tag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post2398321080288711691..comments2024-03-27T20:59:46.106+01:00Comments on Domowe ciasta i obiady: Tort :Kawa-kokos-orzechhttp://znowcosupieklam.blogspot.com/http://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-29700454729724127902020-03-05T17:34:01.845+01:002020-03-05T17:34:01.845+01:00Tort wygląda przepysznie.Tort wygląda przepysznie.Beatahttp://spotcameras.com/pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-64204485349880806112018-10-28T20:54:43.170+01:002018-10-28T20:54:43.170+01:00Witam, proszę nie otwierać piekarnika w trakcie pi...Witam, proszę nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia biszkoptu. Ciasto biszkoptowe reaguje opadaniem nawet na małe zawahania temperatury. Proszę wyjąć biszkopt dopiero po upływie czasu pieczenia- a najlepiej zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Jesli chodzi o samo pieczenie: dobrze jest wyłożyć samo dno papierem- boków nie. Wtedy boki ciasta nie pozwolą zapaść się biszkoptowi do środka. Pozdrawiam Cię i napisz prosze jak poszło tym razem, Mariola- znowcosupieklamhttp://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-19063639761555101542018-10-27T12:28:24.026+02:002018-10-27T12:28:24.026+02:00Witam, miałam dwa podejścia do biszkoptu orzechowe...Witam, miałam dwa podejścia do biszkoptu orzechowego i z obu wyszedł mi zakalec. Ciasto rosło ponad brytwankę, po czym spadało w dół zanim minął czas pieczenia. Proszę o radę jaka mogła być przyczyna?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-83109448870903557682018-07-25T13:58:09.212+02:002018-07-25T13:58:09.212+02:00Witaj Gaju,
Tak , tort jest napradę słodki- ale to...Witaj Gaju,<br />Tak , tort jest napradę słodki- ale to głównie dzięki połączeniu kilku rodzajów ciast( orzechowej i kokosowej bezy). Jak zrobisz na tradycyjnym biszkopcie i dalej wg przepisu- będzie w sam raz na słodkość:) Pozdrawiam:):*http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-67164498807789387122018-07-24T23:07:15.959+02:002018-07-24T23:07:15.959+02:00Czy tort wychodzi bardzo słodki? Bo bardzo nie lub...Czy tort wychodzi bardzo słodki? Bo bardzo nie lubię takich mocnych słodkich ciast i zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości cukru.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10270460264712407552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-67863804342508030782018-05-04T15:02:22.176+02:002018-05-04T15:02:22.176+02:00Witaj:) Widzisz ja podziałałam tutaj ekonomicznie,...Witaj:) Widzisz ja podziałałam tutaj ekonomicznie, mimo że nie wykorzystałam żółtek do ciasta. Ugotowałam poprostu sobie bazę do kremu kolejnego ciacha:) Pozdrawiam:)http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-23779002032096134382018-04-30T16:10:03.236+02:002018-04-30T16:10:03.236+02:00Co robimy z żółtkami, które zostały z blatów - orz...Co robimy z żółtkami, które zostały z blatów - orzechowego i kokosowego?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-22711399241273230382015-01-28T18:13:41.345+01:002015-01-28T18:13:41.345+01:00Witam:) Nie nasączałam, ale zawsze można np. spiry...Witam:) Nie nasączałam, ale zawsze można np. spirytusem z kawą:) http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-56945378839860465772015-01-28T12:20:14.607+01:002015-01-28T12:20:14.607+01:00Witam mam pytanie czy nasączała Pani biszkopty?
Witam mam pytanie czy nasączała Pani biszkopty?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-55361147710113269562014-11-21T13:13:12.736+01:002014-11-21T13:13:12.736+01:00Mam nadzieję, że będzie smakować:) Sto lat dla Jub...Mam nadzieję, że będzie smakować:) Sto lat dla Jubilata:)http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-72414362606718314362014-11-20T10:16:26.324+01:002014-11-20T10:16:26.324+01:00Dziękuję za odpowiedź:) Masło ucierałam 3 minuty, ...Dziękuję za odpowiedź:) Masło ucierałam 3 minuty, a potem po każdej łyżce masy jajecznej do gładkości-wg. podpowiedzi:) Masy wyszła idealna, nigdy wcześniej taka puszysta i gładka mi się nie udała, dziękuję bardzo za świetny przepis, w sobotę będzie próba, bo to tort urodzinowy :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-16185287544766714272014-11-20T09:56:48.206+01:002014-11-20T09:56:48.206+01:00Joasiu mam nadzieje że nie późno odpisuje:) Wydaje...Joasiu mam nadzieje że nie późno odpisuje:) Wydaje mi się, że 3 minuty wystarczyhttp://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-85726290963070215222014-11-20T07:53:58.066+01:002014-11-20T07:53:58.066+01:00Wczoraj upiekłam blaty, wyszły bardzo fajnie, piec...Wczoraj upiekłam blaty, wyszły bardzo fajnie, pieczenie zaczęłam od biszkoptu, międzyczasie przygotowywałam kolejne blaty, więc piekarnik miałam nagrzany po poprzednim blacie i wkładałam od razu bez wyłączania piekarnika:) Dziś zabieram się za masę, tu wygląda bajecznie, a mam obawy ile powinnam ucierać samo masło, wiem że do puszystości i zbielenia ale nie mam takiego wyczucia-mogę liczyć na podpowiedź czy to będzie około 3 minuty(widzę, że masło już trochę zbielało) czy może dłużej około 5 minut(wtedy jest jeszcze bielsze)?<br />Dziękuję JoasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-9818594541003683222014-11-18T11:37:33.363+01:002014-11-18T11:37:33.363+01:00Masło powinno być puszyste i trochę zmienić kolor(...Masło powinno być puszyste i trochę zmienić kolor( na bardziej biały), powinno być w temp pokojowej tak jak masa jajeczna. Można ją dodawać po łyżce, bo w większej ilości masło może się zwarzyć. Jeśli zaś chodzi o miksowanie każdej porcji to musi Pani wyczuć:) Jeśli masa będzie gładka, dokładamy kolejną łyżkę i tak do skończenia masy jajecznej. Pozdrawiam:)http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-47612866962514825122014-11-18T11:34:00.062+01:002014-11-18T11:34:00.062+01:00Joasiu blaty ciasta zarówno kokosowego, biszkoptow...Joasiu blaty ciasta zarówno kokosowego, biszkoptowego i orzechowego wkładam do nagrzanego piekarnika( nagrzewam ok. 8 minut), wtedy ciasto jest upieczone po dokładnie takim czasie jak w przepisie:) Oczywiście zależy też od piekarnika, mój jest już trochę wysłużony:))Pozdrawiam Cię:)http://znowcosupieklam.blogspot.com/https://www.blogger.com/profile/17690626675023630830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-81831036270310202132014-11-18T10:49:55.843+01:002014-11-18T10:49:55.843+01:00Jeszcze mam pytanie dotyczące kremu: ile około min...Jeszcze mam pytanie dotyczące kremu: ile około minut miksujemy samo masło przed dodaniem jajek ubitych na parze? Czy masło powinno mieć tem. pokojową? W jakiej ilości dodajemy masę jajeczną do masła-czy po około1 łyżce czy może większe ilości? Jak długo miksujemy każdą porcję masy jajecznej-tylko do połączenia około 1 minutę czy możne raz za razem do skończenia jajek?<br />Dziękuje za porady, nigdy nie robiłam takiej masy stad moje pytania?<br />Pozdrawiam serdecznie<br />JoasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-42795363663762789192014-11-18T07:41:55.996+01:002014-11-18T07:41:55.996+01:00Czy blaty: orzechowy i kokosowy wkładamy do nagrza...Czy blaty: orzechowy i kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu? Pani Mariolu jak Pani piecze te blaty?:)<br />Dziękuje za pomoc, pozdrawiam<br />JoasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-91017734249642330722014-03-03T21:34:03.867+01:002014-03-03T21:34:03.867+01:00to tort gigant, który musi być przepyszny :), uwie...to tort gigant, który musi być przepyszny :), uwielbiam takie smaki...mniamPyszneKaprysyhttps://www.blogger.com/profile/17040763718290169205noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5436005510281990957.post-51659454922727955292014-02-28T10:44:50.901+01:002014-02-28T10:44:50.901+01:00Pyszny! :DPyszny! :Darabex21https://www.blogger.com/profile/07948042857958506055noreply@blogger.com