Majową porą, w leniwą niedzielę witam Was z przepisem na pobudzające nutą lekkiego cappuccino ciasto:) Warstwowiec ma dwa rodzaje mas( cappuccino i lekka pianka "malaga") i dwa rodzaje ciasta: aromatyczny biszkopt orzechowy i klasyczny kakaowy. Orzechowo- kawowy przekładaniec przypadnie do gustu fanom dużej ilości puszystych kremów, wyrazistych smaków i mocnego nasączenia małym co nie co:)
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 białek
- szklanka cukru
- szklanka zmielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku,stale miksując.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
Składniki na krem cappuccino:
Dodatki:
Ciasto przed podaniem należy schłodzić ok. 2-3 godziny.
Smacznego!
Składniki na krem cappuccino:
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę.
Miksujemy na niskich obrotach.
Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.
Składniki na piankę "Malaga"
- 500 ml kremówki
- czekolada o smaku malaga
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
Czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do wysokiego garnka.Dodajemy kremówkę. Gotujemy ok.2 minuty. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia na kilka godzin do lodówki.
Schłodzoną masę ubijamy na sztywno.
Wlewamy lekko ciepłą żelatynę rozrobioną uprzednio w wodzie. Mieszamy( masa na początku będzie rzadsza, ale szybko stężeje).
Dodatki:
- 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
- posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji
WYKONANIE:
- biszkopt orzechowy+ nasączenie
- krem cappuccino
- biszkopt czekoladowy+ nasączenie
- pianka malaga
- starta czekolada
Smacznego!
pyszności le zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńPyszny, uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z domieszką kawy są takie wyraziste i charakterne w swoim smaku. A Twoja Mariola wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńA mój czekoladowiec ma połysk bo dodałam odrobinę oleju :)
Wygląda fantastycznie :) I pracochłonnie...
OdpowiedzUsuńJakie są wymiary blachy, na to ciasto?
OdpowiedzUsuń22x 26 cm,pozdrawiam!
UsuńSuper ciacho uwielbiam takie pracy owszem jest ale efekt super
OdpowiedzUsuńsuper chetnie zrobila bym taka pysznosc na swieta jesli moge skorzystac z tego przepisu bo uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńpozdrawiam