2014-04-08

Chleb tygrysi







 Kulinarne strony internetowe wodzą na pokuszenie.. Ostatnio pojawiło się wiele przepisów na ten oryginalny (i jak się okazało- przepyszny!) wypiek. Skusiła mnie właśnie ta piękna skórka pieczywa i zaczęłam poszukiwać odpowiedzi na pytanie, co wchodzi w skład chleba. Oczywiście potrzebne były drożdże w proszku, których nie miałam- pokombinowałam więc i wykonałam zaczyn ze świeżych drożdży. Nie miałam również mąki ryżowej i oleju sezamowego, ale i bez tego damy radę:)


Składniki na zaczyn ze świeżych drożdży:
  • ok 8 łyżek mąki 
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/5 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli


Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Dodajemy mąkę z solą. Mieszamy. 
Zaczyn będzie dość gęsty. Odstawiamy go do podwójnego wyrośnięcia.


     Pozostałe składniki na chleb:
  • 500 g mąki( ja dałam tortową)
  • szklanka lekko podgrzanego mleka
  • 100 ml  letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek
Zaczyn przekładamy do dużej miski. Dolewamy mleko, wodę, cukier i oliwę z oliwek.


Mieszamy dokładnie. 


Mąkę przesiewamy z solą na sitku i dodajemy do płynnej masy.


Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Ta czynność zajmuje dłuższą chwilę:) Ciasto rozciągamy, ugniatamy i zagniatamy jak ciasto na pierogi.
Wyrabianie zajęło mi około 20 minut( ciasto ma się odklejać od ręki) 


Naczynie przeznaczone do wyrastania ciasta smarujemy lekko oliwą z oliwek. Przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do ciepła, aż podwoi swoją objętość ( ok.45 minut).


Po tym czasie ciasto formujemy w bochenek i  przekładamy na wyłożoną matą silikonową blachę do pieczenia. Przykrywamy i przechodzimy do robienia polewy tygrysiej.


     Składniki na polewę tygrysią:
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki sypkiego, surowego ryżu
  • 2 łyżki oleju( dałam słonecznikowy, ale myślę, że rodzaj tak naprawdę nie ma znaczenia)
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody
Ryż mielimy w młynku do mielenia na pyłek.
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, olej, sól i wodę. Mieszamy. 
Dosypujemy zmielony na mączkę ryż.Dokładnie mieszamy.


 Odstawiamy na 10 minut, aby masa napęczniała.



WYKONANIE CHLEB TYGRYSI:
Chleb smarujemy polewą tygrysią. Odstawiamy na 15 minut do ciepła.




Po upływie czasu wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut 
( na dno piekarnika wstawiamy keksówkę  z 1/3 zawartości wody- para wodna sprawi ,że skórka chleba będzie chrupka, ale nie twarda).



Upieczony chleb studzimy na kratce.


Chleb w smaku przypomina bardziej bułkę- jest mięciutki, a dodatek oliwy z oliwek nadaje mu lekko ziołowego posmaku. Polewa tygrysia przypomina mi zaś w smaku.. słone paluszki.


Smacznego!


6 komentarzy :

  1. jaki duży,musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola jestem oczarowana tą skórką. Moje gratulacje dziewczyno...arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl