Dziś będzie kolorowo i smacznie;)
Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być
kolorowy, elegancki no i przede wszystkim smaczny;) Moja mała klientka wybrała
owocowo- czekoladowy smak ze śmietankowym wykończeniem. Z jej późniejszych relacji
jej siostry wiem, że smakował- polecam więc i Wam. To wypiek typowy na
przyjęcia urodzinowe dla dzieci- „łapie oko”, cieszy wyglądem i smakiem.Sto lat dla Pati!
Składniki
na biszkopt:
6
jaj
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki pszennej
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5
łyżki oleju
szczypta
soli
Białka
oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo
wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku.
Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem
i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy(
boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do
pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika
w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki
na krem truskawkowy:
500
g truskawek( świeże lub mrożone)
¾
szklanki cukru
1
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4-
5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
400
g śmietany 18 % tłuszczu
Truskawki
przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki
ziemniaczanej i wody, gotując do
lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. ). Odkładamy ¼
masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu
masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną(
będzie szybko tężała)
Składniki
na krem czekoladowy:
½
szklanki mleka
½
szklanki cukru
cukier
waniliowy
1
łyżka masła
2-3
łyżki kakao
3
łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350
g śmietany 18 % tłuszczu
Mleko,
cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich
składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy, resztę
odstawiamy do schłodzenia i stężenia. ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną(
będzie szybko tężała)
Składniki
na krem śmietankowy:
250
g śmietany 18 % tłuszczu
100
g masła roślinnego
3-4
łyżki cukru pudru
cukier
waniliowy
śnieżka
w proszku
2
łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
Masło
miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania
gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli
wlewamy do masy śmietanowej stale miksując.
Dodatkowo:
3
duże opakowania cukierków m&m's
2
opakowania biszkoptów typu Lady fingers
gumka
recepturka o dużej średnicy
wstążka
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy+ dowolne nasączenie+masa
truskawkowa
blat
biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa
blat
biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa
boki masa śmietankowa + biszkopty+ ściągamy
gumką recepturką
na
wierzch wysypujemy cukierki
tort
przewiązujemy wstążką
Smacznego!