2016-10-24

Tort m&m's

Dziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's  wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no i przede wszystkim smaczny;) Moja mała klientka wybrała owocowo- czekoladowy smak ze śmietankowym wykończeniem. Z jej późniejszych relacji jej siostry wiem, że smakował- polecam więc i Wam. To wypiek typowy na przyjęcia urodzinowe dla dzieci- „łapie oko”, cieszy wyglądem i smakiem.Sto lat dla Pati!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na krem truskawkowy:
500 g truskawek( świeże lub mrożone)
¾ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
400 g śmietany 18 % tłuszczu
Truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki ziemniaczanej i wody,  gotując do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. ). Odkładamy ¼ masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
Składniki na krem czekoladowy:
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka masła
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g śmietany 18 % tłuszczu
Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy, resztę odstawiamy do schłodzenia i stężenia. ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
Składniki na krem śmietankowy:
250 g śmietany 18 % tłuszczu
100 g masła roślinnego
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
śnieżka w proszku
2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując.
Dodatkowo:
3 duże opakowania cukierków  m&m's
2 opakowania biszkoptów typu Lady fingers
gumka recepturka o dużej średnicy
wstążka
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ dowolne nasączenie+masa truskawkowa
 
blat biszkoptowy+ nasączenie+masa czekoladowa
 
blat biszkoptowy+ nasączenie+masa śmietankowa
 
 boki masa śmietankowa + biszkopty+ ściągamy gumką recepturką
 
na wierzch wysypujemy cukierki
 
tort przewiązujemy wstążką
 
Smacznego! 


2016-10-16

Malinowiec

Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami mocnosłodkimi;) Zawsze jednak staram się przełamywać je czymś lekko kwaskowym, bądź alkoholowym, aby nie dawały wrażenia „zamulacza”. Postanowiłam wykorzystać maliny, których ostatnio miałam dość sporo i to właśnie one nadały Malinowcowi  lekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma  idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
28 dag cukru
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Składniki na frużelinę malinową: ( zamiast można dać 2 małe słoiczki dżemu z malin)
500 g malin
szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 50ml wody
3-4 płaskie łyżeczki żelatyny
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek)
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
niepelna szklanka cukru
6 czubatych łyżek kaszy manny
kostka masła (200 g)
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując.
Składniki na nasączenie:
250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki
Dodatkowo:
małe opakowanie pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie
½ frużeliny malinowej
 
½ kremu
 
blat biszkoptowy + nasączenie
 
½ frużeliny malinowej
 
½ kremu
pokruszone herbatniki kakaowe

Smacznego!

2016-10-09

Ciasto z jabłkami i masą orzechową

Dziś coś w jesiennym temacie;) Lubię jesień za to, że daje nam tyle cudownych zapachów, widoków i smaków. Nieustannie kojarzy mi się z nią smak korzennych przypraw, „dobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych  jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey z sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu:) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki oleju
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem
Nasączenie:
300 ml gorącej wody+ 2 torebki herbaty earl grey+ sok z połowy cytryny+ 4 łyżki cukru
Zaparzamy i odstawiamy do całkowitego schłodzenia
Dodatkowo:
okruszki biszkoptowe
kakao
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
 
masa jabłkowa
 
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
½ kremu
 
blat biszkoptowy + nasączenie
 
½ kremu
 
wierzch obsypujemy okruszkami z biszkopta i przesianym przez sitko kakao


Smacznego!
Andrzejkowa uczta

2016-10-08

Ciasto Cappuccino z Owocami

 Witajcie po dłuższej przerwie:) Nie zapominam jednak o Was i ciągle staram się kombinować z nowymi przepisami, których trochę mi się już nazbierało;) Oto jeden z nich: Cappuccino w jeszcze letniej wersji : z galaretką i mnóstwem owoców- bardzo mocno nasączone tytułową włoską kawką;) To bardzo jednolite, spójne ciacho( mimo wielu warstw), bajecznie wilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś dla amatorów o podniebieniach wybitnie uwielbiających słodycz;)Jak dla mnie w sam raz;)
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. W jednym z nich literatką wykrawamy otwory( powstałe biszkopciki zachowujemy- nie zjadamy;))
Krem Capuccino:
500 ml mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
15 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym+ łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema
250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką  kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy. 
Nasączenie:
8 łyżeczek kawy cappuccino+ 2 łyżeczki cukru+ 300 ml gorącej wody
Dodatkowo:
galaretka brzoskwiniowa
galaretka wiśniowa
ananas z puszki
brzoskwinie z puszki
kilka sztuk borówek amerykańskich
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
½ kremu z kawą
blat biszkoptowy z otworami
borówka  i ananas pokrojony w kawałki
zalewamy galaretką
 
½ kremu bez dodatku kawy
biszkopty wycięte z ciasta  
owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa
Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny
Smacznego!
Durszlak.pl