Ruskie to moja ulubiona wersja pierogów. Po pierwsze: zawierają ser biały , za którym przepadam. Poza tym są sycące i smakują zarówno tym, którzy nie przepadają za mięsem( wersja bez okrasy), jak i mięsożercom:)-wersja z okrasą z boczku i cebuli. Po drugie: ich smak nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską (moja mama robiła je dość często, gdy byłam małym brzdącem)- chyba dlatego tak bardzo mi smakują... Z podanych składników wyszły mi dwa pokaźne półmiski pierogów( ok. 40 sztuk).
Składniki na ciasto pierogowe:
- 1 kg mąki
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być dość luźne i ładnie odklejać się od ręki i stolnicy. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki lub wody.
Składniki na farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g sera białego
- 2 cebule
- 2 jaja
- sól
- pieprz
Ziemniaki i ser mielimy, bądź przeciskamy przez praskę.
Cebulę smażymy na złoty kolor.
Dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej.
Dodajemy jaja, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
- woda do gotowania pierogów
- 3 łyżki oleju
- sól
WYKONANIE:
Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną rozwałkowujemy cienko. A drugą przykrywamy miską, aby nie obeschła.
Filiżanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka.
Na każde nakładamy łyżkę farszu
Zlepiamy przeciwległe brzegi. Robimy "falę".
Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy delikatnie.
Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch , gotujemy je jeszcze ok. 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy, układamy na półmisku.
Podajemy z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem śmietany 18%.
Smacznego!
http://www.comfortfood.pl/
Bardzo lubię ruskie, ale moi domownicy tylko z mięchem. :(
OdpowiedzUsuńHaha u mnie też męska część domowników woli z mięsem i kapustą, ale tym razem to na moje smaki postawiłam:))
UsuńUwielbiam, szczególnie domowe <3
OdpowiedzUsuńA dlaczego takie 'wypłaszczone' wyszły - jeszcze takich nie widziałam :/ ?
OdpowiedzUsuńwypłaszczone:)) nie wiem czemu wypłaszczone:)))
UsuńKocham, kocham pierogi ruskie! http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne przepisy