Przed przygotowaniem obiadu, zostałam niejako postawiona przed faktem dokonanymJ Mój tata , który jest fanem młodej kapusty, zakupił ją i stwierdził, że muszę zrobić z niej zupę. Ja jakoś szczególnie nie przepadam za zupami, ale powiem szczerze, że ta( o dziwo) bardzo mi smakowałaJ Wykonanie jest proste- potrzebujemy tak naprawdę 3,4 głównych składników i voila: mamy wiosenny, pachnący koperkiem i wiosną obiad.
Składniki na zupę z młodej kapusty:
- główka młodej kapusty
- 1 cebula
- plaster słoniny
- 15 dag kiełbasy
- duży pęczek świeżego kopru
- sól
- pieprz
Kapustę drobno siekamy( wycinamy głąb) i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą zawartość i gotujemy na małym ogniu do miękkości( ok. 40 minut)
Słoninę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę. Smażymy, aż skwarki i cebula będą rumiane.
Dodajemy do ugotowanej kapusty.
Kiełbasę kroimy w półplastry i wysmażamy na patelni bez tłuszczu.
Gdy będzie dobrze wysmażona dodajemy do kapusty ze skwarkami i cebulą.
Dodajemy posiekany pęczek kopru . Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!
Młoda kapustka ma to do siebie, że szybko znika z garnka. :) A ten talerz to Ci kiedyś zwinę, tak mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńSuper ta zupka! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńoooo też wczoraj gotowałam kapustkę młodą :) zupy jeszcze nigdy nie jadłam, muszę spróbować tej Twojej :)
OdpowiedzUsuńZupa z kapusty? Jestem w szoku! Super pomysł, wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuń