Pora na kolejny słodki wypiek. Tym razem zajrzałam do zeszytu ze starymi przepisami i zdecydowałam się na ciasto, które często gościło na naszym stole podczas świąt czy imienin. Ciasto to można znaleźć również pod nazwą "Pychotka". Zaskoczyło mnie jednak, że w sieci nie ma przepisu na nie z bezą orzechową na wierzchu i trzema blatami ciasta( istnieje wiele wersji: z płatkami migdałów, z polewą, posypane pudrem) więc dzielę się z Wami moim pomysłem- może ta wersja przypadnie Wam do gustu:) Ciasto jest słodkie, ale dodatek kwaskowego dżemu porzeczkowego równoważy proporcje słodyczy no i ta chrupkość bezy orzechowej..
Składniki na ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- 4 żółtka
- dżem porzeczkowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto:
Najpierw kruszymy w mące na "piasek"
Potem zlepiamy w bryłkę
Dzielimy na 3 równe części.Schładzamy w lodówce około 1 godzinę.
Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na małe blaszki
Nakłuwamy widelcem i smarujemy każdą 4 łyżkami dżemu porzeczkowego.
Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na bezę orzechową:
- 3 część ciasta kruchego
- dżem porzeczkowy
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag orzechów włoskich
Ciasto wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem( dzięki temu nie wyrośnie za bardzo) i smarujemy 4 łyżkami dżemu porzeczkowego(jak na zdjęciach powyżej)
Orzechy siekamy na małe kawałeczki.
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Wykładamy na ciasto.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
- 3 żółtka
- 9 łyżeczek cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 i pół szklanki mleka
- 20 dag masła
Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę.
WYKONANIE:
- blat ciasta kruchego z dżemem
- krem
- blat ciasta kruchego z dżemem
- krem
- blat ciasta kruchego z dżemem i bezą orzechową
Najlepiej smakuje na drugi dzień,po schłodzeniu: blaty kruchego miękną i ciasto idealnie się kroi:)
bardzo lubię to ciasto:) mam trochę inny przepis:)
OdpowiedzUsuńJustyna, ja też je bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńCudo...żeby tak ktoś jeszcze za mnie zrobił :) Mam na weekend zamówienie na kokos z ciastem czekoladowym.
OdpowiedzUsuńNa Bounty? Uwielbiam:) )
Usuńmala blaszka to 25/25 ?
OdpowiedzUsuńWlasnie jaka blaszka???
OdpowiedzUsuńCześć , ta wersja w blaszce 22 x 25 cm
UsuńA jak zrobić ciasto w piecu konwekcyjnym na dużą blachę??? zwiększyć ilość razy 2??? proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli chodzi o domowy piec konwekcyjny, typu piekarnik z takimi dużymi, czarnymi blachami-to tak - należy zwiększyć proporcje 2 razy. Nie mam natomiast pojęcia o jakich wymiarach są przemysłowe blachy w więc tutaj nie pomogę - ale może jest wśród Was zawodowy cukiernik-poprosimy o radę ❤️🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń