Wszystkim tym, którzy tęsknią za sezonem grillowych imprez, a co za tym idzie pysznych burgerów, dedykuję ten przepis. Do majówek jeszcze trochę czasu zostało, ale w domu też możemy przyrządzić małe co nieco:) W wielu restauracjach typu fast food można kupić hamburgery, ale tak naprawdę nie wiemy niestety co się w nich kryje.. Robiąc te pyszne kanapki w domu mamy pewność, że mięso wieprzowe jest tym właśnie mięsem, a bułeczki wypiekane przez nas nie mają zbędnych ulepszaczy smaku. Dodatek świeżych warzyw sprawi, że hamburger jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy:)
Składniki na bułeczki do hamburgerów:
- 450 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- 15 g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 50 g masła
- pół szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 8 łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut do ciepła.
Mleko i wodę podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy mleko z wodą i masłem oraz oliwę,mieszamy.
Wyrabiamy ciasto( ma się nie kleić do rąk) Odstawiamy na 45 minut do ciepła( można przykryć bawełnianą ściereczką.
Formujemy kulki( wyjdzie ok. 9 sztuk)
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.
Składniki na burgery wieprzowe:
- 500 g mięsa wieprzowego (karczek)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1 jajo
- sól
- pieprz
Mięso mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę szklimy na patelni . Dodajemy do mięsa, wbijamy jajo, doprawiamy do smaku przyprawami i wyrabiamy na zwartą masę.
Formujemy okręgi o średnicy ok. 6 cm.
Smażymy na patelni z powłoką grillującą ok. 4 minuty z każdej strony lekko dociskając je widelcem.
Dodatki:
- sałata zielona (lub inny rodzaj)
- 2 pomidory
- duża cebula
- ogórek świeży
- majonez
- ketchup
- 6 plastrów sera żółtego
Pomidory,cebulę, i ogórek kroimy w plastry.
Wykonanie:
Bułkę rozcinamy na pół. Dolną część chwilę grillujemy na patelni.
Następnie smarujemy odrobiną majonezu.
Wykładamy liść sałaty,a następnie plaster pomidora i burger.
Kładziemy ser żółty i plaster cebuli
Smarujemy odrobiną majonezu i kładziemy plastry ogórka
Polewamy majonezem i ketchupem
Przykrywamy drugą połową bułki.
Smacznego!
Ale cudo ! ojj będzie za mną chodził, zresztą już od jakiegoś czasu mam ochotę na domowego hamburgera
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na konkurs Wielkanocny, do wygrania świetne nagrody : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Jakie pyszności. :) A spróbuj sobie zrobić burgera bez jajka, wystarczy kapnąć wody i energicznie wyrobić mięso. Jeśli nie dajemy bułki, jajko zbyteczne.
OdpowiedzUsuń