2014-10-31

Jabłecznik z czekoladową pianką

Dziś witam Was ciastem z mojego przepisu. Często bywa tak, że choć w domu jest „coś słodkiego” – jakieś kupne słodycze- to jakoś nie mamy na nie ochoty.. ale bywa ochota na „coś słodkiego” typu ciasto... Połączyłam przyjemne z pożytecznym: do masy piankowej- czekoladowej zużyłam kilka sztuk czekoladek, które nie mogły znaleźć amatora, a całość ciasta posypałam herbatnikami.J Podstawowym smakiem ciasta jest jednak smak jabłka: tym razem mam dla Was przepis na masę jabłkową z wykorzystaniem sypkiego budyniu. Wyszła naprawdę dobra: lekko śmietankowe, słodziutkie jabłuszko.. Lubię takie wytwory jabłkowe:), ale muszę Wam się przyznać, że za robienie typowych szarlotek się nie biorę- najlepszą na świecie piecze moja mamaJ
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 22x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę jabłkową:       
·         1 kg jabłek
·         1 i 1/4 szklanki cukru
·         2 i 1/2 szklanki wody
·         2 budynie śmietankowe bez cukru 
Dodatkowo:
·         opakowanie okrągłych biszkoptów
    Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę . 2 szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Czekamy, aż się rozpuści i zagotuje.
Dodajemy jabłka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy na gotującą się masę jabłkową.
Mieszamy dokładnie.
Wykładamy na blat biszkoptowy
Układamy biszkopty.(uwaga: przed wyłożeniem pianki czekoladowej ciasto musi być ostudzone, dlatego radzę je wstawić na jakieś 2-3 godz. do lodówki)
Składniki na czekoladową piankę:
·         100 g czekoladek (nadziewanych lub nie- u mnie z kawałkami orzechów)
·         3 łyżki mleka
·         400 ml śmietanki 30%
·         3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Czekoladki rozpuszczamy w mleku, lekko je podgrzewając( ale nie gotujemy).
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do masy czekoladowej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce ostudzonej masy czekoladowej z żelatyną i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na warstwę biszkoptową 
wyrównujemy
i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Polewamy polewą np. z tego przepisu i ozdabiamy( u mnie pokruszone herbatniki.)
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz( tężenie pianki).
Smacznego!
Imieniny u cioci

2014-10-28

Ciasto Ule Karoliny

 
Zamęczam Was ostatnio ciastami.. ale kilka ich było:) i chcę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami:ten przepis jest chyba dość znany, bo s. Anastazji( ach, cóż ja poradzę – tak uwielbiam i piec i jeść jej przekładańceJ-połowa blachy była na zamówienie a połowa do domu). Ciasto Ule: to przepyszny miodownik( uwaga dość słodki) z intrygującą zawartością „tajemniczych” kulek (uli), do tego krem na bazie domowego budyniu, warstwa powideł( których kwaskowatość przełamuje słodycz ciasta i ładnie „gra” z miodowym akcentem), no i oczywiście małe co nieco w biszkoptach( u mnie to likier amaretto, ale może być czystaJ). Na zbliżającą się nieuchronnie zimę- taki przekładaniec na pewno się sprawdzi do kawki lub gorącej herbaty.
Składniki na ciasto:
·         500 g mąki pszennej
·         100 g cukru pudru
·         150 g margaryny
·         100 g miodu
·         1 jajo
·         1 ½ łyżeczki sody
·         1 mały słoik powideł lub marmolady
Margarynę kruszymy z mąką w palcach. Dodajemy sodę, miód, cukier, jajo.
Zarabiamy ciasto( jego gęstość ma przypominać ciasto pierogowe- jeśli będzie za twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany). Ciasto dzielimy na 2 części. 
Jedną z nich rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłami.
Przechodzimy do robienia uli.
Składniki na nadzienie uli
·         pół szklanki krojonych orzechów
·         pół szklanki płatków migdałowych
·         pół szklanki rodzynek
·         1/3 szklanki wiórek kokosowych
·         3 pokruszone herbatniki kakaowe
·         kilka kropel olejku pomarańczowego
·         pół szklanki miodu
Wszystkie składniki nadzienia wsypujemy do garnka i wlewamy miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia miodu.
ULE-WYKONANIE:
Drugą część ciasta miodowego rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy okręgi( ma powstać 28). Na każdy kładziemy łyżkę nadzienia
i formujemy kulki.
PIECZENIE:
Na ciasto posmarowane powidłami wykładamy kulki z nadzieniem:4 w szerokość i 7 w długość
Całość pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
·         60 -80ml amaretto bądź wódki
·         paczka okrągłych biszkoptów (28 sztuk)
·         polewa

 WYKONANIE :
ciasto miodowe z ulami
krem
 
na każdej kulce kładziemy nasączony biszkopt
 
polewa

Smacznego!

2014-10-26

Bankietówki Kilimandżaro


 
Słowo się rzekło: dziś kolejna wersja bankietówekJ. Te zrobiłam według przepisu na ciasto „Kilimandżaro”, a więc: krem na bazie domowego budyniu, warstwa masy jabłkowej o smaku cytrynowym „zamknięta” w mocnoczekoladowym cieście pod taflą polewy( tym razem na bazie śmietanki 30%). Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk ciasteczek bankietowych.\ Jeśli jednak macie ochotę na tradycyjne ciasto- proporcje wystarczą na blachę do pieczenia o wymiarach: 25 x 36 cmJ
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3-4 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy banietowej.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 kg jabłek
·         1 łyżeczka masła
·         2 opakowania galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Składniki na polewę:
·         6 łyżek kremówki
·         5 łyżek cukru
·         1 łyżka kakao
·         1 łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, chwilkę je gotując.
WYKONANIE:
biszkopcik ciemny
 
masa jabłkowa( 2-3 łyżki na ciastko)
 
krem budyniowy(3 łyżki)
 
biszkopcik ciemny
 
polewa

Smacznego!

2014-10-23

Bankietówki 1: tiramisu

Dziś ciasto w trochę innej formieJ Zapewne nie raz próbowaliście (na weselach, przyjęciach, czy po prostu w cukierni)popularnych „bankietówek”. To można powiedzieć mini-mini ciastoJ Ostatnio nadarzyła się okazja by je upichcić, czego zresztą z nieskrywaną radością się podjęłam, bo i okazja była szczególna(sto lat Mateusz!). Najważniejsze czego potrzebujemy, by wykonać bankietówki to specjalne formy i taśma rantowa cukiernicza. Jeśli chodzi o specyfikacje samych ciastek to z reguły są one mocno nasączane dobrym alkoholem bądź ponczem(ale nie jest to regułą). Na pierwszy ogień pójdą bankietówki a’la tiramisu- taka moja wersja z kremem kakaowym, śmietanką w formie pianki, mocnym nasączeniem na ciemnym biszkopcie. A niebawem już kolejna wersjaJ
Składniki na biszkoptowy spód i wierzch:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką wycinamy kształt odpowiedni do formy bakietowej.
Składniki na masę I:
·         szklanka mleka
·         ½ szklanki cukru
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 żółtka
·         2 płaskie łyżki kakao
·         125 g masła
¾ szklanki mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąkami i pozostałym mlekiem  na puszystą masę, którą zalewamy gotujące się mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając 2 łyżki kakao.
Składniki na masę II:
·         szklanka mleka
·         torebka bitej śmietany w proszku
·         2 łyżeczki żelatyny
Do schłodzonego mleka wsypujemy bitą śmietanę i ubijamy, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Dodajemy do bitej śmietany i mieszamy drewnianą łyżką. *masa szybko tężeje- radzę przygotować na samym końcu.
Pozostałe składniki:
·         poncz( kawa rozpuszczalna-3 łyżki na 150 ml+50 ml wódki bądź amaretto)
·         kilka pokruszonych biszkoptów
·         łyżeczka kawy rozpuszczalnej do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
 wycięte biszkopty układamy w formie do bankietówek i nasączamy ponczem
 
wykładamy po 2-3 łyżki masy I
 
przykrywamy drugim wyciętym biszkoptem
 
wykładamy masę II
 
posypujemy kawą i okruszkami
 
Z podanych składników otrzymamy ok. 12 sztuk bankietówek.

Smacznego!
Durszlak.pl