Ciasto "Pani Walewska"










Pora na kolejny słodki wypiek. Tym razem zajrzałam do zeszytu ze starymi przepisami i zdecydowałam się na ciasto, które często gościło na naszym stole podczas świąt czy imienin. Ciasto to można znaleźć również pod nazwą "Pychotka". Zaskoczyło mnie jednak, że w sieci nie ma przepisu na nie z bezą orzechową na wierzchu i trzema blatami ciasta( istnieje wiele wersji: z płatkami migdałów, z polewą, posypane pudrem) więc dzielę się z Wami moim pomysłem- może ta wersja przypadnie Wam do gustu:) Ciasto jest słodkie, ale dodatek kwaskowego dżemu porzeczkowego równoważy proporcje słodyczy no i ta chrupkość bezy orzechowej..

Składniki na ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • dżem porzeczkowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto:


 Najpierw kruszymy w mące na "piasek"


Potem zlepiamy w bryłkę



 Dzielimy na 3 równe części.Schładzamy w lodówce około 1 godzinę.


 Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na małe blaszki


Nakłuwamy widelcem i smarujemy każdą 4 łyżkami dżemu porzeczkowego. 


Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy




Składniki na bezę orzechową:
  • 3 część ciasta kruchego
  • dżem porzeczkowy
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag orzechów włoskich
Ciasto wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem( dzięki temu nie wyrośnie za bardzo) i smarujemy 4 łyżkami dżemu porzeczkowego(jak na zdjęciach powyżej)
Orzechy siekamy na małe kawałeczki.


Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy orzechy i mieszamy. 



Wykładamy na ciasto.


Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.


Składniki na krem:
  • 3 żółtka 
  • 9 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 i pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka. 
Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy.



Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę.


WYKONANIE:
  • blat ciasta kruchego z dżemem
  • krem

  • blat ciasta kruchego z dżemem

  • krem

  • blat ciasta kruchego z dżemem i bezą orzechową





Najlepiej smakuje na drugi dzień,po schłodzeniu: blaty kruchego miękną  i ciasto idealnie się kroi:)




Smacznego!






9 komentarzy:

  1. bardzo lubię to ciasto:) mam trochę inny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo...żeby tak ktoś jeszcze za mnie zrobił :) Mam na weekend zamówienie na kokos z ciastem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. mala blaszka to 25/25 ?

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak zrobić ciasto w piecu konwekcyjnym na dużą blachę??? zwiększyć ilość razy 2??? proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli chodzi o domowy piec konwekcyjny, typu piekarnik z takimi dużymi, czarnymi blachami-to tak - należy zwiększyć proporcje 2 razy. Nie mam natomiast pojęcia o jakich wymiarach są przemysłowe blachy w więc tutaj nie pomogę - ale może jest wśród Was zawodowy cukiernik-poprosimy o radę ❤️🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń