2015-11-29

Ciasto Miodella

Miodella to kolejne wydumane przeze mnie ciacho… Zainspirowały mnie świąteczne smaki: miód, korzenne przyprawy, mocna esencja herbaciana i zapach piernika;) Połączyłam więc to wszystko, dodałam słodycz mlecznego kremu i skryłam w czekoladowym biszkopcie. Aby piernikowa wkładka odpowiednio zmiękła, położyłam na niej moją ulubioną masę z prażonych jabłek i galaretki cytrynowej. Efekt? Korzenna słodycz z mocnym, czekoladowym akcentem. Baaardzo odpowiedni wypiek na Boże Narodzenie;)
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na piernikową wkładkę:
2 jaja
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki miodu
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki herbaty sypanej zaparzone w 1/3 szklanki gorącej wody (fusy odcedzamy, a napar studzimy)
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka , miód, przyprawę i cukier ucieramy, stopniowo dodając mąkę przesianą z sodą oraz napar herbaciany i olej. 
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy ok. 35 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę z prażonych jabłek:
4 duże jabłka
1 łyżka masła
1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy część soku. Przekładamy do garnka i prażymy z łyżką masła pod przykryciem ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
pół szklanki mąki
cukier waniliowy
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + ½ kremu
 
wkładka miodowa
 
masa jabłkowa
½ kremu
 
blat biszkoptowy
 
polewa

Smacznego!
Jesienne słodkości!

2015-11-28

Ciasto TrusKawa

A dziś wspomnienie sezonu letniego… To ciacho możemy jednak wykonać także zimą, z dodatkiem mrożonych truskawek. TrusKawa to połączenie lekkiego kremu owocowego zamkniętego w puszystym biszkopcie. Sypana kawa dodana do ciasta biszkoptowego nadaje mu intrygującego wyglądu i smaku. Całość bardzo lekka( krem bez dodatku masła), , puszysta (ciasto biszkoptowe)i dość ciekawa wizualnie;) Podobne ciasto, bardziej kawowe, z innym kremem możecie zobaczyć na blogu tutaj klik.
Składniki na ciasto:
9 jaj
250 g cukru
120 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy mielonej( nie może być rozpuszczalna)
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na sztywną bezę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy żółtka, stale miksując na najniższych obrotach, następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
WYKONANIE I PIECZENIE biszkopta dwukolorowego z kawą:
ciasto żółte
posypujemy kawą( przez sitko) i wykładamy ciasto białe
pieczemy ok. 30 minut w temp. 165- 170 stopni .Studzimy i kroimy na dwie części
Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki na masę truskawkową:
frużelina:
450 g truskawek
¾  szklanki cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
3-4 łyżeczki żelatyny
+500 g mascarpone
Truskawki zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Powstałą masę blendujemy. Przekładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3-4 godziny. Po schłodzeniu miksujemy z mascarpone.
Dodatkowo:
nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+2 łyżki cukru+250 ml gorącej wody
polewa
wiórki kokosowe do posypania
WYKONANIE:
blat biszkoptowy żółta część
 
½ masy truskawkowej
 
biszkopt czekoladowy+ nasączenie
1/2 masy truskawkowej
 
blat biszkoptowy część biała z kawą+polewa+wiórki
Smacznego!

2015-11-24

Ciasto Wiśnie na Śniegu

 
Słodka chwila na ciacho z mojego przepisu;)Tego przekładańca wykonałam na niedzielę, bo miałam ochotę na sernik na zimno…Ale nie taki zwyczajny- na ciastkach… Chciałam by miał w sobie jakiś smaczny owoc, a najlepiej całe ich mnóstwo. W zamrażalniku miałam sporo wiśni, więc wykombinowałam frużelinę, która naprawdę dobrze komponuje się z sernikiem. Gdzieś tam w czeluściach szafki zaplątały się galaretki wiśniowe, więc zamiast standardowego wykończenia ciacha, czyli polewy, na wierzchu dumnie czerwieni się galaretka. Był to dobry krok, bo Wiśnie na Śniegu są w sam raz słodkie;) A nazwa? Hmmm no cóż moi Drodzy- spadł śnieg- powstała inspiracja;)))
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną i lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na sernik na zimno:
serek:
2 litry mleka
500 ml śmietany 18 %
5 jaj
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.
+
200 g masła
cukier waniliowy
1 ½ szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
Masło roślinne miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. 
Następnie dodajemy stopniowo po łyżce serka owarzonego. Pod koniec wlewamy sok cytrynowy i miksujemy jeszcze ok minutę.
Składniki na frużelinę:
500 g wiśni drylowanych ( mrożonych)
szklanka cukru
1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. Studzimy.
Dodatkowo:
nasączenie: szklanka przegotowanej wody+2 łyżki cukru waniliowego+ sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
 WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie+ ½ frużeliny wiśniowej
 
½ sernika na zimno
 
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
½ frużeliny wiśniowej
 
½ sernika na zimno
 
galaretka wiśniowa
 
Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu;)
Smacznego!
Jesienne słodkości!

2015-11-23

Bankietówki Orzechowa Szarlotka

Pamiętacie jeszcze bankietówki? Dziś kolejna, bardziej jesienna odsłona. Ciacho z siekanymi orzechami włoskimi i miodem i masa jabłkowo- śmietankowa( na bazie budyniu) przykryta czekoladowym biszkoptem. Masa jabłkowa bardzo gładka, „musowa” i słodsza od tradycyjnej pieczonej na kruchym spodzie szarlotki. Z podanych proporcji upieczecie również ciasto w blaszce o wymiarach 25x 36 cm ( jeśli nie macie foremek bankietowych- ja też je jedynie pożyczyłam;))
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g krojonych orzechów włoskich
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Foremką bankietową wycinamy odpowiednie kształty.

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 i 1/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki wody
2 budynie śmietankowe bez cukru
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę . 2 szklanki wody wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Czekamy, aż się rozpuści i zagotuje. Dodajemy jabłka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy na gotującą się masę jabłkową. 
Mieszamy dokładnie. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
polewa lub lukier na wierzch
dowolna posypka
WYKONANIE:
ciasteczko orzechowe+masa jabłkowa( lekko ciepła)
 
biszkopcik czekoladowy
 
polewa lub lukier+ posypka
 
A to moje bankietówkowe wytwory zrobione na zamówienie jakiś czas temu:
Przepisy znajdziecie u mnie na blogu:
orzechowa szarlotka

Smacznego!
Durszlak.pl