Wiecie co? Czas na coś zabawnego i pysznego! Coś , co sprawi, że myślą powrócimy do lat dziecięcej beztroski, smaku „nicnierobienia”, smaku… gumy balonowej. Truskawkowa, soczysta guma Hubba Bubba( smak lat 90tych-pamiętacie). Tak mi smakuje to ciasto… Wcale jednak nie gumowa, a kremowa „hubbowo-bubbowa”😊 masa w waniliowym biszkopcie przykrytym pierzynką cukru pudru. Bardzo delikatne, owocowe, miękkie. Dzieci (i nie tylko) będą zachwycone
Składniki na biszkopt:
7 jaj
szklanka cukru
cukier waniliowy
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę:
2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym
2 galaretki o truskawkowe
1/2 l wody do gotowania kisielu
0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek
125 g margaryny
Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Galaretki rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Odstawiamy. Gotujemy kisiel. Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie. Dodajemy roztopioną margarynę. Znów mieszamy. Chwilę studzimy ( ok.3 minuty)
dodatkowo:
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
½ masy
blat biszkoptowy
½ masy
blat biszkoptowy+ cukier puder
Smacznego!