Wiosna powoli się do nas zbliża .. Więc pora na kolorowe, wiosenne ciasto. Puszysty biszkopt waniliowy z lekką,orzeźwiającą cytrynową-pianką i kolorowymi zatopionymi w niej galaretkami
Ciasto jest delikatne jak ptasie mleczko, a czekoladowa polewa wspaniale to podobieństwo podkreśla. Moc kolorów galaretek idealnie wpisuje się w wiosenne klimaty:)Nazwałam je kostką Rubika bo jest tak kolorowe i nieco "geometryczne", że skojarzenie ze słynną kostką przyszło mi niemal natychmiast na myśl:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Pod koniec ubijania wsypujemy cukry i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Składniki na masę cytrynową z galaretkami:
- 2 i pół opakowania galaretki cytrynowej
- 660 ml śmietany 30%
- galaretka truskawkowa
- galaretka agrestowa
- galaretka pomarańczowa
Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrabiamy w szklance wody( każdą osobno).
Masa cytrynowa: ( przygotować kiedy już mamy wszystko gotowe)
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Kiedy galaretka wystygnie i lekko zaczyna tężeć wlewamy ją powoli, strumieniem do śmietanki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy cytrynowej dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Dokładnie mieszamy.
Wylewamy na ostudzony blat biszkoptowy( blat radzę umieścić w brytfance w której, piekliśmy ciasto- będzie pewność,że masa nie wypłynie bokami)
POLEWA:
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao( czubate)
- 4 łyżki mleka
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy do chłodu do stężenia polewy.
Smacznego!
Smacznego!
Bardzo fajny przekładaniec ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ładne, urocze wręcz uwodzicielskie ciasto. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam !!!! niebo w gębie :D dzieki
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
UsuńPięknie i kusząco wygląda i zapewne równiez smakuje..
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz zrobiłam,jutro tylko górna dekoracja i gotowe...
OdpowiedzUsuńI jak? smaczne? :) Pozdrawiam:)
UsuńPrzepyszne ciasto. Łatwe do zrobienia wyszło idealne. ��
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMożna w większej blaszce?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Z wyglądu i przepisu oczywiście, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dokładnie wszystko opisane i pokazane, tak powinno się pisać, co za solidna osoba! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję pani Halino:) Pozdrawiam:)
UsuńWlasnie zrobilam pycha.Kiedys robilam podobny ale ten jest leprzy co do skladników.
OdpowiedzUsuńSuper😘pozdrawiam serdecznie
Usuń