Skladniki na poduszeczki z mięsem i kapustą:
- ciasto francuskie kupione bądź robione przepis na nie tutaj
- ok. 400 g mięsa wieprzowego
- 150 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- pieprz,sól do smaku
- jajo do smarowania poduszeczek
Kapustę kiszoną gotujemy 2 razy. Pierwszym razem około 20 minut. Wodę odcedzamy. Drugim razem do miękkości( około 30 minut) i odcedzamy wodę. Studzimy a następnie mielimy raz w maszynce.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy chwilę, po czym podlewamy lekko wodą( 150 ml) i dusimy pod przykryciem około 30 minut.( co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkiem nie odparowała). Studzimy. Mielimy raz w maszynce.
Zmieloną kapustę i mięso z cebulą łączymy w całość. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty.
Na każdym kładziemy 2 łyżki farszu.Przykrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi widelcem.
Smarujemy jajem.
Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni
Składniki na barszczyk czerwony szybki:
- 3 kostki rosołowe ( 1 wołowa i 2 drobiowe)
- ok. 1,75 l wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- koncentrat barszczu czerwonego w butelce
- pieprz,sól do smaku
- majeranek
Do gotującej wody wkruszamy kostki rosołowe i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 10 minut. Dodajemy odpowiednią ilość koncentratu barszczu czerwonego i majeranek. Mieszamy.Gotujemy do pierwszego "bąbla". Ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ważne, aby barszczu przy podgrzewaniu nie zagotowywać , gdyż straci on swoją ciemnofioletową barwę i stanie się czerwony.
Smacznego!
Poduszeczki to super pomysł, jeśli nie mamy czasu na wykonanie tradycyjnych pasztecików. Twoje wyglądają bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuń