Kolejna odsłona bankietówek. Tym razem motywem przewodnim była wiśnia.. A więc mamy frużelinę wiśniową , masę wiśniową z mascarpone oraz piankę wiśniową na bazie kremówki. Czy to aby nie za dużo wiśni, spytacieJ Moim zdaniem nie, bo to tego typu owoc, którego lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodkie masy. Całość zamknięta jest w jasnym biszkopcie, jedynie na wierzchu pianki pojawiają się okruchy biszkopta czekoladowego skąpane w białej polewie. Jeśli chcecie wykonać tradycyjne ciasto o tym smaku, wystarczy składniki na masy podwoić( biszkopt i tak pieczemy jeden)J
Składniki na biszkopt:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy po 1 żółtku dokładnie mieszając. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty. Docinamy do formy bankietówek.
Składniki na frużelinę wiśniową:
· 250 g wiśni mrożonych, wydrylowanych
· ½ szklanki cukru
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· 3 łyżeczki żelatyny
· kilka kropel soku z cytryny
Wiśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy sok z cytryny. Na gotującą masę wlewamy roztwór mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do masy owocowej i energicznie mieszamy. Dzielimy na 2 części.
Składniki na masę wiśniową z mascarpone:
· 125 g frużeliny wiśniowej
· 125 g serka mascarpone
Schłodzoną frużelinę wiśniową miksujemy z serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej masy.*uwaga dość szybko tężeje*
Składniki na wiśniową piankę:
· szklanka kremówki
· opakowanie galaretki wiśniowej
Galaretkę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę miksujemy na sztywno. Dodajemy strumieniem tężejącą galaretkę wiśniową. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
· okruchy z ciemnych biszkoptów( można użych herbatników kakaowych)
· polewa biała
WYKONANIE:
docięty do formy biszkopt jasny
2 łyżeczki frużeliny wiśniowej rozłożonej przy brzegu foremki
masa z mascarpone
docięty do formy biszkopt jasny
wiśniowa pianka
okruchy z biszkopta ciemnego bądź kakaowych herbatników+polewa biała
Z podanych proporcji otrzymamy ok. 10-12 sztuk bankietówek.
Smacznego !
jakie świetne:) super!
OdpowiedzUsuńwow ale cudeńka, piękności aż się można zaślinić :))))
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo:)
OdpowiedzUsuńjejjjjjjjjj ale piękne! Mariola, jesteś mistrzynią!
OdpowiedzUsuńte Twoje bankietówki są obłędne, nie mogę się napatrzeć, jem oczami :D
OdpowiedzUsuńprzepięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! Prezentują się wspaniale, a jestem pewna, że smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Dziewczyno masz talent :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taką foremkę do bankietówek? :)
OdpowiedzUsuńJa swoje mam pożyczone od cioci:) Ale dziewczyny już wcześniej obczaiły stronę: http://pan-centrum.pl/sklep,Foremki_do_bankietowek,93,339,0,,0.html?clear=k&n=338 , ale nie zamawiałam stamtąd więc nie wiem, pozdrawiam:)
UsuńA jaką wysokość mają Twoje bankietówki? Na tej stronie co podałaś są różne rozmiary.
OdpowiedzUsuńMoje mają wysokość 40 mm. I z tego co widzę, na tej stronie można kupić takie, które mieszczą tylko 5 sztuk( ja mam na 10).
UsuńNiestety tak. Ale to mi nie przeszkadza :) Dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTak myślałam o ich wykonaniu ale skąd masz takie foremki ?? Lora
OdpowiedzUsuńDoczytałam,znalazłam. Lora
Usuń