Chcę Was dzisiaj poczęstować wirtualnie moim urodzinowym ciastem. Długo się nie zastanawiałam nad wyborem wypieku na ten dzień. Wiedziałam, że będzie to na pewno ciasto Siostry Anastazji. Jej przepisy nigdy nie zawodzą i cieszą zarówno podniebienie, jak i oko. Może są trochę pracochłonne, ale lubię poświęcić czas, by upichcić ciasto "warte grzechu". "Cygan" jest połączeniem smaku piernika i makowca (miękkie i lekko wilgotne w środku), ale także , a może i przede wszystkim, jest świetnym przekładańcem ze sporą dawką kremu(według mojego przepisu). Owocowa galaretka przełamuje jego smak i nadaje wypiekowi pięknych barw..
Składniki na ciasto makowo-kakaowe:
- 2 szklanki maku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 150 g margaryny
- 100 g miodu
- 8 jaj
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Mak sparzamy gorącą wodą i mielimy 2 razy.
Margarynę, cukier i miód ucieramy( drewnianą pałką).Mieszając, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę, cynamon,sodę, kakao, orzechy i mak. Mieszamy.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą z białek.
Wlewamy do wyłożonej papierem blachy(25 x 40cm)
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Studzimy.
Kroimy wzdłuż na 2 równe blaty.
Krem:
- 3 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 400 g masła
Jaja ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę( aż będzie gęsta).Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną.
Dodatkowe składniki:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 550 ml gorącej wody. Odstawiamy do "półstężenia".
Polewa:
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao( czubate)
- 4 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.
WYKONANIE:
- blat ciasta makowo-kakaowego
- krem
- biszkopty
- galaretka
- krem
- blat ciasta makowo-kakaowego
- polewa
- wiórki kokosowe
Ciasto odstawiamy do chłodu na 3-4 godziny. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień:)
Smacznego!
Ciasto wygląda bardzo okazale, też bym zjadła ale kto mi je zrobi? :))
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, wspaniałe ciasto urodzinowe :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
Dziękuję Gin,:)
OdpowiedzUsuńElu częstuję Cię ciastem wirtualnie:)
Idealne :) A jaki jest wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie:) Blacha 25x36cm
UsuńMyśli Pani ze sode można zastąpić proszkiem, czy w tym przypadku soda jest wskazana?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto użyć sody- ciasta z dodatkiem miodu (typu piernikowego i z dodatkiem bakalii) lepiej "wyrastają" z sodą właśnie, pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIle ma kalorii ?
OdpowiedzUsuńA można mak z puszki zamienić?
OdpowiedzUsuńWitaj, oczywiści, jednakże zawsze polecam masę makową zrobić samemu:)Pozdrawiam!
UsuńCzy można użyć gotowego maku mielonego?, jeżeli tak, to też dwie szklanki?
OdpowiedzUsuńWitaj, szklanka suchego maku to ok. 120 g , a po zaparzeniu i zmieleniu ok 180. G . Natomiast szklanka masy makowej ( z bakaliami ) ma ok 250 g. Zawiera tez cukier i bakalie, więc ciasto będzie słodsze. Podsumowując : można zaryzykować i dać 2 szklanki gotowej masy makowej😉 mam nadzieję że dobrze cię zrozumiałam i nie chodziło Ci o mak suchy , mielony. Bo tego nigdy nie używałam i nie wiem jakie tutaj ustawić proporcje.. pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń