Poduszeczki z mięsem i kapustą+barszczyk czerwony








Proponuję Wam dziś przepis na dość szybki w przygotowaniu obiad. Zamiast tradycyjnych pasztecików zdecydowałam się na poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione po brzegi farszem z mięsa i kapusty kiszonej z dodatkiem zeszklonej cebuli. Idealnym ich dopełnieniem jest szybki w przygotowaniu barszczyk czerwony. 


Skladniki na poduszeczki z mięsem i kapustą:

  • ciasto francuskie kupione bądź robione przepis na nie tutaj
  • ok. 400 g mięsa wieprzowego
  • 150 g kiszonej kapusty 
  • 2 cebule
  • pieprz,sól do smaku
  • jajo do smarowania poduszeczek
Kapustę kiszoną gotujemy 2 razy. Pierwszym razem około 20 minut. Wodę odcedzamy. Drugim razem do miękkości( około 30 minut) i odcedzamy wodę. Studzimy a następnie mielimy raz w maszynce.

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy chwilę, po czym podlewamy lekko wodą( 150 ml) i dusimy pod przykryciem około 30 minut.( co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkiem nie odparowała). Studzimy. Mielimy raz w maszynce.

Zmieloną kapustę i mięso z cebulą łączymy w całość. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.


Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty.


Na każdym kładziemy 2 łyżki farszu.Przykrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi widelcem.


Smarujemy jajem. 




Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni



 Składniki na barszczyk czerwony szybki:
  • 3 kostki rosołowe ( 1 wołowa i  2 drobiowe)
  • ok. 1,75 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • koncentrat barszczu czerwonego w butelce
  • pieprz,sól do smaku
  • majeranek
Do gotującej wody wkruszamy kostki rosołowe i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 10 minut.  Dodajemy odpowiednią ilość koncentratu barszczu czerwonego i majeranek. Mieszamy.Gotujemy do pierwszego "bąbla". Ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Ważne, aby barszczu przy podgrzewaniu nie zagotowywać , gdyż straci on swoją ciemnofioletową barwę i stanie się czerwony.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Poduszeczki to super pomysł, jeśli nie mamy czasu na wykonanie tradycyjnych pasztecików. Twoje wyglądają bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń