Składniki na bitki wołowe:
- ok. 1 kg. polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- kawałek pora
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 gałązki jałowca
- 100 ml wina
- ok. 10 ml octu
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
- olej do do smażenia
- woda
- gałązka jałowca
Obrane i starte na tarce( w paski) warzywa zalewamy wodą.
Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i wino. Studzimy.
Zalewamy mięso i wkładamy na min. 4 godziny do lodówki.
Wyjmujemy mięso z lodówki. Osączamy z zalewy. Kroimy na kotlety o grubości ok. 1,5 -2 cm.
Rozklepujemy cienko. Nacieramy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy bitki. Smażymy po ok 4. minuty z każdej strony.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem spod smażenia. Wykładamy bitki. Dolewamy ok. 3/4 szklanki wody, dodajemy liście laurowe i jałowiec. Wkładamy do piekarnika na 190 stopni. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Pudding Yorkshire:
( jeśli chcecie bardziej wyrośnięty, dajcie podwójną lub potrójną porcje składników i w mniejszych naczyniach-ja miałam wolną tylko małą blachę 22x25, dlatego nie wyrósł spektakularny:)
- 125 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki tłuszczu spod bitek do wylania na brytfankę
Wylewamy do naczyń. Pieczemy ok. 30 minut( aż będzie rumiany) w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Boskie te bitki :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny, wypasiony obiadek. Jutro też chcę taki :)
OdpowiedzUsuń