Pora
na kolejne ciasto z cyklu „wypiek a’la batonik”J Tym razem na tapetę wzięłam
popularnego Knoppersa. W oryginale to ciasto widnieje u mnie w przepiśniku pod
nazwą: Tort orzechowy na waflach. Nazwa jednak niewiele mówi, bo samo ciasto
jest owszem- na waflach, ale pieczone. Dodatkowo mamy tutaj biszkopt oraz krem
kokosowy z dodatkiem bułki pszennej. Moim zdaniem jednak o podobieństwie do
niemieckiego wafelka przesądza ciasto orzechowe pieczone na waflach.
Poezja dla wielbicieli bakalii( orzech włoski w połączeniu z kokosem to nie
lada gratka dla podniebienia)J.
Składniki
na ciasto orzechowe na waflu:
·
7
jaj
·
¾
szklanki cukru
·
200
g orzechów włoskich
·
1
łyżka mąki pszennej
·
1
łyżka bułki tartej
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
2
wafle ( dopasowane do formy, w której pieczemy)
Białka
ubijamy z cukrem na sztywną bezę, dodajemy żółtka, mąkę, bułkę tartą, proszek
do pieczenia i orzechy.
Miksujemy na najniższych obrotach. Dzielimy na 2
części. Przekładamy do dwóch foremek wyłożonych waflami.
Pieczemy po 45 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Biszkopt
:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy
na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40
minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki
na krem z kokosem:
·
2
szklanki mleka
·
¾
szklanki cukru
·
cukier
waniliowy
·
15
dag wiórków kokosowych
·
mała
bułka pszenna
·
25
dag masła
Bułkę
namaczamy w szklance mleka .Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrami. Dodajemy
kokos i gotujemy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy namoczoną w mleku bułkę i
gotujemy jeszcze 5 minut ciągle mieszając.
Gdy masa będzie gęsta- zestawiamy z
ognia i studzimy.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej
stale miksując,
aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·
polewa
(przepis tutaj)
·
posypka
czekoladowy groszek
WYKONANIE:
blat
ciasta orzechowego na waflu
½
kremu z kokosem
biszkopt
½
kremu z kokosem
blat
ciasta orzechowego na waflu
polewa
+ posypka
Ciasto
należy zostawić na noc w lodówce, aby wafle dobrze zmiękły- ciasto będzie
łatwiej kroić.
Smacznego!
Można śmiało powiedzieć....bycze ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :) Wygląda wspaniale, takie wysokie i tyle warstw :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ! Świetny blog! Obserwuję :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) jeszcze knoppersa w takim wydaniu nie jadłam, ale na pewno jest przepyszny, z tego co widać :)
OdpowiedzUsuńosz Ty.... aż się zaśliniłam przez Ciebie :D
OdpowiedzUsuńPracochłonne, ale efekt fantastyczny!
OdpowiedzUsuń