2015-01-28

Ciasto Ślimak

„Ślimak” to nieźle zakręcone ciasto:) Klasyczny biszkopt przekładany mlecznym kremem i dwie rolady pomiędzy owocową wyspą. Przyjemny wizualnie, tortowy smakowo:) Połączenie owoców zalanych galaretką i klasycznego kremu zawsze się sprawdza: ciasto jest słodkie, ale owoce nie pozwalają przekładańcowi „zamulać:)”. Zapewne zrobi wrażenie na Waszych gościach. Przepis z książki Wielka Księga Ciast s. Anastazji.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na swa równe blaty.
Składniki na krem:
2 żółtka
1 jajo
2 ½ łyżki mąki pszennej
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
250 g masła roślinnego
Masło ucieramy na puszystą masę. Odstawiamy. Z pozostałych składników gotujemy budyń. Studzimy. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas ucierając.
Składniki na rolady:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, wlewamy wodę. Mieszamy. Wykładamy do dwóch blach 25x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Zwijamy rolady, aby nadać kształt( wzdłuż). Ja zwinęłam je w papierze do pieczenia.
Składniki na krem do rolad:
3 jaja
½ szklanki cukru pudru
250 g masła roślinnego
galaretka rozrobiona w 300 ml wody
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Jaja ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce masy jajecznej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Wykonanie rolad:
Ciasta smarujemy połową kremu do rolad, na kraniec ciasta wykładamy pasek galaretki
i zwijamy
Odkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
puszka ananasów
2-3 galaretki pomarańczowe
posypka czekoladowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie syropem brzoskwiniowym+½ kremu
 
blat biszkoptowy
 
½ kremu
 
rolady( smarujemy pozostałą połową kremu do rolad)
 
pokrojone brzoskwinie i ananasy
 
galaretka
 
rolady posypujemy czekoladową posypką
 
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień- masa po schłodzeniu tężeje i ciasto lepiej się kroi:)
Smacznego!
Walentynkowe menu
Karnawałowe Słodkości!

2015-01-27

Faworki na piwie

No i niebawem znowu tłusty czwartek:) Ja nieco wcześniej testuję jednak różne, niewypróbowane tłustoczwartkowe przepisy. Ten mam od koleżanki mojej mamy, która ma go z kolei z Niemiec. Jakież było moje zaskoczenie, że z ciastem nie trzeba pracować zbyt długo: wystarczy je wyrobić na gładko( nie trzeba „bić wałkiem” jak tradycyjnego ciasta na faworki- piwne bąbelki załatwiają sprawę:)). Tak przygotowane karnawałowe słodkości są kruchutkie i zapewne” podbiją” Wasze kubki smakowe:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
6 żółtek
2 łyżki śmietany 18 %
piwo( tyle, ile wchłonie ciasto- ok. ½ puszki)
tłuszcz do smażenia (najlepsza jest kombinacja smalec+olej pól na pół)
Z podanych składników wyrabiamy ciasto,
stopniowo dolewając piwo i wyrabiając przy tym rękoma,
do momentu aż ciasto je wchłonie i będzie gładkie i lśniące.
Bardzo cienko rozwałkowujemy. Tniemy na paski. Każdy z nich nacinamy na środku nożem i przewlekamy faworki.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. 
Po wyjęciu osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Smacznego!
Karnawałowe Słodkości!

2015-01-23

Kaczka pieczona nadziewana

Dziś pomysł na dość elegancki obiad: kaczka nadziewana. To danie zrobiłam w Święto Trzech Króli- działałam w kuchni z pomocą taty, gdyż kaczkę trzeba wyluzować całkowicie( pozbyć się wszystkich kości) co nie jest łatwą sprawą:) Sama nie dałabym rady:) Kiedy jednak uzyskałam już samo mięso- poszło dość szybko. Taka pieczeń z kaczki to dobry pomysł na odświętny obiad- ładnie się prezentuje i smakuje:) Zamiast kaszy kuskus możecie użyć każdej innej- moim zdaniem kasza nie jest wcale wyczuwalna, a samo wnętrze, czyli farsz smakuje jak pyszny domowy pasztet.
Składniki:
kaczka ( u mnie o wadze ok. 2,5 kg)
marynata:
sól
pieprz
papryka chilli
przyprawa typu delikat
farsz:
opakowanie kaszy kuskus
2 rosołki w kostce drobiowe
podroby z kaczki
200 g mięsa wieprzowego
2 małe cebule
papryka czerwona
sól
pieprz
dodatkowo:
¾ szklanki czerwonego wina do podlewania podczas pieczenia
nici spożywcze i igła
Przygotowanie:
Kaczkę patroszymy( podroby zostawiamy) i luzujemy. Staramy się nie uszkodzić mięsa. Mięso zszywamy nićmi spożywczymi tak, aby kaczka odzyskała swój pierwotny kształt( zostawiamy otwór na umieszczenie farszu).
Przygotowujemy farsz:
Kuskus zalewamy wrzącym wywarem z rosołków i odstawiamy do napęcznienia. Podroby gotujemy. Cebule kroimy i podsmażamy z mięsem wieprzowym. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną paprykę oraz ugotowane podroby.

Całość mielimy w maszynce. Po zmieleniu dokładnie mieszamy z kaszą kuskus i doprawiamy.
Wykonanie i pieczenie:
Przez otwór zostawiony uprzednio podczas zszywania napełniamy kaczkę farszem, tak aby odzyskała swój kształt(czyli należy upchać farsz po brzegi:)). 

Zszywamy nićmi.

Dokładnie obtaczamy ją w przyprawach.

Pieczemy 2 ½ godziny w temp. 190-200 stopni, co jakiś czas podlewając ją winem.

30 minut przed końcem pieczenia kaczkę odwracamy, aby dobrze zrumienić ją z obu stron. Po upieczeniu kaczkę zostawiamy w piekarniku ok. 30 minut, aby mięso „odpoczęło". Delikatnie wyciągamy nić spożywczą. Taką pieczeń z kaczki można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego!

2015-01-19

Ciasto Stefanka

Mam wrażenie, że przepis na Stefankę jest stary jak świat:) Pamiętam jak dawno, dawno temu jadłam to ciasto na imprezach szkolnych typu „choinka”. Małej Marioli smakowało takie ciacho:) , dorosłej Marioli też smakuje;) To kruche, lekko miodowe w smaku blaty ciasta przełożone kremem na bazie kaszy manny. Ciasto jest bardzo „mleczne” w smaku( powiem Wam nawet, że lekko porównywalne do sernika gotowanego), ale jest także nuta cytrynki, która przełamuje to wrażenie. Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień po wykonaniu: kruche mięknie i w ogóle nie czuć, że ciasto ma warstwy: jest miękkie a wykończenie kruchą polewą czekoladową przypadnie do gustu chyba każdemu:)
Składniki na ciasto kruche:
600 g mąki pszennej
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka
200 g margaryny
2 jaja
2 żółtka
2 łyżeczki sody LUB 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy na 4 równe części. Każdą rozwałkowujemy cienko do wymiarów standardowej blachy do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy po 15 minut w temp. 175 stopni( do zrumienienia). Studzimy.
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. 
Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
Nasączenie( opcjonalnie):
½ szklanki mocnej herbaty + kieliszek spirytusu
Polewa:
½ szklanki cukru
100 g margaryny
1 ½ łyżki kakao
2 łyżki wody
Podane składniki gotujemy ok 1 min.
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego+ nasączenie
 
1/3 masy
 
blat ciasta kruchego +nasączenie+ 1/3 masy ( powtarzamy do wykończenia)
 
polewa
 
Ciasto odstawiamy do chłodu, najlepiej na noc. Po tym czasie idealnie się kroi i rozpływa się w ustach.
Smacznego!
Karnawałowe Słodkości!
Durszlak.pl