2014-06-30

Ciasto "Kokosowa Śnieżynka"

Kolejne ciasto na latoJ Tym razem wykonane z przepisu siostry Anastazji. Kokosowa śnieżynka to delikatne blaty ciasta biszkoptowego przełożone waniliowym kremem oraz subtelną pianką z mleka skondensowanego i zatopionymi w niej kryształkami galaretki cytrynowej. Całość wieńczy prażony kokos(cudowny smak kokosanek). Ten przekładaniec jest niezwykle delikatny i lekki, rozpływa się w ustach. Mnie szczególnie przypadła do gustu pianka z galaretkami- radzę użyć cytrynowej, gdyż ładnie przełamuje słodycz pianki. Ciasto jest wysokie, więc z powodzeniem można go wykonać jako tort urodzinowyJ
Składniki na 3 biszkopty:
·         9 jaj
·         1 i ½ szklanki cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej lub tortowej
·         ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy do trzech 3 blaszek 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
  Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
 
Składniki na krem:
·         3 i ½ szklanki mleka
·         30 dag cukru pudru
·         budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
·         10 dag mąki pszennej
·         2 żółtka
·         250 g masła roślinnego

½ szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i budyń miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą z budyniu, mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem.
 Składniki na piankę z galaretką:
·         2 galaretki cytrynowe
·         500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
·         5 łyżek cukru pudru
·         5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w ok. 100 ml gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.
 Mleko ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę , następnie kostki galaretki i mieszamy drewnianą łyżką. ( Masa szybko tężeje- radzę wykonać na końcu).
 Prażony kokos:
·         100 g wiórków kokosowych
·         łyżeczka masła
·         2 łyżki cukru
Masło topimy na patelni i dodajemy kokos i cukier. Prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe
2/3 kremu waniliowego
ciasto biszkoptowe
pianka z kryształkami galaretki
ciasto biszkoptowe
1/3  kremu waniliowego
prażony kokos
 Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce ok. 3 godziny.

 Smacznego!
Lato w pełni!

2014-06-28

Gołąbki z mięsem i ryżem

Ostatnio, mimo letniej pory, przygotowałam to tradycyjne, polskie danie. Gołąbki , bo o nich oczywiście mowa, lubi chyba każdy mięsożercaJ  No a teraz kiedy mamy młodą kapustę, są jeszcze smaczniejsze. Trzy podstawowe składniki(mięso, ryż i kapusta), a ile radości dla podniebienia…
 Składniki na gołąbki (14 dużych sztuk):
·         główka młodej kapusty
·         1200 g mięsa z łopatki wieprzowej
·         1700 g ryżu
·         3 średniej wielkości cebule
·         sól, pieprz ( do smaku)
Z kapusty delikatnie obieramy liście i wrzucamy partiami( po 3-4 sztuki) na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 4 minuty. Studzimy i wykrajamy nerw liściowy.
Mięso mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy.
(ważne, by ostudzić zarówno ryż, jak i cebulę przed połączeniem z mięsem, aby go nie „zaparzyć”).
Następnie łączymy ryż, zmielone mięso i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy rękoma farsz.

Składniki na sos pomidorowy:
·         2 kostki rosołowe wołowe
·         ziele angielskie
·         liść laurowy
·         sól, pieprz ( do smaku)
·         4 łyżki koncentratu pomidorowego
·         ok 1, 5 szklanki wody
·         bazylia ( do smaku)
·         łyżka śmietany 18%
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wody. Dodajemy ziele i liść laurowy( po 3 ziarenka i 2 liście). Gotujemy 6 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zaprawiamy łyżką śmietany.
Wykonanie:
na liść kapusty nakładamy „wałeczek” farszu
zaginamy po bokach
następnie zwijamy „spawem” do dołu
 

 
Szeroki garnek smarujemy masłem i podlewamy wodą. Wykładamy go liściami kapusty( aby gołąbki się nie przypalały podczas duszenia).
Następnie wykładamy gołąbki( maksimum dwie warstwy) i podlewamy wodą.
Dusimy ok. 90 minut na najmniejszym ogniu.
Podajemy polane sosem pomidorowym.
Smacznego!

2014-06-25

Kolorowe ciasto "Rajskie mleczko"

Letnią porą czas na nieco lżejsze, mniej kremowe ciasta( no dobra, chociaż teoretycznieJ). W tym wypieku zamiast tradycyjnego kremu maślanego, jedną z głównych ról gra pianka ze śmietanki. Akompaniują jej masy jabłkowe o smaku truskawkowym i agrestowym, waniliowy biszkopt, warstwa chrupiących herbatników i samotny wafelJ Ciasto w sam raz na lato, do popołudniowej mrożonej kawy…
Składniki na biszkopt :
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części.
Masa jabłkowa truskawkowa:
·         450 g jabłek
·         2 łyżki cukru
·         galaretka truskawkowa
Masa jabłkowa agrestowa:
·         450 g jabłek
·         2 łyżki cukru
·         galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy 4 łyżkami cukru. Dusimy ok. 8 minut. Dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy suchą galaretkę truskawkową, do drugiej agrestową. Mieszamy i lekko studzimy.
Pianka :
·         500 ml śmietanki 30%
·         4 łyżki cukru pudru
·         2 galaretki cytrynowe rozrobione w 180 ml gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Mieszamy( ta masa bardzo szybko tężeje, więc radzę przygotować ją na końcu).
Dodatki:
·         pół paczki herbatników
·        1 prostokątny wafel( w razie potrzeby ciasto należy obkroić do wymiarów wafla, lub odwrotnie)
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
masa jabłkowa truskawkowa
wafel
masa jabłkowa agrestowa
herbatniki
pianka
blat biszkoptowy ( mocno dociskamy)

Schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
Lato w pełni!

2014-06-23

Ciasto z kremem cappucino

Tym razem zapraszam Was na ciasto o smaku cappuccino. Kiedyś robiłam już tort o tej nazwie , jednak ten wypiek  jest zupełnie inny… Smakuje nieco jak tiramisu, a mocne nasączenie biszkoptów w środku kremu sprawia, że może zakręcić się w głowieJ No i oczywiście mocno czekoladowy biszkopt, który moim zdaniem idealnie pasuje do delikatnego kremu. Najlepiej smakuje mocno schłodzoneJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         6 jaj
·         1 szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżeczki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
 Krem cappuccino:
·         500 ml mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 budyń śmietankowy
·         30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
·         250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy. 
Miksujemy na gęsty krem.
 Dodatki:
·         pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów
·         kieliszek spirytusu lub wódki
·         filiżanka kawy ( 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy na ok. 100 ml)
·         polewa

 WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego
½ kremu
biszkopty
nasączenie
½ kremu
blat ciasta biszkoptowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ( ok.3 godziny)

Smacznego!
Kawa ...I co dalej?
Durszlak.pl