Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%




Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić:)) albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę. 
Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki "piankowy". Ma konsystencję "Ptasiego mleczka".. Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą "jasny w ciemny" tak, że powstaje odwrócone sernikowe"ombre". Pycha dla sernikoholika!


Składniki na Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.


Delikatnie mieszamy. 


Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,



WYKONANIE SERNIK OMBRE:
  • 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)

  • masa serowa czekoladowa

  • masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)

  • masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)

  • 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)

  • PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.

  • Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.

Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi. 


Smacznego!

46 komentarzy:

  1. nigdy nie słyszałam o takim serniku- koniecznie do wypróbowania, bo lubię takie pianowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam sernik na śmietanie, ale pierwszy raz widzę go w takiej trójkolorowej wersji, rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola zaje...ten Twój sernik. Cóż tu dużo pisać :) pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prześwietnie! Skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie ser w tym serniku????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie chodzi o to,że to udawany sernik:) Sama wersja śmietankowa wiele osób "oszukała"- spróbuj a sam/a zobaczysz:)

      Usuń
    2. Na pewno wypróbuje bo wygląda super, a ciekawa jestem strasznie jak smakuje :)

      Usuń
  6. MOZE JESTEM NIE KUMATA ALE JAKIE DODAJEMY BUDYNIE W PROSZKU CZY ROZROBIONE CZEKAM NA ODPOWIEDZ BO MAM OCHOTE GO ZROBIC POZDRAWIAM ,DORIS

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie są wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  8. na jaka ilosc mleka budyn?

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyń dajemy w proszku do ubitej piany z białek z cukrem- nie rozrabiamy z mlekiem, i lekko miksujemy. Potem dodajemy śmietanę i lekko mieszamy z tą masą i wykładamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a i budyń w torebce standardowy - 40 g

      Usuń
  10. ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, w innej wersji smakowej, ale przyznaję że ciasto jest super, na pewno do powtórzenia, dziękuję za przepis i zapraszam do obejrzenia mojego efektu :) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/04/smietanowiec-bananowo-malinowo-cytrynowy.html

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wiem czy dobrze zrozumialam , 3 zółtka do ciasta a reszte żółtek ?? zostaja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, reszta żółtek zostaje:)

      Usuń
  13. a śmietana 18 kwaśna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18 % tłuszczu- kwaśna:)

      Usuń
  14. Ja to ciacho znam pod nazwą STYROPIAN, pyszotka, najukochańsze ciasto mojego mężusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się "Styropian" bardzo podobny w smaku, tam jednak jest jeszcze dodatek wiórek kokosowych, a więc chyba jeszcze lepszy:)

      Usuń
  15. Zrobiłam z tego przepisu i wyszło super i super szybko zniknął :-) za tydzień robię kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka smietane to tego najlepiej dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę 18 % tłuszczu- próbowałam różnych firm- nie ma różnicy:)

      Usuń
  17. pyszota polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile cukru waniliowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto rewelacyjne,wszystkim smakuje.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. świetne, robiłam już, jutro będę robić kolejny raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. piękne ciasto nic dodać nic ująć na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  22. czy można użyć jogurtów zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale polecam te bardziej gęste- typ grecki- w przeciwnym razie( gdy jogurty będą rzadkie- radzę dać jeszcze ok 1 łyżkę więcej proszku budyniowego, pozdrawiam

      Usuń
  23. Smietane dodac prosto z opakowania czy wczesniej trzeba ja ubic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać:) Bezpośrednio z kubeczka,pozdrawiam:)

      Usuń
  24. witam a czy ciasto rośnie? bo chciałam upiec w tortownicy i niewiem czy dać mniej składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas pieczenia lekko rośnie ale potem spadnie trochę z wielkosci:) Na tortownicę standardową można dać te same proporcje,pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję bardzo już się zabieram za pieczenie:-)pozdrawiam

      Usuń
  25. Przyjrzałam się osobom, jakie ma Pani w swoich kręgach. Każdy profil , jaki sprawdziłam - tylko zdjęcie, imię+nazwisko i zero aktywności. To od razu rodzi podejrzenie, że profile są sztucznie wytworzone. To raczej niegodne postępowanie, nie uważa Pani, droga kuchareczko? :-) Może jakieś wyjaśnienie, tutaj w komentarzach?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SŁUCHAM??? Może nie umie Pani skorzystać z funkcji przejdz do linka bloga?...Hmm ludzie którzy mnie obserwują, piszą a ja obserwuje ich- to osoby prowadzące blogi od których czerpię inspiracje, a oni czasem także ode mnie. Jest mi bardzo przykro bo nie wiem o co Pani, pani BASIU chodzi. Proszę o jakieś konkretne zarzuty. Nie jestem kuchareczką, jestem z zawodu filologiem germanistą, a ten blog i pieczenie to moja pasja, nie praca.Proszę się wyrażać jasno i odwiedzać blogi moich znajomych obserwatorów- wystarczy kliknąć w link obok zdjęcia profilowego- tak się to robi- pozdrawiam!

      Usuń
  26. Czy można do tego ciasta użyć słodkiej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, nie polecam slodkiej śmietanki, mozna zamiast 18procentowej użyć tą samą ilość jogurtów greckich, pozdrawiam!

      Usuń