2014-07-09

Ciasto Delicja Wiśniowa



Delicja Wiśniowa to ciasto zainspirowane popularnymi biszkoptami z galaretką w czekoladzie. Drugą zaś inspiracją było ciasto „Delicje kakaowe” s. Anastazji. Dwa biszkopty kakaowe, jeden jasny, wiśniowy krem i galaretka o tym samym smaku sprawiają, że podobieństwo smakowe do delicji jest naprawdę znaczneJ  Dodatkowo wizualna strona jest przyjemna dla oka. Co do samego smaku ciasta: krem wiśniowy był pomysłem zupełnie spontanicznym i pozytywnie mnie zaskoczył- lekko owocowa nuta wiśniowa wydaje się być idealną na lato, a i dodatek galaretki powoduje przyjemne orzeźwienieJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         7 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 ½ łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na biszkopt jasny:
·         4 jaja
·         pół szklanki cukru
·         pół szklanki mąki pszennej
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
Literatką wykrawamy dziurki. ( powstałe biszkopciki można zjeść- nie będą potrzebneJ)
Składniki na krem wiśniowy:
·         2 szklanki mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         2 żółtka
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         małe opakowanie cukru waniliowego
·         250 g masła roślinnego
·         galaretka wiśniowa
Galaretkę rozrabiamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodajemy mocno tężejącą galaretkę i znów miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatki:
·         2 galaretki wiśniowe rozrobione w 500 ml gorącej wody (do zalania „dziurek” w biszkopcie jasnym)
·         polewa
WYKONANIE;
blat kakaowy
½ kremu wiśniowego
blat z dziurkami
tężejąca galaretka
½ kremu wiśniowego
blat kakaowy
polewa
Ciasto schładzamy w lodówce ok. 3 godziny


Smacznego!
Lato w pełni!

11 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wygląda, porywam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie ! pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę trzeba się napracować, ale efekt niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne i pyszne ciasta pieczesz. Ciacho jest obłędne, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał!!! Istne delicje!!! Musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. przepysznie wygląda!!! chętnie zabiorę kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna Skarbeczku ta delicja, bardzo lubię ciemne cista :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się takie połączenie. Ciasto wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda i rewelacyjnie smakuje! Juz go kilka razy zrobiłam i jest moim jednym z kilku ulubionych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl