2015-03-26

Ciasto Wedel

Z racji tego ,że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora wykombinować kolorowe jak pisanka ciasto:) Wedel przekładany s. Anastazji to trzy rodzaje ciasta: waniliowe, kakaowe i orzechowe połączone cienkimi warstwami czekoladowego kremu i owocowych galaretek. Przyjemnie słodkie, ale nie należy do gatunku "przesłodkich", tortowych ciast, przypadnie więc do gustu wielbicielom deserów o wyważonym poziomie cukru;)
Składniki na ciasto waniliowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kakaowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej (odejmujemy 2 łyżki mąki i dodajemy 2 łyżki kakao)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.     
Składniki na ciasto orzechowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g orzechów włoskich zmielonych
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
200 g cukru
½ szklanki mleka
2 łyżki kakao
250 g masła roślinnego
Cukier, mleko i kakao gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, stale mieszając. 
Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
polewa z tego przepisu
WYKONANIE:
ciasto waniliowe+ ½ kremu czekoladowego
 
galaretka agrestowa
 
ciasto kakaowe( szybko dociskamy , aby "złapało się" galaretki)
 
½ kremu czekoladowego
 
galaretka truskawkowa
 
ciasto orzechowe( szybko dociskamy , aby "złapało się" galaretki)
 
polewa

Smacznego!
Wielkanocne Wypieki

2015-03-22

Blok czekoladowy

Dziś prosty pomysł na słodką zachciewajkę:) Gdy w domu nie ma ciasta, a przychodzi ochota na słodkie co nie co, możemy przygotować ten rarytas, który ponoć w PRLu robił niezłe zamieszanie:)Blok czekoladowy to przysmak dla wielbicieli słodkości z mnóstwem bakalii oraz fanów czekolady. Osobiście przepadam za tego typu słodyczami i zachęcam Was do przygotowania tego smakołyku, bo przepis bazowy jest prosty a dodatki wybieramy sami: u mnie to blok migdałowy ze skórką pomarańczową- jej aromat i smak wspaniale grają z kakao.
Składniki:
200 g margaryny lub masła w kostce
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mleka w proszku
kilka kropel olejku migdałowego
dodatki:
150 g herbatników lub biszkoptów(pokruszonych w dość grube kawałeczki)
100 g siekanych migdałów( grubo)
50 g mielonych orzechów
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej
50 g wiórek kokosowych
Mleko, margarynę, cukier, kakao i olejek podgrzewamy i rozpuszczamy.

Dodajemy mleko w proszku i szybko mieszamy łyżką lub trzepaczką( jeśli zrobią się grudki, można rozmiksować mikserem). 

Następnie do gładkiej masy wsypujemy dodatki i dokładnie mieszamy.

Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny( jeśli zależy Wam na czasie:))lub do lodówki na ok. 4 godziny.

Po całkowitym zastygnięciu wyjmujemy z formy i wykładamy "do góry nogami:)"


Smacznego!

2015-03-20

Ciasto Marcypanek

Marcypanek to makowy jabłecznik w półkruchym cieście, przekładany smacznym kremem orzechowym. Jak każdy wypiek s Anastazji wymaga od nas trochę czasu:) Ale cóż, powiem kolejny raz: gra jest warta świeczki, szczególnie jeśli lubicie makowce z lekką wariacją:) Połączenie kilku słodkich warstw powoduje, że ciasto jest dość sycące, ale nie zapycha, więc z powodzeniem możecie zaserwować sobie  porcje Marcypanka na śniadanie do herbaty.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
250 g margaryny
3 żółtka
2 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wkruszamy margarynę i rozgniatamy w mące „na piasek”.  Jaja i żółtka roztrzepujemy z cukrem.
Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mak:
1 ½ szklanki zmielonego i sparzonego maku
5 jaj
50 g marmolady
50 g rodzynek
200 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
50 g orzechów włoskich krojonych
opakowanie cukru waniliowego
Masło roztapiamy w sporym garnku. Lekko studzimy. Dodajemy mak, marmoladę, miód, cukier, rodzynki, orzechy oraz żółtka i dokładnie mieszamy. 
Z białek ubijamy sztywną pianę i lekko łączymy z masą makową.
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wylewamy masę makową i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego. 
Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.

Jabłka:
1 kg jabłek
łyżka masła
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Masło roztapiamy i dodajemy jabłka. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy( aż masa lekko zgęstnieje).
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy masę jabłkową
i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.
Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła roślinnego
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy orzechy i miksujemy na gęstą masę.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto  makowe+krem orzechowy
 
ciasto jabłkowe
 
polewa
Smacznego!
Wielkanocne Wypieki

2015-03-18

Ciasto Bezowy bzik

Drugi wypiek z moich urodzin, czyli Bezowy bzik to ciasto szybkie, łatwe i bardzo smaczne:) Moją inspiracją do niego było przepyszne, dostępne w  wielu cukierniach ciasto beskidzkie z chrupkim bezikami, zatopionymi w gęstym kremie. Jako, że idzie wiosna, zdecydowałam się jednak na lżejszy i delikatniejszy krem na bazie mascarpone i czekolady. Całość jest niebiańsko czekoladowa i wilgotna, a cukrowe beziki przyjemnie chrupią:) Aby jednak nie rozpuściły się w masie czekoladowej zalecam oprószyć je delikatnie okruszkami z wafli bądź biszkoptów.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę czekoladową:
2 czekolady mleczne
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Czekolady, puder i mleko podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Przełożenie:
150 g bezików
okruszki waflowe bądź biszkoptowe( zapobiegną rozpuszczeniu się bezików)
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
nasączenie( 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+1 łyżka kakao+ 3 łyżki cukru na ¾ szklanki gorącej wody)
WYKONANIE
biszkopt czekoladowy+ nasączenie
 
½ masy czekoladowej( wierzch masy posypujemy okruszkami biszkoptowymi)
 
pokruszone grubo beziki(posypujemy okruszkami biszkoptowymi)
 
½ masy czekoladowej( delikatnie rozciągamy)
 
biszkopty okrągłe
 
polewa
 
Smacznego!
Durszlak.pl