Ciasto "Milky Way"





Wiele jest przepisów na ciasta a'la popularny batonik: mars, snickers, bounty.. Ja zdecydowanie polecam Wam to ciasto: biszkopt jest miękki,mokry i "bąbelkowy":) Masa faktycznie przypomina nadzienie Milky Way'a. Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu. Myślę, że smak zadowoli podniebienia wielbicieli czekoladowych przekładańców. Jego delikatność i prostota przypominają mi nieco ciasto Wu-Zetka, ale masa jest zdecydowanie słodsza...


Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przegotowanej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. 



Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.



 Następnie dolewamy olej,wodę i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.




Wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni.



 Studzimy. Kroimy na dwie części.




 Składniki na masę Milky Way:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy(ewentualnie olejek)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.



 Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puch.


 Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i mieszamy energicznie. Następnie wsypujemy mleko w proszku i równie energicznie mieszamy (będzie trochę ciężko:))



 Masa ma być gładka i w konsystencji przypominać na gęsto ubitą kremówkę.


 Przepis na moją ulubioną polewę podawałam tutaj

WYKONANIE:
  • blat ciasta 

  • krem Milky Way

  • blat ciasta


  • polewa






Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta czekoladowe. W ogóle mogę sypać kakao nawet do ziemniaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha Elżbieta- to tak jak ja-uwielbiam czekoladę i kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to już uwielbiam to ciasto

    OdpowiedzUsuń