2014-05-16

Pierogi ruskie



Ruskie to moja ulubiona wersja pierogów. Po pierwsze: zawierają ser biały , za którym przepadam. Poza tym są sycące i smakują zarówno tym, którzy nie przepadają za mięsem( wersja bez okrasy), jak i mięsożercom:)-wersja z okrasą z boczku i cebuli. Po drugie: ich smak nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską (moja mama robiła je dość często, gdy byłam małym brzdącem)- chyba dlatego tak bardzo mi smakują... Z podanych składników wyszły mi dwa pokaźne półmiski pierogów( ok. 40 sztuk).

Składniki na ciasto pierogowe:
  • 1 kg mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być dość luźne i ładnie odklejać się od ręki i stolnicy. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki lub wody.

Składniki na farsz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • sól 
  • pieprz
Ziemniaki i ser mielimy, bądź przeciskamy przez praskę.
Cebulę smażymy na złoty kolor.
Dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej.
Dodajemy jaja, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
  • woda do gotowania pierogów
  • 3 łyżki oleju
  • sól
WYKONANIE:
Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną rozwałkowujemy cienko. A drugą przykrywamy miską, aby nie obeschła.
Filiżanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka. 
Na każde nakładamy łyżkę farszu
Zlepiamy przeciwległe brzegi. Robimy "falę".

Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy delikatnie.
Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch , gotujemy je jeszcze ok. 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy, układamy na półmisku.
Podajemy z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem śmietany 18%.
Smacznego!

Mama to potrafi!
http://www.comfortfood.pl/

7 komentarzy :

  1. Bardzo lubię ruskie, ale moi domownicy tylko z mięchem. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha u mnie też męska część domowników woli z mięsem i kapustą, ale tym razem to na moje smaki postawiłam:))

      Usuń
  2. Uwielbiam, szczególnie domowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A dlaczego takie 'wypłaszczone' wyszły - jeszcze takich nie widziałam :/ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypłaszczone:)) nie wiem czemu wypłaszczone:)))

      Usuń
  4. Kocham, kocham pierogi ruskie! http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl