Kulinarne strony internetowe wodzą na pokuszenie.. Ostatnio pojawiło się wiele przepisów na ten oryginalny (i jak się okazało- przepyszny!) wypiek. Skusiła mnie właśnie ta piękna skórka pieczywa i zaczęłam poszukiwać odpowiedzi na pytanie, co wchodzi w skład chleba. Oczywiście potrzebne były drożdże w proszku, których nie miałam- pokombinowałam więc i wykonałam zaczyn ze świeżych drożdży. Nie miałam również mąki ryżowej i oleju sezamowego, ale i bez tego damy radę:)
Składniki na zaczyn ze świeżych drożdży:
- ok 8 łyżek mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Dodajemy mąkę z solą. Mieszamy.
Zaczyn będzie dość gęsty. Odstawiamy go do podwójnego wyrośnięcia.
Pozostałe składniki na chleb:
- 500 g mąki( ja dałam tortową)
- szklanka lekko podgrzanego mleka
- 100 ml letniej wody
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- ok 3 łyżki oliwy z oliwek
Zaczyn przekładamy do dużej miski. Dolewamy mleko, wodę, cukier i oliwę z oliwek.
Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy z solą na sitku i dodajemy do płynnej masy.
Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Ta czynność zajmuje dłuższą chwilę:) Ciasto rozciągamy, ugniatamy i zagniatamy jak ciasto na pierogi.
Wyrabianie zajęło mi około 20 minut( ciasto ma się odklejać od ręki)
Naczynie przeznaczone do wyrastania ciasta smarujemy lekko oliwą z oliwek. Przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do ciepła, aż podwoi swoją objętość ( ok.45 minut).
Po tym czasie ciasto formujemy w bochenek i przekładamy na wyłożoną matą silikonową blachę do pieczenia. Przykrywamy i przechodzimy do robienia polewy tygrysiej.
Składniki na polewę tygrysią:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2/3 szklanki sypkiego, surowego ryżu
- 2 łyżki oleju( dałam słonecznikowy, ale myślę, że rodzaj tak naprawdę nie ma znaczenia)
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody
Ryż mielimy w młynku do mielenia na pyłek.
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, olej, sól i wodę. Mieszamy.
Dosypujemy zmielony na mączkę ryż.Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut, aby masa napęczniała.
WYKONANIE CHLEB TYGRYSI:
Chleb smarujemy polewą tygrysią. Odstawiamy na 15 minut do ciepła.
Po upływie czasu wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut
( na dno piekarnika wstawiamy keksówkę z 1/3 zawartości wody- para wodna sprawi ,że skórka chleba będzie chrupka, ale nie twarda).
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Chleb w smaku przypomina bardziej bułkę- jest mięciutki, a dodatek oliwy z oliwek nadaje mu lekko ziołowego posmaku. Polewa tygrysia przypomina mi zaś w smaku.. słone paluszki.
Smacznego!
świetnie Ci wyrósł:)
OdpowiedzUsuńjaki duży,musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMariola jestem oczarowana tą skórką. Moje gratulacje dziewczyno...arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńCiekawy i oryginalny chlebek
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda😃jestem na etapie wypiekania chleba. Wciąż znajduję nowe przepisy i probuje . Zawsze z powodzeniem.Nie omieszkam upiec Tygryska.😋
OdpowiedzUsuńPolecam! Szczególnie skórka jest niesamowita:)
UsuńWitaj.Czy piekłaś w piekarniku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńHej! Wtedy piekłam bez termoobiegu- ale nie zapomnij o blaszce z woda ustawionej na dnie piekarnika:) Pozdrawiam, Mariola
Usuń