Coraz bliżej Święta.. Szukacie pomysłu na świąteczny obiad? Być może sprawdzi się u Was ta mięsna rolada- bogactwo smaków:) Ja zaserwowałam ją na niedzielny obiad. Smak mocno doprawionego schabu podkreślony lekko słodkim farszem z bakalii, całość polewana podczas pieczenia wywarem z soku pomarańczowego z bulionem.
Robiłam kiedyś wersję z filetem z indyka, ale powiem Wam ,że kruchość mięsa schabowego wygrywa z nim bezsprzecznie:) Choć pewnie to kwestia subiektywnych upodobań każdego decyduje o tym , jakiego typu mięsa użyjemy i które z nich wygra smakowy pojedynek:)
Składniki na roladę schabową:
- 1,2 kg schabu bez kości
Schab nacinamy tak, aby powstała jak najcieńsza, duża powierzchnia. Rozklepujemy młotkiem do mięsa.
- 80 g żurawiny suszonej
- 100 g moreli suszonej
- 125 ml soku pomarańczowego
- 125 ml bulionu( 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 120 ml gorącej wody)
- 1 jajo
Żurawinę i morele zalewamy bulionem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia( bakalie wchłoną płyn).
Dodajemy jajo. Mieszamy dokładnie.
Dodatkowo:
- nić spożywcza
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- łyżeczka pieprzu
- ok. półtorej łyżeczki soli
- 125 ml bulionu
- łyżka masła
- 125 ml soku pomarańczowego
- 6 dużych plastrów boczku
Oliwę z oliwek mieszamy z solą i pieprzem.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 125 ml wody. Dodajemy masło i sok pomarańczowy. Gotujemy chwilę.
WYKONANIE ROLADY SCHABOWEJ:
Przygotowany wcześniej płat schabowy nacieramy połową oliwy z oliwek z pieprzem i solą.
Wykładamy nadzienie bakaliowe.
Ściśle zwijamy w roladę i obwiązujemy dokładnie i mocno nicią spożywczą.
Nacieramy pozostałą ilością oliwy z oliwek z pieprzem i solą. Obkładamy plastrami boczku. Znów ściśle obwiązujemy roladę.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Podlewamy 1/3 mieszanki bulionu z sokiem i masłem. Przykrywamy.
Pieczemy ok. 1.25 minut w temperaturze 220 stopni.
Co 30 minut polewamy mieszanką bulionu z sokiem pomarańczowym.
Po upieczeniu zdejmujemy nić spożywczą i plastry boczku. Kroimy w plastry.
Roladę można zamrozić( po odmrożeniu schab będzie jeszcze bardziej kruchy i "najdzie" smakiem bakalii).
Roladę można zamrozić( po odmrożeniu schab będzie jeszcze bardziej kruchy i "najdzie" smakiem bakalii).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz