Macie w lodówce ciasto francuskie?:) Mnie zostało trochę robionego ciasta od tego przepisu klik
Postanowiłam je wykorzystać tym razem do zrobienia słodkiej przekąski. Głównym składnikiem naszego wypieku będzie masa jabłkowo-migdałowa. Inspiracją do przepisu były ciastka, które można dostać w centrach handlowych- nazywają się bodajże Fornetti. Takie słodkie co nieco na dziś:)
Składniki:
- ciasto francuskie domowe przepis
- 2 duże jabłka
- pół paczki płatków migdałowych
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- jajo
- migdały w płatkach do posypania
- polewa czekoladowa
- cukier puder do posypania
Migdały ucieramy w moździerzu lub mielimy w maszynce.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dosypujemy 4 łyżki cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i cynamon. Podsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy prażone migdały. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Ładniutkie i na pewno smaczne. To ja poproszę dwa :)
OdpowiedzUsuń