Składniki na babeczki kawowe z chałwą:
składniki sypkie:
- pełna szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- ok. 150 g cukru
składniki płynne:
- szklanka mleka
- 1 jajo
- 90 ml oleju
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w mleku
dodatki:
- 100 g chałwy
- dowolne lukry
- dowolne ozdoby
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier.
Mleko, jajo, olej i kawę rozpuszczoną w mleku mieszamy w drugim naczyniu.
Wlewamy do składników sypkich i mieszamy( ale nie zbyt dokładnie).
Chałwę kroimy na małe kawałki.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy kawałki chałwy.
Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki).
Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Dowolnie dekorujemy lub jemy od razu:)
Smacznego!
Ładne, kolorowe :)
OdpowiedzUsuńTeż mam zapas chałwy i nawet mi chodziły po głowie babeczki, ale jakoś..brak ochoty. Wczoraj zrobiłam babkę kawowo pomarańczową i wystarczy. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBabka kawowo pomarańczowa-mmm brzmi wspaniale:) Miłego dnia Elu:)
UsuńIle babeczek wychodzi z Twojego przepisu? wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Wychodzi ok 12 sztuk
Usuń