Znacie wafle typu Pischinger? Można kupić je na wagę w prawie każdej cukierni. Często sama je nabywam, bo lubię ciastka przekładane wieloma nadzieniami. Dziś sama pokusiłam się o zrobienie tego typu smakołyku, tyle że w formie tortu. Mój wypiek bez pieczenia ma 4 rodzaje nadzienia: kakaowo-migdałowe, truskawkową piankę z galaretkami, wiśniową masę i mus czekoladowy. Całość oblałam pełnomleczną polewą. Uwielbiam takie wielosmaki:) Ciasto bez pieczenia- za to jakie pyszne!
Jednak muszę zaznaczyć,że tort wymaga trochę czasu,bowiem masy robimy na bieżąco( tężenie galaretki, chłodzenie w lodówce).Truskawkowa pianka smakuje jak "ciepłe lody", masa kakaowo-migdałowa cudnie przełamuje owocowe brzmienie wiśniowego przełożenia, a warstwa miękkiej pianki czekoladowego musu rozpływa się w ustach.Autorski przepis, dlatego nazwałam tort swoim drugim imieniem:)
Składniki na tort Józefina:
- ok.2 paczki kwadratowych wafli
Wafle przycinamy do wielkości małej blaszki do pieczenia( będzie łatwiej wykładać masę truskawkową i mus czekoladowy).
Masa kakaowo-migdałowa:
- pół kostki masła
- pół szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- szklanka mleka w proszku
- pół opakowania pokruszonych płatków migdałowych
Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczamy i gotujemy około 2 minuty.
Dodajemy mleko w proszku i migdały. Dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Wykładamy na wafel i smarujemy. Dociskamy drugim waflem. Czynność powtarzamy.
Wafle przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ciężką książką i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Masa truskawkowa z galaretkami:
- 3 galaretki truskawkowe
- galaretka agrestowa
- 500 ml kremówki
- usztywniacz do śmietany
Galaretki:jedną truskawkową i agrestową rozrabiamy według przepisu. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Kroimy w kostkę.
Dwie galaretki truskawkowe rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy.
Kremówkę ubijamy dodając usztywniacz.
Dodajemy do niej tężejącą galaretkę truskawkową. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Do masy dokładamy kostki galaretek: truskawkowej i agrestowej. Mieszamy.
Wykładamy na wafle przełożone masą kakaowo-migdałową. Dociskamy waflem.
Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ciężką książką. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masa wiśniowa:
- szklanka śmietany 18%
- szklanka cukru
- galaretka wiśniowa
Śmietanę gotujemy z cukrem do jego rozpuszczenia około 4 minuty.
Dodajemy galaretkę i gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy.
Tort waflowy wyjmujemy z lodówki. Przekładamy wafle masą wiśniową( 2 warstwy) ostatni jest wafel.
Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ciężką książką. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Mus czekoladowy:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 250 ml kremówki
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml wrzącej wody
Kremówkę miksujemy na gęsto. Odstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej nad parą.
Lekko studzimy( ale ma mieć płynną postać) i wlewamy cienkim strumieniem do kremówki, mieszając delikatnie.
Wylewamy na ostatnią warstwę tortu.
- Polewa z tego przepisu
- Posypka do ciast
Lekko studzimy polewę i oblewamy nią tort waflowy.
Posypujemy kolorowym groszkiem.
Tort najlepiej smakuje schłodzony- prosto z lodówki.
Smacznego!
bardzo efektowne ciasto:) pycha:)
OdpowiedzUsuńświetne !
OdpowiedzUsuńłał jakie wielkie ciacho :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się imponująco
OdpowiedzUsuńubóstwiam takie wielosmakowe warstwowce, napracowałaś się, ale efekt oszałamiający :) Super nazwa :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem imponujące ciasto, takie eleganckie, równiutkie cudo ale wysiłek się opłacił wygląda przepysznie nie można oderwać wzroku:).
OdpowiedzUsuńMogła bym prosić o podanie wymiarów blaszki do której dostosowała Pani wykonanie tortu? Jeśli mogła by Pani wymienić warstwy tortu ktore smarujemy, które nie i ile tych wafli Pani zużyła na cały tort?
OdpowiedzUsuńBlaszka 22x 25. Zużyłam ok 8 wafli , ale warto mieć więcej , bo przy krojeniu do wymiaru formy mogą się łamać.
UsuńWarstwy:
wafel, krem czekoladowy, wafel, krem czekoladowy,wafel,pianka z galaretkami, wafel, krem wiśniowy, wafel, krem wiśniowy, wafel, pianka czekoladowa, wafel,polewa:)
Bardzo Dziękuje za odpowiedź trochę się pogubiłam w tych warstwach teraz wiem przepis świetny zabieram do wypróbowania. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMleko w proszku ma być granulowane czy normalne? Śmietanki kremówki mają być schłodzone? Po ile % mają mieć... Usztywniacz do śmietany chodzi o Fix? Kakao ma byvv gorzkie deserowe?
OdpowiedzUsuńNormalne mleko w proszku, śmietana schłodzona-lepiej się ubija., 30%, fix do śmietan taki w małej saszetce, kakao zwykłe- gorzkie:)
UsuńOdnośnie smarowania powierzchni wafli na którą stronę nakładać masy na te powierzchnie z krateczkami? Czy na gładką stronę?
OdpowiedzUsuńNa tą z krateczkami- łatwiej się smaruje i więcej masy wejdzie:)
UsuńCzy te Śmietan Fixy mają różne pojemnośći czy jest jedna waga... Bo napisala Pani mała saszetka i tak się zastanawiam...
OdpowiedzUsuńWszystkie firmy mają zbliżoną gramaturę fixów;)
UsuńPytanie troszkę odbiegające od tematu wymiary blaszki ktore Pani podala sa amierzone po spodzie czy po górnych krawędziach?
OdpowiedzUsuńPrzy spodzie:)
UsuńCzy rozpuszczona żelatyna w momencie dodawania jej do rozpuszczonej czekolady ma być całkowicie ostudzona?
OdpowiedzUsuńNie, jeśli byłaby ostudzona byłaby zbitą grudą:) Dolewamy ciepłą żelatynę- masa może nagle bardzo zrzednąć- ale i tak potem stężeje:)
UsuńRozumiem że źelatyna rozpuszczona dodawana do polewy też ma być ciepła tak jak do musu czekoladowego?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) Jak Pani zrobi to proszę dać znać czy smakowało:)
UsuńŚlicznie Dziękuje za pomoc i wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńSzkoda czasu na robienie takich niezdrowych mieszanin... A nie dało się tam jeszcze coś dołożyć?..�� Śmiechu warte..�� Bomba kaloryczna i czasochłonna... I bezsens!!!!
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie:) Ciacho robiłam na wzór ciastek dostępnych w sklepie, tzw wafli Pischinger. Założę się, że też miałeś/aś okazję je podjadać nie bacząc na kalorie;) Zresztą- ciacha kroimy cienkie plasterki( w formie prostokąta) , jest sycące, więc nie ma mowy o prawdziwej bombie kalorycznej:) Zresztą ciacho jest do smakowania, a nie objadania:) Pozdrawiam, Mariola
Usuń