2017-03-27

Ciasto Rozpusta

 
Nazwałam tego przekładańca tak, Moi Drodzy, nie od parady;) To kwintesencja rozpusty dla podniebienia i słodkich zmysłów… Połączenie kruchego ciasta, sernika gotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej;) Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję- zakończenie pewnego bardzo ważnego etapu… i myślę, że sprawdziło się znakomicie, bo kilka osób koniecznie chciało znać przepisJ Więc podajęJ  Tego słodkiego połączenia nie zapomniecie długo;)
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
+ marmolada różana
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Każdą część wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy marmoladą i pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera białego zmielonego
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mleka
100g masła
 Ser oraz masło, cukry i żółtka wkładamy do garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Składniki na kajmak:
500 ml mleka
400 g cukru
cukier waniliowy
150 g masła
Mleko gotujemy z cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
masa serowa
blat ciasta kruchego
masa kajmakowa
blat ciasta kruchego ( marmoladą do wewnątrz)
polewa lub lukier czekoladowy i biały
Smacznego!

2017-03-24

Ciastka Grzybki mleczno- owocowe

Dziś osłodzę( mam nadzieję;)) Wam wieczór Grzybkami w mojej wersji, a raczej wariacji. Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne;P Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczkaJ
 Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g margaryny
cukier waniliowy
150 g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ białko
+łyżka maku
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Foremką do babeczek wycinamy 12 krążków, a szklanką 12 kółek.
W elementach wycinanych foremką do babeczek robimy 2 cm. dziurki.
Kółkami ciasta wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony). Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżeczka masła
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje)
Masa śmietanowa:
5 łyżek masła
8-9 łyżek cukru pudru
2 małe cukry waniliowe
700 g śmietany 18 % tłuszczu
3 łyżki pełnego mleka w proszku
4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy mleko w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut.
Polewa:
120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
do kapeluszy grzybków nakładamy po 2 łyżki masy jabłkowej
następnie 2-3 łyżki masy śmietankowej
przykrywamy ciasteczkiem z dziurką
wkładamy „korzonek”
odstawiamy na 1 godzinę do lodówki( aby poszczególne elementy dobrze się trzymały)
 dekorujemy ulubiona polewą lub lukrem
 Smacznego!

2017-03-22

Ciasto Mon Cheri

Ach osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie. Wiśnie ( obok mięty) w towarzystwie czekolady to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń. Przekładańca nazwałam jak popularne czekoladki, gdyż moim zdaniem połączenie wiśni i czekolady w akompaniamencie alkoholu nadaje mu właśnie posmaku tych wykwintnych łakoci;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego literatka wykrawamy biszkopciki.
Składniki na masę czekoladową:
budyń czekoladowy
5 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mleka
150g masła
mały kieliszek likieru czekoladowego bądź wódki
Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol.
Składniki na masę wiśniową:
budyń wiśniowy
5 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mleka
150g masła
 mały kieliszek likieru wiśniowego
Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol.
Dodatkowo:
nakropek cytrynowy:
1 cytryna
½ szklanki cukru
2/3 szklanki wody
Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy.
galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy do „półstężenia”
100 g wiśni w cukrze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+½ nakropka cytrynowego+krem czekoladowy
blat biszkoptowy+ ½ nakropka cytrynowego+krem wiśniowy
biszkopciki wycięte z biszkopta
wiśnie 
 tężejąca galaretka
Smacznego!

2017-03-19

Ciasteczka serowe z marmoladą- stary przepis

 Pozwólcie, że znów uraczę Was ciasteczkami;) Te jednak są z bardzo starego przepisu, który zaplątał się gdzieś w kuchennym zeszycie pod nazwą: „ Serowe ciasteczka z marmoladą- najlepsze”. Cóż więc innego pozostało mi jak wykonanie „najlepszych” ciasteczek ;) A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera- musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania;) I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa- ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis-pycha!  Znikną w oka mgnieniu- jak u nas, obiecujęJ
Składniki na ciasto serowe:
500 g mąki pszennej
1 jajo
200 g białego sera
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
125 g masła
Mąkę przesiewamy do sporej misy, dodajemy ser, jajo, śmietanę, cukier oraz posiekane masło i szczyptę soli. 
Zagniatamy gładkie ciasto. 
Owijamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Dodatkowe składniki:
300 g twardej marmolady
rozkłócone jajo
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto wyjmujemy na 20 minut przed przygotowywaniem ciastek
rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm
z ciasta wycinamy kwadraty 5cm x 5cm
2 przeciwległe brzegi (rogi)zawijamy do środkai zlepiamy, w puste miejsca nakładamy marmoladę
ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
smarujemy rozkłóconym jajem
pieczemy ok 25 minut w temp 190 stopni
po upieczeniu obficie posypujemy pudrem
Smacznego!
Durszlak.pl