Przepisów na ciasto z kremem Cappuccino jest już kilka na blogu( tutaj i tutaj), ale oczywiście jako fanka ciast s. Anastazji nie mogłam sobie odmówić wykonania tego, które dziś Wam pokazuje:) Bogaty kawowy krem zamknięty pomiędzy dwoma blatami biszkopta kakaowego, które dzielnie swą słodkością wspiera ciasto kokosowe.. Ja dodatkowo bardzo mocno nasączyłam całość rumem z kawą, co wzmocniło walory smakowe kremu i sprawiło ,że kawowe nuty są jeszcze bardziej wyczuwalne( takie cappuccino z rumem, jak dla Jacka Sparrow’a:)). Ciasto posmakuje zarówno kawoszom jak i wielbicielom tych słodszych, tortowych ciast.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
200 g cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę 22x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem cappuccino:
4 żółtka
cukier waniliowy małe opakowanie
3 łyżki mąki pszennej
budyń śmietankowy
½ l mleka
¾ szklanki cukru
30 g kawy cappuccino w proszku ( ok. ¾ małej filiżanki)
250 g masła roślinnego
Żółtka, cukier, mąkę i budyń w proszku ucieramy na gładką masę, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkowo-mączną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu i kawy cappuccino, do wyczerpania wszystkich składników i uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
50 ml rumu
½ szklanki kawy rozpuszczalnej( z 2 łyżek)
wiórki kokosowe na wierzch
WYKONANIE:
blat biszkoptu czekoladowego+ nasączenie
½ kremu cappuccino
ciasto kokosowe
½ kremu cappuccino
blat biszkoptu czekoladowego
polewa+ wiórki kokosowe
Tu Cappuccino w towarzystwie Ciasta Filozofa, na które przepis niebawem :)
Smacznego!
Mariolu śliczne ciacho i na pewno smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKolejne cudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńkolejne fantastyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMariola kwiatuszku ciacho rewelacja jak każde poprzednie. Ja się muszę pochwalić że zrobiłam mech ze szpinakiem i mi nie upadło! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu:) Elu wstawiaj na bloga koniecznie:)Na pewno wyszło Ci cudeńko! Jadłam ostatnio u mojej cioci Leśny mech i muszę powiedzieć, że było pycha:) Szpinak wcale nie jest wyczuwalny, a tego się obawiałam, teraz muszę sama zrobić:)
UsuńWstawię niebawem i zapewniam że nic a nic nie czuć szpinaku.
UsuńA co do dzisiejszego obiadu....u mnie też była ogórkowa :)
Aż ślinka cieknie od samego patrzenia ;) Pychotka !
OdpowiedzUsuńZnowu wiele cudownych warstw w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia tego ciasta i pewnie je w końcu zrobię, bo naprawdę warto, tym bardziej, że tak ładnie znów je opisałaś. Co do Filozofa, robiłam je dawno dawno temu, gdy jeszcze nie prowadziłam bloga. Równie smaczne i efektowne jak cappuccino... Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, tylko wolałabym żeby pisali więcej komentarzy, że upieczone, ze smakuje... a nie tylko że piękne, pięknie apetycznie wygląda itd. To jak wygląda widzimy. Tylko ciekawe czy któraś z tych Pań co tak wypisuje je zrobiła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa ze swojej strony mogę Ci przyrzec, że również smakują:)
UsuńCiasto przepysznie wygląda i tak samo smakuje. znajoma poczęstowała mnie tym wspaniałym ciastem. Byłam zachwycona smakiem i poprosiłam o przepis. Nawet skserowało go dla mnie z Twojego bloga i teraz wiem o Twoim blogu, Gratuluję wspaniałych wypieków! sama przymierzam się do upieczenia tego ciasta i marzę aby wyszło tak smakowite jakie miałam okazję próbować. Polecam wszystkim czytelniczkom Twojego bloga. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDziękuję serdecznie, bardzo miło na sercu po przeczytaniu takich życzliwych słów:) Cieszę się, że ciacho smakowało i pozdrawiam ciepło!
UsuńPlacuszek bardzo pyszny tylko ciasto kokosowe wyszło mi twarde ��
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńCiasto kokosowe to tak naprawdę beza kokosowa, więc będzie kruche,nie miękkie( zmięknie dopiero po nocy w lodówce, ale napewno nie będzie jak biszkopt).Nie należy jednak piec krócej, ze względu na bezpieczeństwo spożycia * białka jaj*. Pozdrawiam Cię!
Mega ciacho,to już drugie z tego bloga,które mi się udało w 100%,a już mam upatrzonych kilka kolejnych😉
OdpowiedzUsuńWitam ciasto pyszne ja piekłam w dużej tortownicy i dałam zdecydowanie mniej cukru
OdpowiedzUsuńWitaj, super ze smakowało 🙂 cukier to czasem kwestia gustu to prawda 😉 Ja piekłam wg oryginalnego przepisu ale wyszło jak dla mnie ok, pozdrawiam i życzę udanej majówki 😘
Usuń