Kolejne
ciasto z intrygującą nazwą może być tylko według przepisu s. AnastazjiJ
Tytułowe krokodyle oczy to połączenie dwóch( a właściwie to trzech) rodzajów
ciast: biszkoptu jasnego, ciasta półkruchego jasnego z niewielkim dodatkiem
amoniaku,( który sprawia, że rozpływa się w ustach, jak kilka godzin poleżakujeJ)oraz
ciasta półkruchego ciemnego nadziewanego marmoladą. Wszystko połączone warstwą
bogatego kremu i zrównoważone smakiem lekko kwaskowych powideł. Oczywiście nie
mogło zabraknąć polewyJ Polecam Wam serdecznie: to ciasto
przypomina mi wypieki z marmoladą mojej babci a dodatkowo krem i biszkopt
nadają mu tortowego charakteru.
Biszkopt :
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki pszennej
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy
na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40
minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. (Można też upiec z 4 jaj, gdyż ten
moim zdaniem wyrasta za wysoki i przekroiłam go na dwie części)
Ciasto
z nadziewanymi kulkami ( oczami)
·
½
kg mąki pszennej
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
½
łyżeczki amoniaku
·
25
dag margaryny
·
4
żółtka
·
szklanka
cukru pudru
·
2
łyżeczki kakao
·
słoik
powideł śliwkowych( 300 g)
·
około
150 g twardej marmolady
Żółtka
ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem i amoniakiem
a następnie siekamy z margaryną. Dodajemy utarte żółtka z pudrem. Zarabiamy
ciasto( nie będzie twarde, a lekko mokre i śliskie)
Dzielimy na dwie równe
części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie wyrabiamy.
Część
jasną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i smarujemy powidłami.
Część
ciemną dzielimy na 32 kulki.
Do każdej wkładamy kawałek twardej marmolady i
zlepiamy.
Kulki rozkładamy na jasne ciasto z powidłami( 8 wzdłuż i 4 w
szerokość).
Całość
pieczemy 55-60 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
Krem
waniliowy:
·
2
szklanki mleka
·
niepełna
szklanka cukru (7/8)
·
5
żółtek
·
cukier
waniliowy lub ekstrakt wanilii
·
2
łyżki mąki pszennej
·
2
łyżki mąki ziemniaczanej
·
250
g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2
szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń.
Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatki:
·
50
g wiórków kokosowych
Polewa:
·
¾
szklanki cukru pudru
·
100
g masła
·
2
łyżki kakao
·
3
łyżki mleka
·
łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
Cukier,
masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w
gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Studzimy
i polewamy ciasto.
WYKONANIE:
ciasto
z kulkami nadziewanymi marmoladą
krem
biszkopt
polewa
+ wiórki kokosowe
Najlepiej
smakuje po kilku godzinach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu( ale nie
w lodówce)
Smacznego!
Super przepis!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, taka niespodzianka w środku :) Musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam jeszcze takiego ciasta, wygląda imponująco.
OdpowiedzUsuńrewelacyjne:) bardzo pracochłonne ale warte tego:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto!
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto !!! muszę koniecznie zrobić ,zapisuję sobie przepis
OdpowiedzUsuńkurde, to rzeczywiście wygląda jak krokodyle oczy :D wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, dzisiaj mam cheat day i zjadłabym całą blachę :D Bardzo ładnie się prezentuje. Wyższa szkoła jazdy :)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis..........dzięki
OdpowiedzUsuńjak go wykonam , będę polecać
pozdrawiam serdecznie
Znam to ciasto pod nazwą Bawole oko :)
OdpowiedzUsuńTeż spotkałam się z tą nazwą:)
Usuń