Ciasto Guma balonowa


Wiecie co? Czas na coś zabawnego i pysznego! Coś , co sprawi, że myślą powrócimy do lat dziecięcej beztroski, smaku „nicnierobienia”, smaku… gumy balonowej. Truskawkowa, soczysta guma Hubba Bubba( smak lat 90tych-pamiętacie). Tak mi smakuje to ciasto… Wcale jednak nie gumowa, a kremowa „hubbowo-bubbowa”😊 masa w waniliowym biszkopcie przykrytym pierzynką cukru pudru.  Bardzo delikatne, owocowe, miękkie. Dzieci (i nie tylko) będą zachwycone
Składniki na biszkopt:
7 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę:
2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym
2 galaretki o truskawkowe
1/2 l wody do gotowania kisielu
 0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek
 125 g margaryny
Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Galaretki rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Odstawiamy. Gotujemy kisiel. Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie. Dodajemy roztopioną margarynę. Znów mieszamy. Chwilę studzimy ( ok.3 minuty)
 
dodatkowo:
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE:

blat biszkoptowy
 
½ masy
blat biszkoptowy
½ masy
 
blat biszkoptowy+ cukier puder
 

Smacznego!

Ciasto Łowickie



Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik, a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako śmietanowiec😊  Jak łatwo się domyślać jego nazwę zaczerpnęłam od pięknego wielobarwnego motywu łowickiego. Bo jak Święta – to kolorowo! I słodko!
Biszkopt :
9 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do blachy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.
Nasączenie:3 łyżki czekolady w proszku + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody
Sernik:
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
450 g śmietany 18 % tłuszczu
2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki cytrynowe
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
5-6 łyżek cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę, masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem*, aż nabrała „piankowej konsystencji).
 
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe rozrobione na 600 ml wody
2 galaretki agrestowe rozrobione na 600 ml wody
Polewa
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
 
1/3 sernika
  
 
galaretka agrestowa
 
1/3 sernika
 
 
galaretka truskawkowa
 
1/3 sernika
biszkopt + nasączenie+polewa
 
Smacznego!