Wiele jest przepisów na ciasta a'la popularny batonik: mars, snickers, bounty.. Ja zdecydowanie polecam Wam to ciasto: biszkopt jest miękki,mokry i "bąbelkowy":) Masa faktycznie przypomina nadzienie Milky Way'a. Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu. Myślę, że smak zadowoli podniebienia wielbicieli czekoladowych przekładańców. Jego delikatność i prostota przypominają mi nieco ciasto Wu-Zetka, ale masa jest zdecydowanie słodsza...
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki przegotowanej wody
Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
Następnie dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Studzimy. Kroimy na dwie części.
Studzimy. Kroimy na dwie części.
Składniki na masę Milky Way:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy(ewentualnie olejek)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g masła
Masło miksujemy na puch.
Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i mieszamy energicznie. Następnie wsypujemy mleko w proszku i równie energicznie mieszamy (będzie trochę ciężko:))
Masa ma być gładka i w konsystencji przypominać na gęsto ubitą kremówkę.
Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i mieszamy energicznie. Następnie wsypujemy mleko w proszku i równie energicznie mieszamy (będzie trochę ciężko:))
Masa ma być gładka i w konsystencji przypominać na gęsto ubitą kremówkę.
Przepis na moją ulubioną polewę podawałam tutaj
WYKONANIE:
Smacznego!
Bardzo lubię ciasta czekoladowe. W ogóle mogę sypać kakao nawet do ziemniaków. :)
OdpowiedzUsuńHaha Elżbieta- to tak jak ja-uwielbiam czekoladę i kakao:)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak jak wygląda to już uwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń