Lekkie jak puszek, orzeźwiające i wiosenne- takie jest to ciasto. Idealne także na lato, swoją delikatnością zachwyca podniebienia dorosłych i dzieci. Słodycz masy śmietankowej doskonale współgra z cytrynowym kremem. Cytrynowca wypatrzyłam w gazetce kulinarnej i już wiedziałam, że muszę go zrobić:) Sprawdził się idealnie na Święta Wielkanocne i stanowił nie lada konkurencje dla pozostałych ciast:)
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem cytrynowy:
- 500 ml wody
- 5 łyżek cukru
- 2 budynie cytrynowe *lub śmietankowe( ja dałam 1 cytrynowy i 1 śmietankowy)
- 2 jaja
- galaretka cytrynowa
- 200 g margaryny
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy 150 ml zimnej wody i budynie w proszku.
Pozostałą wodę gotujemy. Na wrzącą wodę wlewamy roztwór budyniowy. Gotujemy chwilę. Wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy. Lekko studzimy ( ale ma być lekko ciepły)
Białka miksujemy na sztywno. Łączymy z lekko ciepłym budyniem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę miksujemy na puch. Dodajemy partiami ostudzoną masę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 2 "śnieżki" i 2 fixy do śmietany lub masa śmietanowa w proszku
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżki i fixy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowe składniki:
- pół paczki herbatników lub ciasteczek maślanych
- polewa
WYKONANIE CIASTA CYTRYNOWIEC:
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego przed podaniem warto je wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Cyrtynowca przechowujemy w lodówce.
Witam ponownie , bo widzę że Pani piecze w małej blaszce,
OdpowiedzUsuńjaka to blaszka wymiary jej ...
Bo te ciasta są takie pięknie wysokie :)
Witam:) Wymiary blaszki to 22x 25 cm. Ale nie zawsze piekę w tej. Najczęściej robię w niej biszkopty, a ciasta z jednej blachy piekę w tradycyjnej blasze:)
UsuńWitam:)A czy można upiec w tradycyjnej blasze czy wyjdzie niski.
OdpowiedzUsuńWitam:) Można upiec w tradycyjnej blasze, wyjdzie nieco niższy( ale nie niski:)). Pozdrawiam!
UsuńMam pytanko czy herbatniki namaczać.....
OdpowiedzUsuńNie musimy namaczać:)
UsuńCiasto naprawdę pyszne warte powtórzenia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)Pozdrawiam serdecznie!
Usuń