Ciasto "Krokodyle oczy"


Kolejne ciasto z intrygującą nazwą może być tylko według przepisu s. AnastazjiJ Tytułowe krokodyle oczy to połączenie dwóch( a właściwie to trzech) rodzajów ciast: biszkoptu jasnego, ciasta półkruchego jasnego z niewielkim dodatkiem amoniaku,( który sprawia, że rozpływa się w ustach, jak kilka godzin poleżakujeJ)oraz ciasta półkruchego ciemnego nadziewanego marmoladą. Wszystko połączone warstwą bogatego kremu i zrównoważone smakiem lekko kwaskowych powideł. Oczywiście nie mogło zabraknąć polewyJ Polecam Wam serdecznie: to ciasto przypomina mi wypieki z marmoladą mojej babci a dodatkowo krem i biszkopt nadają mu tortowego charakteru. 
Biszkopt :
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. (Można też upiec z 4 jaj, gdyż ten moim zdaniem wyrasta za wysoki i przekroiłam go na dwie części)
 Ciasto z nadziewanymi kulkami ( oczami)
·         ½ kg mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         ½ łyżeczki amoniaku
·         25 dag margaryny
·         4 żółtka
·         szklanka cukru pudru
·         2 łyżeczki kakao
·         słoik powideł śliwkowych( 300 g)
·         około 150 g twardej marmolady
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. 
Mąkę mieszamy z proszkiem i amoniakiem a następnie siekamy z margaryną. Dodajemy utarte żółtka z pudrem. Zarabiamy ciasto( nie będzie twarde, a lekko mokre i śliskie)
Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao i dokładnie wyrabiamy.
Część jasną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
 i smarujemy powidłami.
Część ciemną dzielimy na 32 kulki.
 Do każdej wkładamy kawałek twardej marmolady i zlepiamy.
 Kulki rozkładamy na jasne ciasto z powidłami( 8 wzdłuż i 4 w szerokość).
Całość pieczemy 55-60 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
 Krem waniliowy:
·         2 szklanki mleka
·         niepełna szklanka cukru (7/8)
·         5 żółtek
·         cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
 Dodatki:
·         50 g wiórków kokosowych
Polewa:
·         ¾ szklanki cukru pudru
·         100 g masła
·         2 łyżki kakao
·         3 łyżki mleka
·         łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Studzimy i polewamy ciasto.
WYKONANIE:
ciasto z kulkami nadziewanymi marmoladą
krem
biszkopt
polewa + wiórki kokosowe
 
Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu( ale nie w lodówce)

Smacznego!

Komentarze

  1. Fajnie wygląda, taka niespodzianka w środku :) Musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta, wygląda imponująco.

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne:) bardzo pracochłonne ale warte tego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie ciasto !!! muszę koniecznie zrobić ,zapisuję sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. kurde, to rzeczywiście wygląda jak krokodyle oczy :D wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, dzisiaj mam cheat day i zjadłabym całą blachę :D Bardzo ładnie się prezentuje. Wyższa szkoła jazdy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapisuję przepis..........dzięki
    jak go wykonam , będę polecać
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam to ciasto pod nazwą Bawole oko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też spotkałam się z tą nazwą:)

      Usuń

Prześlij komentarz