Internet wrócił, wracają przepisyJ Na początek mam dla Was przepis na ciasto, które zawładnęło podniebieniami domowników do tego stopnia, że w niedługim czasie będzie powtórkaJ To przekładaniec orzechowo- czekoladowy ze słodkim kremem i wiśniami, na które sezon jak widać, w pełniJ Same wiśnie są lekko kwaskowe w smaku, więc warto je przetwarzać. Do ciasta użyłam wiśni z kompotu, które doskonale współgrają ze słodkim kremem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· ½ szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki kakao
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej.
Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Biszkopt orzechowy:
· 4 jaja
· 4 łyżki cukru
· 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
· 1 łyżka mąki pszennej
· 3 łyżki bułki tartej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy dokładnie, aż ziarenka cukru całkowicie znikną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie, mieszając, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i orzechy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem waniliowy:
· ¾ szklanki cukru
· 3 żółtka
· cukier waniliowy
· 2 szklanki mleka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 250 g masła roślinnego
Cukry miksujemy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąki i miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń.
Studzimy i miksujemy z masłem.
Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń.
Studzimy i miksujemy z masłem.
Dodatki:
· wydrylowane wiśnie z kompotu (ok. 400 g)
· polewa
WYKONANIE:
Ciasto należy schłodzić przed podaniem w lodówce( ok. 3-4 godziny).
Smacznego!
Mariola Kwiatuszku jesteś :) mam dziś robić ciasto urodzinowe. Pasuje coś na okrągło, ale póki co mam w głowie...pustkę. Pod koniec dnia muszę się zmobilizować i coś w końcu zrobić.
OdpowiedzUsuńElu Ty zawsze masz genialne pomysły, więc czekam u Ciebie na blogu na efekt:))
UsuńWygląda obłędnie! A z wisienkami musi być przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho, z tych składników byłby również niezły tort :)
OdpowiedzUsuńznowu coś upiekłaś ;) świetne ciasto, prezentuje się jak z najlepszej cukierni
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, pięknie wygląda i smakowo bardzo zachęcające połączenie, no i ten dodatek wisienek, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu bajecznie. Żałuję ogromnie, że nie mogę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda- pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMariolu w przekładańcach to Ty jesteś mistrzyni :) wygląda super!
OdpowiedzUsuńMozna prosic o wymiary formy na to ciasto? Odnosnie skladnikow; czy kakao ma byc gorzkie, c.waniliowy male opakowanie? Orzeszki moga byc ze skorka takie ze sklepu juz gotowe? Mozna nadaczyc spody ciasta np. sokiem/kompotem z wisni? Mozna zastapic maslo roslinne zwyklym?
OdpowiedzUsuńWitam, blaszka 22x 25 cm. Kakao deserowe(niesłodzone), małe opakowanie cukru waniliowego. Orzechy włoskie mogą być kupne- mniej pracy bo nie trzeba obierać, jedynie zmielić;) Powiem szczerze, że to chyba fajny pomysł z tym nasączeniem- nie wpadłam na to- proszę dać znać jak smakuje:) Masło roślinne jest dobre do kremów, bo jest bardziej miękkie, ale myślę , że ze zwykłym też będzie w porządku. Pozdrawiam.
Usuń