Inspiracją do zrobienia pizzerinek była, jak się domyślacie, pizza. Chciałam jednak wykonać coś mniejszego, bardziej " przystawkowego" i podzielnego. Z typowego ciasta na pizze i składników, które większość z nas znajdzie w lodówce upiekłam takie oto mini- pizze-rolowane:)
Jako przekąska do piwa sprawdzają się znakomicie:)
Składniki na ciasto:
- 6 dag drożdży
- szklanka mleka
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- 3 i pół szklanki mąki
- łyżka oleju
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać szczyptę cukru i czubatą łyżkę mąki- wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, bazylie, oregano, dodać wyrośnięty rozczyn i łyżkę oleju. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Składniki na nadzienie:
- 15 dag szynki
- 15 dag boczku rolowanego
- 4 duże ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 30 dag pieczarek
- strąk papryki( u mnie żółta)
- 5 pomidorów z oliwy
- 25 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju( Pierwsze 3 minuty cebula, a potem dodajemy pieczarki)
WYKONANIE:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy lekko pieprzem.
Od samego brzegu układamy szynkę,ser, ogórki i pieczarki
.Zakładamy ciasto, znów układamy nadzienie i znów ściśle zakładamy. I tak do końca ciasta.
Całość smarujemy rozkłóconym jajem i kroimy ze skosa w plastry o grubości ok. 3 cm.
Wykładamy na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 185 stopni.
Smacznego!
Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy lekko pieprzem.
Od samego brzegu układamy szynkę,ser, ogórki i pieczarki
.Zakładamy ciasto, znów układamy nadzienie i znów ściśle zakładamy. I tak do końca ciasta.
Całość smarujemy rozkłóconym jajem i kroimy ze skosa w plastry o grubości ok. 3 cm.
Wykładamy na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 185 stopni.
Smacznego!
Super pomysł - świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń