Krokiety z mięsem i papryką



A na obiad mam krokiety:) Kiedyś uwielbiałam takie tradycyjne: z mięsem i kapustą- jadłam nie raz i zawsze mi smakowały. Często kupowałam je nawet w czasach licealnych w jednym z kieleckich barów.. To były czasy:) Dzisiejsza moja wersja jest wzbogacona o dodatek papryki i pomidora. Doprawiona na ostro, bo wszyscy w domu uwielbiamy pikantne potrawy. Taka meksykańska wersja polskiego krokieta:)

Składniki na naleśniki do krokietów ( ok. 8 sztuk)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wody 
  • 300 ml mleka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • ok. łyżeczka soli
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki ubijamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smażymy ok. 1, 5 minuty z każdej strony.


Składniki na farsz:
  • 400 g mięsa ( u mnie karczek wieprzowy)
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • ok. 5 połówek papryki konserwowej ze słoika
  • sól 
  • pieprz
  • chilli
  • czosnek granulowany
  • 1 jajo
  • mały pęczek lubczyku
Mięso dusimy do miękkości w głębokiej patelni. Dodajemy podsmażoną cebulę, pomidory a na końcu paprykę. Dusimy ok 10 minut. Studzimy. 
Mielimy w maszynce 1 raz. Dodajemy jajo, posiekany drobno lubczyk i wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku.

Panierka:
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie przyprawa typu kucharek
  • bułka tarta


WYKONANIE:
Na naleśniku rozkładamy farsz
Robimy zakładki z boków
Potem z góry i z dołu

Zanurzamy w panierce i bułce tartej Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minuty z obu stron( zaczynając od dolnej części krokieta)




Smacznego!


2 komentarze: