blatami kruchego ciasta- dla mnie smakuje trochę jak połączenie snickersa z twixem, czyli na bogatoJ , ale mimo całej tej plejady różnych składników ciasto jest wyważone w smaku. Polecam szczególnie fanom orzechów włoskich i wielbicielom ciasta kruchego. Snikers najlepszy jest po upływie około 12 godzin leżakowania w lodówce- kruche mięknie i kroi się idealnie.
Składniki na ciasto kruche:
· 300 g mąki pszennej
· 200 g margaryny
· 5 żółtek
· łyżka śmietany 18% tłuszczu
· 100 g cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy na dwie równe części Każdą pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto orzechowe:
· 75 g orzechów zmielonych
· 75 g orzechów krojonych
· 5 białek
· łyżka miodu
· 2 łyżki bułki tartej
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka mąki pszennej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
· 200 g wiórek kokosowych
· szklanka cukru
· 5 białek
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy kokos i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 175 stopni ok. 25 minut. Studzimy
Składniki na krem:
· 2 szklanki mleka
· cukier waniliowy
· 5 żółtek
· budyń śmietankowy
· 5 łyżek cukru
· 2 ½ łyżki mąki pszennej
· 350 g masła roślinnego
Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Syudzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 3 części.
Dodatki:
· płatki migdałowe( opcjonalnie)
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego+1/3 kremu
blat kokosowy
( uwaga- jest bardzo kruchy, więc przy przenoszeniu radzę przekroić na pół)
1/3 kremu
blat orzechowy
1/3 kremu
blat ciasta kruchego
polewa
Smacznego!
Wow, niesamowicie wygląda w przekroju! :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto.
OdpowiedzUsuńPiszę raz jeszcze bo mi chyba zezarło :( Cudne ciach !
OdpowiedzUsuńMusi smakować genialnie:))
OdpowiedzUsuńo rany, ale cudo! Moje smaki, wiec muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jest to ciasta, lubię takie przekładańce :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne! Masz cierpliwość do tych przekładańców :)
OdpowiedzUsuńPyszne☺wart swojej pracy! ! !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńojjjj poszalałaś, Mariola :) i jak tu uniknąć zimowej oponki, no jak? :D
OdpowiedzUsuńPiękne! wyszło wręcz idealne i na pewno smakuje bosko :) smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy jest to ciacho??
OdpowiedzUsuńWłaśnie je pieke jest pracochłonne ale mam nadzieję że warto było
OdpowiedzUsuń👝
Właśnie je pieke jest pracochłonne ale mam nadzieję że warto było
OdpowiedzUsuń👝
No i jak? Smakowało?:)
UsuńOjej, aż ślinianki pracują 😄
OdpowiedzUsuńJaka wielkosc blachy?
OdpowiedzUsuńWitaj, 25x 36 cm🙂
Usuń