Delicja Wiśniowa to ciasto zainspirowane popularnymi biszkoptami z galaretką w czekoladzie. Drugą zaś inspiracją było ciasto „Delicje kakaowe” s. Anastazji. Dwa biszkopty kakaowe, jeden jasny, wiśniowy krem i galaretka o tym samym smaku sprawiają, że podobieństwo smakowe do delicji jest naprawdę znaczneJ Dodatkowo wizualna strona jest przyjemna dla oka. Co do samego smaku ciasta: krem wiśniowy był pomysłem zupełnie spontanicznym i pozytywnie mnie zaskoczył- lekko owocowa nuta wiśniowa wydaje się być idealną na lato, a i dodatek galaretki powoduje przyjemne orzeźwienieJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
· 7 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 ½ łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na biszkopt jasny:
· 4 jaja
· pół szklanki cukru
· pół szklanki mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
Literatką wykrawamy dziurki. ( powstałe biszkopciki można zjeść- nie będą potrzebneJ)
Składniki na krem wiśniowy:
· 2 szklanki mleka
· ¾ szklanki cukru
· 2 żółtka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· małe opakowanie cukru waniliowego
· 250 g masła roślinnego
· galaretka wiśniowa
Galaretkę rozrabiamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodajemy mocno tężejącą galaretkę i znów miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatki:
· 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 500 ml gorącej wody (do zalania „dziurek” w biszkopcie jasnym)
· polewa
WYKONANIE;
Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda, porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie ! pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńTrochę trzeba się napracować, ale efekt niesamowity :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i pyszne ciasta pieczesz. Ciacho jest obłędne, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńŁał!!! Istne delicje!!! Musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda!!! chętnie zabiorę kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńPiękna Skarbeczku ta delicja, bardzo lubię ciemne cista :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie połączenie. Ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wgląda:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i rewelacyjnie smakuje! Juz go kilka razy zrobiłam i jest moim jednym z kilku ulubionych przepisów.
OdpowiedzUsuńjaka duża blacha?
OdpowiedzUsuńWitaj, blacha 25x36cm. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
OdpowiedzUsuń