A na obiad mam krokiety:) Kiedyś uwielbiałam takie tradycyjne: z mięsem i kapustą- jadłam nie raz i zawsze mi smakowały. Często kupowałam je nawet w czasach licealnych w jednym z kieleckich barów.. To były czasy:) Dzisiejsza moja wersja jest wzbogacona o dodatek papryki i pomidora. Doprawiona na ostro, bo wszyscy w domu uwielbiamy pikantne potrawy. Taka meksykańska wersja polskiego krokieta:)
Składniki na naleśniki do krokietów ( ok. 8 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody
- 300 ml mleka
- 1 jajo
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- ok. łyżeczka soli
- olej do smażenia
Wszystkie składniki ubijamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smażymy ok. 1, 5 minuty z każdej strony.
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa ( u mnie karczek wieprzowy)
- 2 duże cebule
- 2 pomidory
- ok. 5 połówek papryki konserwowej ze słoika
- sól
- pieprz
- chilli
- czosnek granulowany
- 1 jajo
- mały pęczek lubczyku
Mięso dusimy do miękkości w głębokiej patelni. Dodajemy podsmażoną cebulę, pomidory a na końcu paprykę. Dusimy ok 10 minut. Studzimy.
Mielimy w maszynce 1 raz. Dodajemy jajo, posiekany drobno lubczyk i wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku.
Panierka:
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- ewentualnie przyprawa typu kucharek
- bułka tarta
WYKONANIE:
Na naleśniku rozkładamy farsz
Robimy zakładki z boków
Potem z góry i z dołu
Zanurzamy w panierce i bułce tartej Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minuty z obu stron( zaczynając od dolnej części krokieta)
Smacznego!
jakie równiutkie :) poproszę taki z kapustą!
OdpowiedzUsuńMariola bardzo ładne krokieciki, takie równiutkie. Cudo :)
OdpowiedzUsuń