Pizzerinki rolowane






Inspiracją do zrobienia pizzerinek była, jak się domyślacie, pizza. Chciałam jednak wykonać coś mniejszego, bardziej " przystawkowego" i podzielnego. Z typowego ciasta na pizze i składników, które większość z nas znajdzie w lodówce upiekłam takie oto mini- pizze-rolowane:)
Jako przekąska do piwa sprawdzają się znakomicie:)

Składniki na ciasto:
  • 6 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • 3 i pół szklanki mąki
  • łyżka oleju
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać szczyptę cukru i czubatą łyżkę mąki- wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. 


Do dużej miski wsypać mąkę, sól, bazylie, oregano, dodać wyrośnięty rozczyn i łyżkę oleju. Zarobić ciasto.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.


Składniki na nadzienie:
  • 15 dag szynki
  • 15 dag boczku rolowanego
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula 
  • 30 dag pieczarek
  • strąk papryki( u mnie żółta)
  • 5 pomidorów z oliwy
  • 25 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz 
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Cebulę  i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju( Pierwsze 3 minuty cebula, a potem dodajemy pieczarki)


Szynkę, boczek, ogórki, pomidory i ser kroimy w słupki.



Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.



WYKONANIE:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.


 Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy lekko pieprzem.


 Od samego brzegu układamy szynkę,ser, ogórki i pieczarki


.Zakładamy ciasto, znów układamy nadzienie i znów ściśle  zakładamy. I tak do końca ciasta.

Całość smarujemy rozkłóconym jajem i kroimy ze skosa w plastry o grubości ok. 3 cm.


Wykładamy na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.


Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 185 stopni.



Smacznego!




1 komentarz:

  1. Super pomysł - świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń