Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%




Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić:)) albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę. 
Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki "piankowy". Ma konsystencję "Ptasiego mleczka".. Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą "jasny w ciemny" tak, że powstaje odwrócone sernikowe"ombre". Pycha dla sernikoholika!


Składniki na Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.


Delikatnie mieszamy. 


Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,



WYKONANIE SERNIK OMBRE:
  • 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)

  • masa serowa czekoladowa

  • masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)

  • masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)

  • 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)

  • PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.

  • Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.

Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi. 


Smacznego!

90 komentarzy:

  1. nigdy nie słyszałam o takim serniku- koniecznie do wypróbowania, bo lubię takie pianowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znam sernik na śmietanie, ale pierwszy raz widzę go w takiej trójkolorowej wersji, rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola zaje...ten Twój sernik. Cóż tu dużo pisać :) pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda prześwietnie! Skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie ser w tym serniku????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie chodzi o to,że to udawany sernik:) Sama wersja śmietankowa wiele osób "oszukała"- spróbuj a sam/a zobaczysz:)

      Usuń
    2. Na pewno wypróbuje bo wygląda super, a ciekawa jestem strasznie jak smakuje :)

      Usuń
  6. MOZE JESTEM NIE KUMATA ALE JAKIE DODAJEMY BUDYNIE W PROSZKU CZY ROZROBIONE CZEKAM NA ODPOWIEDZ BO MAM OCHOTE GO ZROBIC POZDRAWIAM ,DORIS

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie są wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  8. na jaka ilosc mleka budyn?

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyń dajemy w proszku do ubitej piany z białek z cukrem- nie rozrabiamy z mlekiem, i lekko miksujemy. Potem dodajemy śmietanę i lekko mieszamy z tą masą i wykładamy.

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, w innej wersji smakowej, ale przyznaję że ciasto jest super, na pewno do powtórzenia, dziękuję za przepis i zapraszam do obejrzenia mojego efektu :) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/04/smietanowiec-bananowo-malinowo-cytrynowy.html

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wiem czy dobrze zrozumialam , 3 zółtka do ciasta a reszte żółtek ?? zostaja ?

    OdpowiedzUsuń
  13. a śmietana 18 kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja to ciacho znam pod nazwą STYROPIAN, pyszotka, najukochańsze ciasto mojego mężusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się "Styropian" bardzo podobny w smaku, tam jednak jest jeszcze dodatek wiórek kokosowych, a więc chyba jeszcze lepszy:)

      Usuń
  15. Zrobiłam z tego przepisu i wyszło super i super szybko zniknął :-) za tydzień robię kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka smietane to tego najlepiej dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę 18 % tłuszczu- próbowałam różnych firm- nie ma różnicy:)

      Usuń
  17. pyszota polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile cukru waniliowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto rewelacyjne,wszystkim smakuje.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. świetne, robiłam już, jutro będę robić kolejny raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. piękne ciasto nic dodać nic ująć na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  22. czy można użyć jogurtów zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale polecam te bardziej gęste- typ grecki- w przeciwnym razie( gdy jogurty będą rzadkie- radzę dać jeszcze ok 1 łyżkę więcej proszku budyniowego, pozdrawiam

      Usuń
  23. Smietane dodac prosto z opakowania czy wczesniej trzeba ja ubic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać:) Bezpośrednio z kubeczka,pozdrawiam:)

      Usuń
  24. witam a czy ciasto rośnie? bo chciałam upiec w tortownicy i niewiem czy dać mniej składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas pieczenia lekko rośnie ale potem spadnie trochę z wielkosci:) Na tortownicę standardową można dać te same proporcje,pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję bardzo już się zabieram za pieczenie:-)pozdrawiam

      Usuń
  25. Przyjrzałam się osobom, jakie ma Pani w swoich kręgach. Każdy profil , jaki sprawdziłam - tylko zdjęcie, imię+nazwisko i zero aktywności. To od razu rodzi podejrzenie, że profile są sztucznie wytworzone. To raczej niegodne postępowanie, nie uważa Pani, droga kuchareczko? :-) Może jakieś wyjaśnienie, tutaj w komentarzach?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SŁUCHAM??? Może nie umie Pani skorzystać z funkcji przejdz do linka bloga?...Hmm ludzie którzy mnie obserwują, piszą a ja obserwuje ich- to osoby prowadzące blogi od których czerpię inspiracje, a oni czasem także ode mnie. Jest mi bardzo przykro bo nie wiem o co Pani, pani BASIU chodzi. Proszę o jakieś konkretne zarzuty. Nie jestem kuchareczką, jestem z zawodu filologiem germanistą, a ten blog i pieczenie to moja pasja, nie praca.Proszę się wyrażać jasno i odwiedzać blogi moich znajomych obserwatorów- wystarczy kliknąć w link obok zdjęcia profilowego- tak się to robi- pozdrawiam!

      Usuń
  26. Czy można do tego ciasta użyć słodkiej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, nie polecam slodkiej śmietanki, mozna zamiast 18procentowej użyć tą samą ilość jogurtów greckich, pozdrawiam!

      Usuń
  27. Zrobiłam i dolna warstwa masy delikatnie wsiąkła mi do ciasta kruchego...co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, witaj, prawdopodobnie twój piekarnik ma lekko przepaloną od spodu spiralę/ grzałkę- Jak mój zresztą:)- dlatego zmieniłam na witrynę:)) . Przed wylaniem masy na ciasto możesz podpiec je uprzednio w piekarniku ( ok 7 minut- wtedy zamykamy "pory ciasta"=jakkolwiek to nie brzmi:))).

      Usuń
  28. Dzisiaj pieklam to ciasto , zamiast pudru polałam czekoladą
    Wyszło pyszne
    Wszystkim polecam ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam a czy gdybym zrobiła piankę i na koniec podzieliła na 3 części i dodała odpowiednio budynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Oczywiście tak też można:)

      Usuń
  30. Witam do kazdego budyniu 6 bialek ubić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Jest opisane: 2 biała ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
      Pozdrawiam, MAriola

      Usuń
  31. Pyszne :) :)

    OdpowiedzUsuń
  32. do kazdej masy po 3 budynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      2 białka ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy( 1 do każdej masy) i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
      Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  33. Mam pytanie czy te smiatany to maja byc takie slodkie geste ?

    OdpowiedzUsuń
  34. ludzie zadajecie w kolo te same pytania , wystarczy przeczytać przepis ze zrozumieniem albo wczesniejsze odpowiedzi autorki a nie powtarzac zadanych wcześniej pytań.

    OdpowiedzUsuń
  35. Spoko, jak mam chwilę to odpiszę chętnie na komentarze, ale nie zawsze jestem w stanie odpisywać na bieżąco.. :) Pozdawiam , Mariola

    OdpowiedzUsuń
  36. A mozna zastapic smietane 18 % na 12%>.

    OdpowiedzUsuń
  37. Można! Albo jogurtem greckim:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jest rewelacyjny mam ten przepis i często piekę ,znika jak ciepła bułeczka

    OdpowiedzUsuń
  39. Wyglada super! Jutro biore sie za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  40. Sernik boski 😍 Dodałam wszystkie żółtka do ciasta i jest ok 👌 zamiast budyniu toffi dałam malinowy. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      Z malinowym musi być boooski! Cieszę się, że przepis się przydał i pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  41. A jesli nie mam smietany 18 tylko gęsta 30 lub 35 slodka do ubijania... ktora wybrac i ile?

    OdpowiedzUsuń
  42. Witaj, Nie polecam 30%-owej śmietany- jest zbyt ciężka i źle łączy się z masą pianowo- cukrową. Uzyj jednak 18%owej lub jogurtu greckiego. Mariola

    OdpowiedzUsuń
  43. Witam pyszne ciasto pięknie wyrosło i moje łasuchy nawet ciepłe kroili i zajadali w świeta napewno bedzie u nas na stole

    OdpowiedzUsuń
  44. Odpowiedzi
    1. Szkoda, a możesz napisać konkretnie co z nim nie tak? Ciasto można dowolnie modyfikować - może spróbuj z innym smakiem budyniu? Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  45. Piekarnik Góra dół czy tylko dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Ja piekę bez termoobiegu- w standardowej witrynie do pieczenia:)Mariola

      Usuń
  46. w tym przepisie są 3 żółtka a w przepisie z budyniami śmietankowymi jest 5, czy mogę dać tuteż 5? i czy budynie mają być z cukremm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście- ciasto będzie bardziej kruche:) Budynie bez cukru, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  47. Ile dni wcześniej można upiec taki sernik? I jak go przechowywać? w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go przechowywać ok 3 dni w chłodnym pomieszczeniu, ale nie polecam w lodówce( Ogólnie ciasta kruche- pieczone(nie przekładane kremem) nie przechowujemy w lodówce , bo tracą kruchość.
      A kruche z kremem - jak najbardziej tylko lodówka.

      Usuń
  48. Piekłam i bardzo smakował moim wnukom ,dzisiaj piekę kolejny raz.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  49. Ja je zrobilam w wersji z serkiem homogenizowanym i do warstwy z toffi dodalam pokruszone krówki. Równiez robilam o innych smakach, truskawkowo-pomarañczowo-cytrynowy

    OdpowiedzUsuń
  50. Pierwsze ciasto jakie w życiu upieklem, po wylaniu pierwszej masy budyniowej wyspałem rodzynki, a po upieczeniu polalem czekolada i posypalem wiorkami kokosowy, przepyszne. Dzięki za przepis.��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Mniam ! Pełnia szczęścia z tą czekoladą:) Pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń
  51. Wygląda rewelacyjnie. Chce spróbować. Proporcje na jaką blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Doroto,
      Blacha standardowa 25 x 36 cm:) Udanych wypieków, Mariola:)

      Usuń
  52. To ciasto powinno się raczej nazywać budyniowiec niż sernik, jednak jest różnica między sernikiem a masą budyniową, większości mojej rodziny nie zasmakuje z tego powodu , że nie lubią ciast z taka masą.... jednak wolę sernik w wersji ortodoksyjnej z serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga,
      Budyniowiec to ciasto z kremem budyniowym, a nie pieczone ciasto:)
      To jest sernik bez sera.
      Z góry nie zakładaj - spróbuj! Twoja rodzinka na pewno polubi to ciacho. Szczególnie, że nie jest ciężkie jak typowy sernik z tłustym serem i kilkoma jajami, masłem itd. Na końcówkę lata w sam raz:) Pozdrawiam CIę:)

      Usuń