Rolada z sera żółtego z nadzieniem z szynki i serka topionego






Są takie przepisy, które w każdej rodzinie stają się tradycją. Ten, który Wam dziś przedstawię, funkcjonuje u nas już kilkanaście lat. Rolada serowa jest idealna na Wielkanocny stół- posiada bowiem wszystkie spożywcze atrybuty tego najważniejszego w roku Święta: jajka,szynkę oraz świeżą natkę pietruszki. Można też do niej dodać rzeżuchę- wtedy będzie ona idealnym symbolem  tej kulinarnej strony Wielkanocy. Jest smaczna zarówno sama w sobie, jak i w formie dodatku do pieczywa.

Składniki :

  • 400-500 g sera żółtego
Farsz:
  • 100 g masła
  •  2 kostki serka topionego*(2 x 100g)
  • 200 g szynki
  • 2 jaja gotowane
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz
Szynkę, jaja oraz natkę pietruszki pokroić w drobną kostkę.






 Masło, serki topione i czosnek wyrobić łyżką na jednolitą masę.Doprawić pieprzem i solą do smaku.



Posiekane:jaja, natkę i szynkę połączyć z masą maślano-serkową.Wstawiamy do lodówki.

Teraz przejdziemy do utworzenia bazy naszej wytrawnej rolady.
500 g sera żółtego kroimy w drobną kosteczkę.

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej kawałki sera żółtego i mieszamy, aby nie przywarł do dna. Gdy się już dokładnie roztopi, przecedzamy go na sitko o bardzo gęstych oczkach(jak do przesiewania mąki)


Następnie ser wykładamy na stolnicę i błyskawicznie wałkujemy do grubości ok 0,5cm( ser bardzo szybko twardnieje).Rozwałkowany ser( w takiej postaci jak na zdjęciu niżej) studzimy ok 5 minut.


Kolejnym krokiem będzie wyłożenie na blat serowy farszu.


A następnym etapem ścisłe zwijanie rolady.


Zwiniętą roladę wkładamy na ok 4 godziny do lodówki. Po upływie czasu podajemy w formie plasterków.



Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz