Ciastka a'la Fornetti





Macie w lodówce ciasto francuskie?:) Mnie zostało trochę robionego ciasta od tego przepisu klik
Postanowiłam je wykorzystać tym razem do zrobienia słodkiej przekąski. Głównym składnikiem naszego wypieku będzie masa jabłkowo-migdałowa. Inspiracją do przepisu były ciastka, które można dostać w centrach handlowych- nazywają się bodajże Fornetti. Takie słodkie co nieco na dziś:)

Składniki:

  • ciasto francuskie domowe przepis
  • 2 duże jabłka
  • pół paczki płatków migdałowych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • jajo
  • migdały w płatkach do posypania
  • polewa czekoladowa
  • cukier puder do posypania

Migdały ucieramy w moździerzu lub mielimy w maszynce. 


Podprażamy w suchym garnku.



Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy 4 łyżki cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i cynamon. Podsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy prażone migdały. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.



Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm. 



Wykładamy "rząd" masy migdałowo jabłkowej:



Zwijamy od dolnej części.Kroimy na skos małe kawałki długości 3 cm




Smarujemy rozkłóconym jajem.Posypujemy migdałami Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.



Pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni. Studzimy. 



Dekorujemy polewą, migdałami lub cukrem pudrem.










Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz