2014-07-24

Ciasto orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Internet wrócił, wracają przepisyJ Na początek mam dla Was przepis na ciasto, które zawładnęło podniebieniami domowników do tego stopnia, że w niedługim czasie będzie powtórkaJ To przekładaniec orzechowo- czekoladowy ze słodkim kremem i wiśniami, na które sezon jak widać, w pełniJ Same wiśnie są lekko kwaskowe w smaku, więc warto je przetwarzać. Do ciasta użyłam wiśni z kompotu, które doskonale współgrają ze słodkim kremem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         ½ szklanki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki kakao
·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. 

Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.

Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Biszkopt orzechowy:
·         4 jaja
·         4 łyżki cukru
·         4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
·         1 łyżka mąki pszennej
·         3 łyżki bułki tartej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy dokładnie, aż ziarenka cukru całkowicie znikną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie, mieszając, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i orzechy.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem waniliowy:
·         ¾ szklanki cukru
·         3 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 szklanki mleka
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła roślinnego
Cukry miksujemy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąki i miksujemy mikserem na najniższych obrotach.

Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. 

Studzimy i miksujemy z masłem.
Dodatki:
·         wydrylowane wiśnie z kompotu (ok. 400 g)
·         polewa
WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego
½ kremu
½ wiśni
biszkopt orzechowy
½ kremu+ ½ wiśni
blat ciasta czekoladowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem w lodówce( ok. 3-4 godziny).

Smacznego!
W wiśniowym sadzie 2014

12 komentarzy :

  1. Mariola Kwiatuszku jesteś :) mam dziś robić ciasto urodzinowe. Pasuje coś na okrągło, ale póki co mam w głowie...pustkę. Pod koniec dnia muszę się zmobilizować i coś w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu Ty zawsze masz genialne pomysły, więc czekam u Ciebie na blogu na efekt:))

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie! A z wisienkami musi być przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być smaczne wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciacho, z tych składników byłby również niezły tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znowu coś upiekłaś ;) świetne ciasto, prezentuje się jak z najlepszej cukierni

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciacho, pięknie wygląda i smakowo bardzo zachęcające połączenie, no i ten dodatek wisienek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda po prostu bajecznie. Żałuję ogromnie, że nie mogę się poczęstować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mariolu w przekładańcach to Ty jesteś mistrzyni :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mozna prosic o wymiary formy na to ciasto? Odnosnie skladnikow; czy kakao ma byc gorzkie, c.waniliowy male opakowanie? Orzeszki moga byc ze skorka takie ze sklepu juz gotowe? Mozna nadaczyc spody ciasta np. sokiem/kompotem z wisni? Mozna zastapic maslo roslinne zwyklym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, blaszka 22x 25 cm. Kakao deserowe(niesłodzone), małe opakowanie cukru waniliowego. Orzechy włoskie mogą być kupne- mniej pracy bo nie trzeba obierać, jedynie zmielić;) Powiem szczerze, że to chyba fajny pomysł z tym nasączeniem- nie wpadłam na to- proszę dać znać jak smakuje:) Masło roślinne jest dobre do kremów, bo jest bardziej miękkie, ale myślę , że ze zwykłym też będzie w porządku. Pozdrawiam.

      Usuń

Durszlak.pl