Składniki na ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 12 dag margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Każdy blat pieczemy ok. 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego zmielonego
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
- bakalie (według uznania- ja dałam ok 150 g)
Dodatki:
- puszka masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.
Dodajemy masło.Rozpuszczamy
Potem bakalie.
Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
WYKONANIE :
- blat ciasta półkruchego ( układamy w brytfance, w której piekliśmy ciasto)
- gdy masa całkowicie wystygnie, wykładamy puszkę masy kajmakowej
- zdobimy bakaliami według uznania
Przekładaniec serowo- kajmakowy najlepiej smakuje na 2 dzień- ciasto nieco mięknie i rozpływa się w ustach:)
Smacznego!
Bardzo fajne połączenie! Musiało pysznie smakować;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMariola to musiało być pyszne, przemawia za tym skład i wygląd. :)
OdpowiedzUsuń