Ciasto Kawowy Nugat

„Kawowy nugat” to moja wariacja na temat ciasta Marysieńka. Tym razem postawiłam na kawowy krem( z niewielkim dodatkiem alkoholu) oraz nieco inną wkładkę orzechową. Całość skryta w kakaowym biszkopcie, który wspaniale podkreśla orzechowy smak ciasta. Polecam szczególnie teraz, gdy dopadają nas jesienne smutki…To przyjemna osłoda długich wieczorów  w towarzystwie kubka gorącej herbatyJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         niepełna szklanka mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części
Składniki na ciasto orzechowe:
·         250 g krojonych orzechów włoskich
·         5 jaj
·         szklanka cukru
·         2 łyżki miodu
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy
Składniki na krem kawowy:( ze zdjęciami krok po kroku-tutaj)
·         3 jaja
·         ¾ szklanki cukru
·         3 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1/3 szklanki
·         kieliszek spirytusu
·         300 g masła roślinnego
 Jaja sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Studzimy i miksujemy z masłem Do kremu dodajemy po łyżce ostudzonej kawy i spirytusu. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
·         płatki migdałowe do dekoracji
·         polewa
WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego
½ kremu kawowego
 
ciasto orzechowe
 
½ kremu kawowego
 
blat ciasta czekoladowego
 
polewa
 
płatki migdałowe

 
Smacznego!
Imieniny u cioci

21 komentarzy:

  1. Wow! Chcę kawałek, chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciasto, z kawą musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho idealne na poprawę humoru

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności:) poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znów piękności, smakowitości. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjem razem z monitorem !!! Mariolu, kusisz jak zwykle przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak nazwie jest nugat to kupuję w ciemno ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie Ty masz pyszne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, cudowne :) To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a nie może być masło zamiast wysoko przetworzonego masła roślinnego?z ukłonami smiling

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być co tylko sobie Pan/Pani życzy:) Ja odpowiadam za składniki podane w TYM przepisie, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  11. A gdzie ten miód dac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki na ciasto orzechowe:
      · 250 g krojonych orzechów włoskich
      · 5 jaj
      · szklanka cukru
      · 2 łyżki miodu
      · 2 łyżki mąki pszennej
      · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      · łyżeczka proszku do pieczenia

      Usuń
  12. Placuszek wyszedł pyszny☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.
    Ja to ciasto znam pood inna nazwą "Ciasto czekoladowo-orzechowe" i robie je od kilkunastu lat. Jest to ciasto bardzo dobre polecam i długo wytrzymuje o ile prędzej nie jest zjedzone. Jedynie co to zawsze krem robie z masłem jest o wiele smaczniejszy i pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, a jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robiłam z masłem roślinnym był pyszny krem jak się wyjmie z lodówki nie jest twardy w przeciwieństwie do masła zwykłego pycha, pycha, pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Właśnie dlatego często używam wlaśnie roślinnego do kremów- ze zwykłego masła po kilku godzinach w lodówce robi się czasem twardy krem- szczególnie gdy bazą do niego nie jest budyń a np. czekolada lub kajnmak:) Pozdrawiam i Słodkiego Nowego Roku życzę! Mariola

      Usuń