Ciasto Cappuccino orzechowe






Majową porą, w leniwą niedzielę witam Was z przepisem na pobudzające nutą lekkiego cappuccino ciasto:) Warstwowiec ma dwa rodzaje mas( cappuccino i  lekka pianka "malaga") i dwa rodzaje ciasta: aromatyczny biszkopt orzechowy i klasyczny kakaowy. Orzechowo- kawowy przekładaniec przypadnie do gustu fanom dużej ilości puszystych kremów, wyrazistych smaków i mocnego nasączenia małym co nie co:) 

Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku,stale miksując.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. 
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.

Składniki na krem cappuccino:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
Żółtka, cukier miksujemy. Dodajemy 1/3 szklanki mleka i wsypujemy kawy oraz mąkę.
 Miksujemy na niskich obrotach.
Resztę mleka gotujemy. Wlewamy do niego powyższą masę. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej do uzyskania gęstego kremu.

Składniki na piankę "Malaga"
  • 500 ml kremówki
  • czekolada o smaku malaga
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
Czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do wysokiego garnka.Dodajemy kremówkę. Gotujemy ok.2 minuty. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia na kilka godzin do lodówki.
Schłodzoną masę ubijamy na sztywno. 
Wlewamy lekko ciepłą żelatynę rozrobioną uprzednio w wodzie. Mieszamy( masa na początku będzie rzadsza, ale szybko stężeje).

 Dodatki:

  • 2 kieliszki spirytusu + pół filiżanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 3 łyżeczek
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada do dekoracji

WYKONANIE:
  • biszkopt orzechowy+ nasączenie
  • krem cappuccino
  • biszkopt czekoladowy+ nasączenie
  • pianka malaga

  • starta czekolada


Ciasto przed podaniem należy schłodzić ok. 2-3 godziny.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. pyszności le zjadłabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, uwielbiam takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasta z domieszką kawy są takie wyraziste i charakterne w swoim smaku. A Twoja Mariola wygląda obłędnie :)
    A mój czekoladowiec ma połysk bo dodałam odrobinę oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie :) I pracochłonnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie są wymiary blachy, na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń