Rolada schabowa z morelami i żurawiną











Coraz bliżej Święta.. Szukacie pomysłu na świąteczny obiad? Być może sprawdzi się u Was ta mięsna rolada- bogactwo smaków:) Ja zaserwowałam ją na niedzielny obiad.  Smak mocno doprawionego schabu podkreślony lekko słodkim farszem z bakalii, całość polewana podczas pieczenia wywarem z soku pomarańczowego z bulionem.
Robiłam kiedyś wersję z filetem z indyka, ale powiem Wam ,że kruchość mięsa schabowego wygrywa z nim bezsprzecznie:) Choć pewnie to kwestia subiektywnych upodobań każdego decyduje o tym , jakiego typu mięsa użyjemy i które z nich wygra smakowy pojedynek:)


Składniki na roladę schabową:

  • 1,2 kg schabu bez kości
Schab nacinamy tak, aby powstała jak najcieńsza, duża powierzchnia. Rozklepujemy młotkiem do mięsa. 



Nadzienie:
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 100 g moreli suszonej
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 125 ml bulionu( 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 120 ml gorącej wody)
  • 1 jajo
Żurawinę i morele zalewamy bulionem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia( bakalie wchłoną płyn). 
Dodajemy jajo. Mieszamy dokładnie.


Dodatkowo:
  • nić spożywcza
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu
  • ok. półtorej łyżeczki soli
  • 125 ml bulionu
  • łyżka masła
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 6 dużych plastrów boczku
Oliwę z oliwek mieszamy z solą i pieprzem.



Kostkę rosołową rozpuszczamy w 125 ml wody. Dodajemy masło i sok pomarańczowy. Gotujemy chwilę.



WYKONANIE ROLADY SCHABOWEJ:

Przygotowany wcześniej płat schabowy nacieramy połową oliwy z oliwek z pieprzem i solą.


Wykładamy nadzienie bakaliowe.


Ściśle zwijamy w roladę i obwiązujemy dokładnie i mocno nicią spożywczą.



Nacieramy pozostałą ilością oliwy z oliwek z pieprzem i solą. Obkładamy plastrami boczku. Znów ściśle obwiązujemy roladę.



Wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Podlewamy 1/3 mieszanki bulionu z sokiem i masłem. Przykrywamy.


Pieczemy ok. 1.25 minut w temperaturze 220 stopni. 


Co  30 minut polewamy mieszanką bulionu z sokiem pomarańczowym.

Po upieczeniu zdejmujemy nić spożywczą i plastry boczku. Kroimy w plastry.
Roladę można zamrozić( po odmrożeniu schab będzie jeszcze bardziej kruchy i "najdzie" smakiem bakalii).




Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze