2015-12-30

Ciasto Hit

Po Świętach na wszystkich blogach lekko, zwiewnie i nie tucząco, a u mnie kolejne ciacho;P No cóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać:) To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje jak czekoladowa wersja Aniołka( klik). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości, bo przy ich udziale wszystko jest możliwe… Szczęśliwego( i słodkiego) Nowego Roku!
źródło przepisu:chomikuj.pl ciasto kakaowe
Składniki na ciasto:
520 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 łyżka kakao
3 jajka
100 g cukru
60 ml śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zarabiamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części. 
Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm.
Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
700 ml mleka
200 g cukru
1 margaryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
250 ml śmietany 18 % tłuszczu
2 łyżki budyniu waniliowego
Jaja miksujemy ze śmietaną, cukrem, budyniem i mąką.
Mleko zagotowujemy z margaryną. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. 
Kakaowe blaty przekładamy ciepłą masą.
WYKONANIE:
blat kakaowy+¼ ciepłej masy
 
blat kakaowy
 
itd.
ostatnia warstwa to warstwa masy
Smacznego!

2015-12-23

Świąteczne ciasta

 Witajcie Kochani, jak co święta przybywam do Was ze zbiorowymi wypiekami na świąteczne zamówienia. Część przepisów znajduje się na blogu i podam Wam do nich linki, reszta przepisów wkrótce… Przepraszam za moją dość długą nieobecność, ale obiecuję wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;)
lista ciast:
Zemsta teściowej
Seromakowiec kakaowy
Wesoły Słonecznik
Murzynek ze śliwkami i kremem
3 bit

Smacznego i Wesołych Świąt!

2015-12-10

Makowiec z gruszkami

No to czas na makowe wypieki, ażeby chociaż trochę poczuć nadchodzące wielkimi krokami Święta… Połączenie dobrze doprawionego, migdałowego maku i soczystości owoców gruszki sprawdziło się tutaj z powodzeniem. Całość (gdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego (klik).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch rodzajach ciasta: kruchego w formie spodu i cieniutkiego biszkoptu w formie wierzchu. Smaczne, sycące, i słodkie ciacho;) /źródło przepisu 102 nowe ciasta z owocami s. Anastazji/
Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
3-4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
+ 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki
Nadzienie gruszkowe:
1-1 ½ kg średnio twardych gruszek
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
Nadzienie makowe:
1 kg masy makowej z puszki lub domowej roboty
Składniki na wierzch biszkoptowy:
4 jaja
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
WYKONANIE
ciasto kruche posypane bułką tartą
 
gruszki posypane cynamonem i cukrem
 
masa makowa
 
zalewamy biszkoptem
 
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu.

Smacznego!

2015-12-06

Ciasto Pastelowe

 
Buszując ostatnio po zamrażarce;) , wypatrzyłam jeszcze sporo truskawek i tak nabrałam ochoty na ciasto z ich udziałem, że "raz, dwa"zabrałam się do działania. Jako baza posłużył mi przepis na „Pastelowe” siostry Anastazji ( w oryginale z jabłkami i bitą śmietaną, bez truskawek) ale tyle w nim pozmieniałam, że smakuje zupełnie inaczej. Mocno owocowe, bardzo słodkie dzięki kokosowej bezie i mięciutkie, bo biszkoptowe. Taki przekładaniec na wspomnienie lata i w odcieniach czerwieni, pod te Mikołajki;)))
Składniki na ciasto biszkoptowe 1:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu truskawkowego
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto biszkoptowe 2:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie wsypujemy wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na melasę truskawkową:
700-800 g truskawek mrożonych
3-4 galaretki truskawkowe
Truskawki rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Lekko studzimy.
Składniki na krem truskawkowy:
350 g truskawek mrożonych
2/3 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g serka mascarpone
Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.
dodatkowo:
polewa
opakowanie okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe 1
 
melasa truskawkowa
 
ciasto biszkoptowe 2
½ kremu truskawkowego
 
biszkopty
 
½ kremu truskawkowego
 
ciasto kokosowe
 
polewa
 
Ciasto najlepiej jest wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Po tym czasie wszystkie warstwy ładnie do siebie przylegają, a melasa truskawkowa dobrze tężeje.
Smacznego!

2015-12-02

Staromodny torcik

Ileż ja czasu uprosiłam moją mamę o ten przepis…;) W zasadzie na samą masę do tego niezwykłego tortu, bo to właśnie ona stanowi o jego smakowitości. Gdy byłam mała, ten torcik był jedną z obowiązkowych słodkości na każdych imieninach w naszym domu… I choć mocno nasączony alkoholem, mała Mariola zawsze co nieco podskubnęła;) Chciałam przypomnieć sobie tym niezwykłym wypiekiem stare, beztroskie czasy…Udało się;) Naprawdę mocno(!) nasączony alkoholem i sokiem cytrynowym biszkopt, masa makowa z maku prażonego z cukrem z wyraźną nutą migdałów, czekoladowe wykończenie… Coś innego i staromodnego dla wysublimowanych podniebień ;)
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki oleju
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na masę:
szklanka suchego maku
szklanka cukru
½ szklanki wody
4 krople olejku migdałowego
200 g masła prawdziwego
Mak i cukier wsypujemy do garnka i wlewamy wodę.
Gotujemy ok 4 minuty stale mieszając, aż masa się” zcukrzy”.Tak mniej więcej będzie wyglądać: 
Wlewamy 4 krople olejku migdałowego. Studzimy, stale mieszając ok. 1 minutę. Mielimy w maszynce 3-4 razy. Powstanie taki pył:
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy pył makowy 

i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Składniki na nasączenie:
½ szklanki wódki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
½ szklanki przegotowanej wody
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 ( 3 część nasączenia można pominąć, jeśli chcecie, by polewa nie przesiąkła przez biszkopt- jednak taki jest smaczniejszy;))
 
polewa
 
Smacznego!
Durszlak.pl