Ciasto Leon




Z okazji Świąt Wielkanocnych pragnę Wam złożyć najsłodsze i serdeczne życzenia: zdrowych, spokojnych i pogodnych Świąt w rodzinnym gronie. 

A dziś prezentuje Wam przepis na jedno z ciast, które zagościły u mnie w domu na te Święta.Kolejne ciasto z serii ciast siostry Anastazji- Leon to pyszne połączenie ciasta miodowego, dwóch smaków masy jabłkowej z galaretką,lekkiego jak puch biszkoptu i waniliowego kremu. Przekładaniec jest słodki, lekko owocowy( masy z galaretką są obłędnie smaczne), a blaty ciasta miodowego podkręcają nie tylko wygląd ciasta,ale przede wszystkim jego smak. No i  Leon to wysoki gość:)

Składniki na ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody 
  • 150 g masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru
Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na 2 części.



 Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20 -25 minut w temperaturze 160 stopni.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciepłej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym jaju i ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Składniki na krem waniliowy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • kostka margaryny
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.Dzielimy na 4 części.

Składniki na masę z jabłek:
  • 1 kg jabłek
  • galaretka agrestowa
  • galaretka truskawkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty.Dzielimy na dwie równe części.Do każdej dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.



WYKONANIE CIASTA LEON:

  • ciasto miodowe+krem

  • masa jabłkowo- agrestowa

  • krem

  • biszkopt+krem

  • masa jabłkowo-truskawkowa

  • krem

  • ciasto miodowe






Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze

Prześlij komentarz