Sernik orzechowo czekoladowy

 
Serniki, serniki- moje ulubione : do jedzenia i do pieczenia:) Kiedy wpadł mi w ręce ten przepis bez wahania go wypróbowałam (Źródło przepisu:"Wielka Księga ciast s. Anastazji"). Dwa rodzaje sernika: pomarańczowo- waniliowy i czekoladowy, dwa rodzaje ciasta: biszkopt tradycyjny jasny i biszkopt orzechowy: wszystko spojone przez 3 cienkie warstwy orzechowej masy.Ajajaj.. Kalorycznie :)? Wiecie co?Może i jest napakowany składnikami, ale nie zapycha- a to jedno z głównych kryteriów oceny sernika:) Czasami warto po prostu cieszyć się smakiem ulubionego ciasta, a nie martwić o kalorie;P w końcu tyle się ich traci przy przygotowywaniu ciast:)) Polecam dla sernikomaniaków- może posmakuje Wam ta wersja sernika tortowego- ja ją ubóstwiam.A i jeszcze jedno: to kolejny przekładaniec o baaardzo słusznych rozmiarach: ma wagę dwóch średniego formatu ciast, więc jeśli chcecie mniejszą wersję podzielcie składniki na pół i wykonajcie je w blaszce 22x25:)
Składniki na ciasto orzechowe:
5 jaj
200 g cukru
50 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy :żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i orzechy. Mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na sernik pomarańczowo-waniliowy:
600 g zmielonego dwukrotnie sera
300 g cukru pudru
6 jaj
150 g margaryny
budyń waniliowy
kilka kropel olejku pomarańczowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera i aromat pomarańczowy, aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy budyń i proszek do pieczenia .Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na sernik czekoladowy:
600 g zmielonego dwukrotnie sera
300 g cukru pudru
6 jaj
150 g margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera,  aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i 2 łyżki kakao .Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
UWAGA: serniki najlepiej upiec dzień wcześniej, i zanieść w chłodne miejsce- wtedy bez problemu zdejmiemy je z papieru i przełożymy na ciasto.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę orzechową:
200 g mielonych orzechów włoskich
szklanka mleka
3 jaja
200 g cukru
250 g masła
Orzechy sparzamy gotującym mlekiem. Studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na parze. Studzimy.
 Do utartego masła dodajemy po łyżce jaj ubitych na parze i łyżce ostudzonych orzechów. 
Ucieramy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
polewa z tego przepisu
WYKONANIE:
ciasto orzechowe + 1/3 masy orzechowej
 
sernik jasny + 1/3 masy orzechowej
sernik czekoladowy  + 1/3 masy orzechowej
 
biszkopt
 
polewa
 
Smacznego!

Ps. Bardzo podobne ciasto wykonała ostatnio Agnes: zobaczcie koniecznie. A miałyśmy chyba sernikową synchronizacje :)
Eko Ciasta i Eko Desery

10 komentarzy:

  1. jaki wysoki, dumnie się prezentuje! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wysokości, jakie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :) Pychotka z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kocham serniki :) Taki to czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Mariolu, zgadzam się z Tobą w 100% :) Po co liczyć kalorie, po co w ogóle o nich myśleć, kiedy można tylko rozkoszować się cudownym smakiem ciast. Mam taką teorię nawet, że jeśli nie myśli się o kaloriach, to się nie tyje ;) A Twój sernik .... marzenie! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten sernik :) Uwielbiam te smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego serniczka to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny sernik, nigdy takiego nie jadłam :) Muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy ser może być z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń