2014-09-28

Ciasto Calineczka

Jako fanka sernika nie mogłam przegapić i nie wypróbować przepisu Agnes na „Calineczkę”. Uwiodło mnie cudnym wyglądem i skusiło zawartością prawdziwego sernikaJ I chociaż to ciasto powędrowało w inne ręce, dane mi było skosztować kawałek, gdy wyrównywałam ciasto: potwierdzam, jest nieziemskieJ. Dziś nie prezentuje wam idealnie równej porcji, gdyż jak już wspomniałam, ciasto było wykonane na zamówienie i porcja to tylko mały „okrawek”. Idealny przekrój możecie podpatrzeć u Agnes, której serdecznie dziękuję za przepis.
Składniki na biszkopt ciemny:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżeczki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na sernik:
·         60 dag sera białego ( zmielonego 3 razy)
·         3/4 szk. cukru
·         5 jajek
·         1 budyń waniliowy
·         110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 budynie śmietankowe
·         6 łyżek cukru
·         500 ml mleka
·         200 g masła
Budynie gotujemy na 500 ml mleka. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 3 części.
Warstwa z truskawkami:
·         500 g truskawek ( u mnie mrożone)
·         2 galaretki truskawkowe 
Galaretki rozrabiamy w 500 ml wody. Odstawiamy do „półstężenia”.
Warstwa wierzchnia:
·         10 małych pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE:
biszkopt ciemny
1/3 kremu
sernik +krem+ truskawki
tężejąca galaretka
biszkopt ciemny+krem+ posypka z herbatników
Ciasto należy wstawić do lodówki na całą noc- na drugi dzień idealnie się kroi.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

2014-09-25

Ciasto Marysieńka

Witajcie! Parę dni mnie tutaj nie było, ale wracam z nowymi ciastami. Piekłam ostatnio kilka na zamówienie, co spowodowało moją blogową nieobecność. Dziś jednak ciasto „do domu, do kawyJ -”jak to mawia mój tata. Do „Marysieńki” mam sentyment: przygotowywałam je już kilka razy, to od niej zaczęła się moja pasja do ciast przekładanych. Ten wypiek to istna gratka dla fanów orzechów włoskich: bogata, wyraźnie miodowa w smaku wkładka orzechowa pomiędzy warstwami jasnego kremu i kakaowego biszkoptu, całość spowita mocno czekoladową polewą. Kolejne ciasto do sekcji: idealne na jesieńJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         7 jaj
·         szklanka cukru
·         3 łyżki kakao ciemnego
·         5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na ciasto z orzechami:
·         5 białek
·         25 dag pokrojonych orzechów włoskich
·         20 dag cukru
·         1 ½ łyżki miodu
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy orzechy i resztę składników.
Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do blachy 25cm x 36 cm. 
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         200 g cukru
·         1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ½ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Polewa:
·         tutaj przepis
WYKONANIE:
blat ciasta kakaowego
½ kremu
ciasto orzechowe
½ kremu
blat ciasta kakaowego
polewa
Ciasto( jak większość tych z miodem i orzechami) lepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”J.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

2014-09-21

Ciasto Brazylianka


Nazwa tego ciasta przywołuje na myśl słoneczną Brazylię, jest to jednak trochę mylące, bowiem Brazylianka to według mnie typowo jesienny wypiek. Aromatyczna, przesiąknięta zapachem miodu i jabłek. Jedynie złocisto miodowy kolor ciasta może nawiązywać do karnacji dziewcząt z tego regionuJ Wypiek smakuje najlepiej na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. A smakuje bajecznie: połączenie miodowego ciasta z warstwą musu jabłkowego i waniliowym kremem wywołuje uśmiech zadowolenia na ustachJ Przepis należy do bogatego zasobu ciast s. Anastazji.
Składniki na ciasto miodowe:
·         50 dag mąki pszennej
·         2 jaja
·         10 dag margaryny
·         4 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody
·         30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Dzielimy na 3 części.
Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

Składniki na krem:
·         szklanka mleka
·         10 dag cukru
·         cukier waniliowy
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 kg jabłek
·         4 łyżki cukru
·         2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Polewa:
·         125 g margaryny
·         ½ szklanki cukru
·         1 ½ łyżki kakao
·         2 łyżki mleka
Składniki na polewę przekładamy do garnka i gotujemy ok 3 minuty na wolnym ogniu.
Nasączenie( opcjonalnie):
·         2 torebki herbaty zaparzone w 2/3 szklanki i kieliszek spirytusu

WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączenie
krem
blat ciasta miodowego+ nasączenie
masa jabłkowa
blat ciasta miodowego
polewa
Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi).
Smacznego!
Ciacho na widelcu
Jabłka wolności
Durszlak.pl