Szybkie babeczki kawowe z chałwą





Jestem kawoszem. Kocham ten cudowny smak i zapach świeżej kawy. Często przenoszę te upodobania do moich wypieków. Tym razem zdecydowałam się na szybkie babeczki typu muffiny z dodatkiem kawy rozpuszczalnej nadziane bogato chałwą sezamową. Szybki i prosty wypiek, a ile radości:)

Składniki na babeczki kawowe z chałwą:
składniki sypkie:

  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ok. 150 g cukru
składniki płynne:
  • szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 90 ml oleju
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w mleku
dodatki
  • 100 g chałwy
  • dowolne lukry 
  • dowolne ozdoby

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier.


Mleko, jajo, olej i kawę rozpuszczoną w mleku mieszamy w drugim naczyniu.


 Wlewamy do składników sypkich i mieszamy( ale nie zbyt dokładnie).


Chałwę kroimy na małe kawałki.


Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy kawałki chałwy.


Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki).


Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 220 stopni.


Dowolnie dekorujemy lub jemy od razu:)







Smacznego!
Babki i babeczki

5 komentarzy:

  1. Też mam zapas chałwy i nawet mi chodziły po głowie babeczki, ale jakoś..brak ochoty. Wczoraj zrobiłam babkę kawowo pomarańczową i wystarczy. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile babeczek wychodzi z Twojego przepisu? wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń