A dziś prezentuje Wam przepis na jedno z ciast, które zagościły u mnie w domu na te Święta.Kolejne ciasto z serii ciast siostry Anastazji- Leon to pyszne połączenie ciasta miodowego, dwóch smaków masy jabłkowej z galaretką,lekkiego jak puch biszkoptu i waniliowego kremu. Przekładaniec jest słodki, lekko owocowy( masy z galaretką są obłędnie smaczne), a blaty ciasta miodowego podkręcają nie tylko wygląd ciasta,ale przede wszystkim jego smak. No i Leon to wysoki gość:)
Składniki na ciasto miodowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 150 g masła
- 1 jajo
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru
Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 160 stopni.
Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 160 stopni.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciepłej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym jaju i ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na krem waniliowy:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- kostka margaryny
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.Dzielimy na 4 części.
Składniki na masę z jabłek:
- 1 kg jabłek
- galaretka agrestowa
- galaretka truskawkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty.Dzielimy na dwie równe części.Do każdej dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.
WYKONANIE CIASTA LEON:
Smacznego!
Jak duża ta blaszka? ;)
OdpowiedzUsuńWitam:) Wtedy użyłam blaszki 22x 25 cm.Pozdrawiam!
UsuńWitam! Z jakiego przepisu robiła Pani polewę?
OdpowiedzUsuń