No siemanko moi Mili : ) Dawno mnie tutaj nie było, ale to nie znaczy, że przepisów do publikacji nie przybywa- wręcz przeciwnie : ) Jako, że niebawem Święta Wielkanocne- pojawiam się dziś z ciachem, które z powodzeniem zastąpi mazurek- bardzo kruchutkie, chrupiące, ze słooodkim :) kremem , przełamane nutką czarnej porzeczki i zrównoważone lekko słonym masłem orzechowym. Dobrą robotę działa tutaj także dodatek ryżu preparowanego, który powoduje, że przekładaniec przypomina batonika "Lion" w miksie z ciastem "Pani Walewska".
Składniki na ciasto kruche:
2 ½ szklanki mąki pszennej
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
---------------------
+ ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do posmarowania 1 blatu ciasta
Z podanych składników (oprócz dżemu oczywiście) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie każdą z części rozwałkowujemy do wielkości blachy 25x 36 cm- nakłuwamy widelcem
Jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni ( do uzyskania złotego koloru).
Krem:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do kawy „Chai Latte” lub 2 łyżki cukru waniliowego
2 lyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
W połowie szklanki mleka rozrabiamy mąki do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i przyprawą do kawy. Wlewamy do niego masę mączno-mleczną. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę .
dodatkowo:
4 łyżki masła orzechowego
3 garście ryżu preparowanego
WYKONANIE:
blat kruchy z dżemem
krem
blat kruchy
maslo orzechowe
ryż preparowany
Przykrywamy papierem do pieczenia , dociskamy, aby ryż mocno przylgnął do masła orzechowego i wstawiamy do lodówki na 3 godziny
Najlepszy kolejnego dnia:)
Smacznego!