Składniki :
- 400-500 g sera żółtego
Farsz:
- 100 g masła
- 2 kostki serka topionego*(2 x 100g)
- 200 g szynki
- 2 jaja gotowane
- pół pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Szynkę, jaja oraz natkę pietruszki pokroić w drobną kostkę.
Posiekane:jaja, natkę i szynkę połączyć z masą maślano-serkową.Wstawiamy do lodówki.
Teraz przejdziemy do utworzenia bazy naszej wytrawnej rolady.
500 g sera żółtego kroimy w drobną kosteczkę.
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej kawałki sera żółtego i mieszamy, aby nie przywarł do dna. Gdy się już dokładnie roztopi, przecedzamy go na sitko o bardzo gęstych oczkach(jak do przesiewania mąki)
Następnie ser wykładamy na stolnicę i błyskawicznie wałkujemy do grubości ok 0,5cm( ser bardzo szybko twardnieje).Rozwałkowany ser( w takiej postaci jak na zdjęciu niżej) studzimy ok 5 minut.
Kolejnym krokiem będzie wyłożenie na blat serowy farszu.
A następnym etapem ścisłe zwijanie rolady.
Zwiniętą roladę wkładamy na ok 4 godziny do lodówki. Po upływie czasu podajemy w formie plasterków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz