2016-07-24

Pavlova z kremem kawowym

Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz:  cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio:)
Składniki na bezę Pavlova:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Skladniki na krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła 
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.

Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. 
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Dodatkowo:
dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy  i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem
liście świeżej mięty
WYKONANIE:
blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego
 dekorujemy owocami
UWAGA :
tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję do oszraniania, gdyż beza może zawilgnąć, dlatego najlepiej do lodówki  przed włożeniem bezy zastosować pochłaniacz wilgoci
 
Smacznego!

2016-07-22

Ciasto Kakaowiec

Prosty sposób na powrót do dzieciństwa? Proszę bardzoJ  To słodki przepis na pyszną drożdżówę( a nawet dwie;)), która idealnie nadaje się do herbatki czy mleka.. Pamiętam, gdy moja mama taką robiła- zawsze schodziła błyskawicznie- krojona jeszcze lekko ciepła;) Przepis znalazłam tutaj- dziękuję! Swoją wersję wzbogaciłam jednak o dodatek sypanej, dobrej kawy, zamiast całej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponujeJ
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
70 g drożdży ( ¾ kostki)
200 ml mleka
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
125 g masła
cukier waniliowy
Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej misce z łyżką cukru.
Dodajemy ciepłe mleko i 6 łyżek mąki- mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 minut.
Żółtka miksujemy z cukrami na bardzo puszystą masę.
Masło roztapiamy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, żółtka ubite z cukrem i dokładnie wyrabiamy. 
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie błyszczące i jednolite.
Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Dzielimy na dwie równe części.
Składniki na masę kakaowo- kawową:
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki kawy sypanej
7 łyżek cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
dodatkowo:
2 białka do posmarowania ciasta
szczypta cukru do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasta rozwałkujemy na wielkość ok. 30x 30 cm  i smarujemy białkiem
 
posypujemy kakao
 
i zwijamy jak roladę( spaw ciasta ma być na spodzie)
 
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce
smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
 
pieczemy 35- 40 minut w temp 175- 180 stopni
 

Smacznego!

2016-07-10

Sernik z rosą i kawą

Jak serniczek to tylko z filiżanką dobrej kawy… A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Ach to idealne rozwiązanie dla kawoszy. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na popularny sernik z rosą, ale zamiast kakao( którego używamy” przesypując” warstwy ciasta i sera, użyłam sypanej kawy. Efekt bardzo przypadł mi do gustu- w słodziutkim serniku z jeszcze słodszą pianką czujemy lekką goryczkę kawy. Pyszny- bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g pudru
150 g masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Składniki na masę serową:
1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
5 żółtek
2 jaja
1 szklanka oleju
skórka otarta z 1 cytryny
½ szklanki śmietany
2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę.
Dodatkowo:
2 czubate łyżki sypanej kawy
Składniki na warstwę z rosą:
5 białek
5 łyżek cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając puder.
WYKONANIE:
ciasto ucierane
 
posypujemy przez sito ½ ilości kawy
 
masa serowa
 
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 200-220 STOPNI
 
wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ½ ilości kawy
 
wykładamy piankę
 
PIECZEMY 20-25 MINUT W TEMP 200 STOPNI
 
zostawiamy do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku

Smacznego!

2016-07-02

Sernik z ziemniakami (nie opada)

Serniki to mleczne niebo w buzi... Uwielbiam, więc mogę być nieobiektywna, ale ten tworek na pewno Wam posmakuje. Z sernikami jest jednak ten problem, że lubią opadać i po wyłączeniu piekarnika natychmiastowo zmniejszać swoją słodką wysokość:( Szukałam więc przepisu na taki, który będzie pyszny, z prawdziwym mielonym twarogiem i jakąś niespodzianką w środku;) Z pomocą przyszła moja ciocia, która poczęstowała mnie tym smakołykiem... Następnej soboty już gościł u mnie w domu: bogaty w smaku, ale lekki i puszysty, słodki, z minimalną warstwą kruchego ciasta.Pieczony w tortownicy o standardowych wymiarach.
Składniki na ciasto kruche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut.
Składniki na sernik:
1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego
350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków
350 g cukru pudru
cukier waniliowy
8 jaj
200 g stopionego schłodzonego masła
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę.
Ser mieszamy z ziemniakami, mąką i budyniem
Następnie dodajemy do masy żółtkowej, wlewając stopione schłodzone masło.
Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA:
tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem. 
delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy
pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni
zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Durszlak.pl