Ciasto Cygańskie Ścieżki


Ciasto Cygańskie Ścieżki podpatrywałam już dobrych parę tygodni między innymi u Ewy oraz Martex. Zachwyciło mnie feerią kolorów i ciekawym przepisem na masę z serkami waniliowymi. Cóż tu rzec: jest rewelacyjne! Wiadomo, że jemy także oczyma, ale tutaj efekt wizualny i smakowy idą ramię w ramię:) Ciasto jest delikatne ,mimo że nie jest typowym biszkoptem, a masa bardzo lekka( nie zawiera masła) i orzeźwiająca dzięki kryształkom owocowej galaretki. Myślę, że sprawdzi się na nadchodzące Święta i będzie ozdobą Bożonarodzeniowego stołu..
Składniki na ciasto:
baza:
  • 9 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:
 
aż do wykończenia każdego z nich:
 
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:
 
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Masa:
  •      6 galaretek
  •     500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. 
Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy. 
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
 
i przyciskamy drugim blatem ciasta:
 
polewamy ulubioną polewą np. taką:
 
Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)
Smacznego!
Imieniny u cioci

24 komentarze:

  1. ciacho wyszło idealnie, ale to u Ciebie żadna dziwota, zawsze mnie zachwyca, pozdrawiam serdecznie Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że i Ty się skusiłaś na cygańskie ścieżki, bardzo efektownie się u Ciebie prezentują. Od jakiegoś czasu często u Ciebie bywam i za każdym razem jestem pod wrażeniem, piękne, pyszne, oryginalne, choć często praco lub czasochłonne warstwowe cudeńka u Ciebie spotykam, uwielbiam takie :) Super blog, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, kolorowe i zachwycające :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne cudowne porywające ciasto. Mam gdzieś podobny przepis ale jakoś nie odważyłam się nigdy upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowe ciasto i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zjawiskowe! idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada rewelacyjnie, pokuszę się i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto :) uwielbiam takie kolorowe wypieki, cieszące oko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie, zdecydowanie robi wrażenie tą feerią barw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego bloga cukierniczego szukałam, ciasta jak przejrzałam przepisy są rewelacyjne, teraz zamierzam każde wdrożyć w życie. Widać że warto poświęcić czas i energię by móc później smakować takich pyszności. Gratulacje dla Ciebie, że masz masę ciekawych pomysłów i z każdego "zwyklaka" zrobisz cudo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej.. Nie wiem co powiedzieć... Dziękuję serdecznie za te miłe słowa! Pomysły jednak nie wszystkie są moje: często korzystam z przepisów innych( jak pewnie zauważyłaś często są to ciasta np. siostry Anastazji, które bardzo lubię:) i robić i smakować:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Jakiej wielkości ma być blacha ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Kilka dni temu trafilam na twojego bloga i muszę powiedzieć,że jestem pod ogromnym wrażeniem ilości,wielkości,smaków,kolorystyki twoich wypieków. Zaczynam od cygańskich ścieżek. Ciasto jest fantastyczne ,zanim włożyłam do ust to oczy już jadły. Wspaniała polewa czekoladowa jest dopełnieniem całości. Blog zapisałam w ulubionych bo zamierzam wypróbować każdego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że podobają Ci się moje wypieki, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Mało,że podobają, smakują! Zrobiłam Italiano , ciasto wyszło ogromne wszystkim przysłowiowa kopara opadła myślałam,że połowa ciasta zostanie. Myliłam się zjedzone całe. Teraz wybieram następne. Kurcze wiosna za pasem a tu ciasta którym trudno się naprawdę oprzeć i kilogramy przybywają w pasie:-) Lora

      Usuń
    3. Dziękuję:* I cieszę się ogromnie, że ciasto smakowało.Pozdrawiam Cię Lora!

      Usuń
  13. Długo się zbierałam do zrobienia Cygańskich... ale w końcu się udało. Cudowne, kolorowe, bezproblematyczne. Dziękuję Tobie za inspirację. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto które powinno być różowe od kislu wyszło mi szaro niebieskie a białe z żółtym to się w ogóle zlalo :(

    Mam nadzieję ze chociaż masa wyjdzie. ehhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marketto, przykro mi że różowe ciasto wyszło szare, ale to pewnie wina kisielu- dlatego właśnie u mnie na blogu jest wszystko krok po kroku- żeby ktoś mi nie zarzucił, że coś zrobiłam inaczej niż napisałam...Spójrz sama na ciasto przed i po upieczeniu. Jeśli chodzi zaś o masę- trzymaj się przepisu i bądź dobrej myśli a napewno się uda:) Pozdrawiam!Mariola

      Usuń
  15. Ciasto pycha,zachwyca wyglądem i smakiem. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń